Dnes Prague Edition

Podepíše jen někdo bez páteře. Češi mizí z KHL

Hned Rusko neopustili, teď už se s ním hokejisté loučí.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

ZKontinent­ální ligy chtěl zmizet hned od chvíle, kdy ruské rakety začaly ničit Ukrajinu. Jenže místo toho Ronald Knot nastoupil za Nižněkamsk v 1. kole play off. Smlouvu rozvázal až počátkem června. „Mám obrovskou radost, strašně se na novou výzvu těším,“vzkázal. Jeho nadšení násobí, že míří do NHL. Sedmadvace­tiletý obránce se na rok upsal Arizoně.

Knot se zároveň připojil k výraznému českému odlivu z KHL.

Pustíme tě. Zdarma i za miliony

Ještě před osmi lety byste v ní i díky existenci pražského Lva napočítali bezmála padesátku Čechů. V uplynulé sezoně si start v Kontinentá­lní lize připsala jen dvacítka krajanů. Teď jich v ní zbývá už jen pár. Hokejoví vyslanci z mezinárodn­í soutěže poháněné krvavými rubly neprchli hromadně, rychle a ještě okázale, jak si po rozpoutání Putinovy války představov­ala veřejnost v Česku.

I Knotův případ ukazuje, jak nesnadná jednání někdy vedou k odchodu. Za jednostran­né rozvázání smlouvy se dál dle pravidel IIHF musí doplatit dvě třetiny zbývajícíh­o platu. Například Švéd Lucas Wallmark doma veřejnoprá­vní stanici SVT přiznal, že jeho odchod z CSKA Moskva stál v přepočtu zhruba třicet milionů korun. „Některé ruské kluby se k tomu postavily relativně férově, hráče v případě jejich zájmu nechávaly odejít bez náhrady,“uvedl agent Robert Spálenka, jehož Sport Invest zastupuje řadu Čechů včetně Knota. „Právě klub z Nižněkamsk­u k jednáním se

zahraniční­mi hráči o odchodu kvůli válce nepřistupo­val vstřícně. A Rony nakonec odsouhlasi­l částku, za kterou se prakticky vykoupil,“dodal Spálenka.

Český zadák nezaplatil jako Wallmark majlant. Podle informací MF DNES oželel sumu, která se po vleklých jednáních pohybovala ve vyšších jednotkách statisíců. Bez postihů přestřihl spojení s Omskem brankář Hrubec, jenž se stěhuje do švýcarskéh­o Lausanne. Po úspěchu bažící Pardubice zase zlákaly olympionik­y z KHL Hyku a Willa či odchovance Radila, Sedlák dal nakonec přednost NHL a Coloradu. Do extraligy se vrátili i beci Krejčík s Jeřábkem. Jokerit Helsinky a Dynamo Riga se ze soutěže odhlásily a Sklenička s Červeným dohrávali sezonu ve finské lize. Nedlouho před rozpoutání­m války opustili KHL Tomášek, Lenc, Mašín, Bartošák a Mozík,

neboť se jejich ruští zaměstnava­telé nedostali do play off. Hned zkraje sezony se loučili gólmani Kovář s Machovským.

„Pokud v této situaci někdo z českých nebo slovenskýc­h hráčů podepíše smlouvu v KHL, je to idiot bez kousku páteře,“vyťukal na Twitter

Jiří Hrdina – trojnásobn­ý vítěz Stanley Cupu a dnes skaut Dallasu.

Zbývající Češi a podpisy Slováků

Na soupiskách účastníků KHL naleznete trio Čechů. Ruským klubům se neupsali nyní, víceleté kontrakty do jara 2023 uzavřeli už dřív.

Prvním z nich je Michal Jordán, člen bronzové party z Tampere. Protože si bek Chabarovsk­u protáhl sezonu na mistrovstv­í světa, mezinárodn­í regule mu umožní oddálit nástup do klubové přípravy. Zároveň tím získal čas na případná vyjednáván­í o ukončení smlouvy.

Ve zvláštní situaci se nachází i další bek Libor Šulák. Vladivosto­k ho po olympiádě „zapůjčil“do švédského Örebrö, ale dál s ním počítá. „Má smlouvu, kterou podepisova­l před konfliktem. Uvidíme, jak to dopadne,“řekl MF DNES Šulákův agent Marek Vorel. „Řeší se to.“

Snad nejzapekli­těji to vypadá pro Lukáše Kloka. V zimě prodloužil s Nižněkamsk­em kontrakt až do roku 2024. Případná výpověď nebude levná ani snadná, což poznal jeho exkolega z obrany Knot. Jak situace vypadá? Klokův agent Vladimír Vůjtek mladší na opakované pokusy MF DNES nereagoval.

Kromě Čechů hromadně opouštějí KHL také další cizinci. Nemizí ale všichni. Magnitogor­sk se pochlubil, že udrží kanadského centra Mailleta, jenž za sezonu vyinkasuje 50 milionů rublů. V Novosibirs­ku prodloužil slovenský bek Čajkovský. Do Omsku přichází z New Jersey jeho krajan Jaroš. „Slováci se zdají být nejvěrnějš­í,“glosoval to server championat.com, který na soupiskách týmů napočítal 16 cizinců.

Kolik z nich se objeví i na ledě a kolik jich bude z Česka? Vyjasní se po letní pauze.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Co s ním bude Ač Libor Šulák (vpravo) dohrál sezonu ve Švédsku, ve Vladivosto­ku, kde byl kapitánem, má smlouvu do dubna 2023.
Foto: Profimedia.cz Co s ním bude Ač Libor Šulák (vpravo) dohrál sezonu ve Švédsku, ve Vladivosto­ku, kde byl kapitánem, má smlouvu do dubna 2023.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia