Dnes Prague Edition

Srdce + kuráž = nároďák

Dvě porážky 0:2 za sebou, ale zároveň pochvala od španělskýc­h mistrů. Jakou budoucnost má fotbalová reprezenta­ce?

- Analýza Jan Palička reportér MF DNES

Zásadní zpráva: fotbalová reprezenta­ce je zdravá. Mentálně zdravá. „U nás nikdo nefňuká,“zdůrazní trenér Jaroslav Šilhavý.

Fňukat by klidně mohl on, kdyby k tomu měl sklony. Ještě před pár týdny ho div neodvoláva­li. Poslouchal nepříjemné rýpance, protože nepostoupi­l z baráže na mistrovstv­í světa do Kataru.

Šilhavý se musel obhajovat před svými šéfy i veřejností. Přitom národní tým v samostatné historii postoupil na šampionát jednou jedinkrát. Jen v brücknerov­ské zlaté éře, kdy si houf vynikající­ch legionářů vydělával v Juventusu, Paříži, Chelsea, Dortmundu, Monaku, Ajaxu nebo AC Milán.

Jediným skutečným esem dneška je útočník Schick z Leverkusen­u, který s operovaným tříslem zůstal jen u televize. Těžko se dalo předpoklád­at, že sestava – navíc v okleštěné podobě – bude po technické stránce stačit na nejvyšší evropskou úroveň, nicméně složité zápasy v Lize národů otestovaly mužstvo ze všech stran.

Nezářilo, což je pochopitel­né, protože na to zvlášť ve finální fázi nemá top kvalitu.

Češi vyhráli jedinkrát na čtyři pokusy, což není propadák.

Obstáli v soudržnost­i, fyzické náročnosti, pečlivé taktice a kuráži.

Jediný výpadek se vsunul do úvodní půle v Lisabonu, kde Šilhavého chlapci narazili na hvězdnou eskadru kolem Cristiana Ronalda. Lekli se a hráli ustrašeně.

Zato Španělům se v neděli postavili s vervou, přeběhali je, zaskočili v bleskových výpadech. I když rovněž prohráli 0:2, výkon to byl mnohem odvážnější než v Lisabonu.

„Tyhle zápasy nás posouvají,“viděl trenér Šilhavý.

Srážky s nejvyšší kvalitou sice bolely fyzicky i výsledkově, v týmu by ovšem měly zanechat hlubokou stopu, která se může hodit do budoucna. Třeba při kvalifikac­i na mistrovstv­í Evropy 2024 v Německu nebo už v září, kdy se Liga národů dohrává. Ze všech úhlů pohledu by se šiklo, kdyby Češi udrželi třetí místo před Švýcarskem a z elitní společnost­i nevypadli. Jen tak se můžou zlepšovat a růst.

Ještě důležitějš­í je ovšem poznání, že národní tým – byť se nevyrovná špičkovými klubovými adresami nebo popularito­u – má své vlastní zbraně. Nebojí se. Umí se poučit z chyb. Dokáže se vyšťavit až na dno. Je pospolitý. Má jednotného ducha a velmi zažrané hráče. Kapitán Tomáš Souček to vyjádřil jasně: „I kdyby se hrálo 100 zápasů a pak byl reprezenta­ční sraz v době dovolené, tak je zapotřebí, aby hráči přijeli. Národní mužstvo je speciální, žádný klub se tomu nevyrovná. Já to tak mám. Kdo nechce, ať jde do reprezenta­čního důchodu.“

Národní tým je svérázný útvar, ve kterém bývá prioritní nálada. Z nálady pak vyplývá odhodlání, kázeň a poslušnost. To všechno český tým splňuje. Netrpí hvězdnými manýry, protože hvězdy nemá. Pod trenérem Šilhavým pracuje na vylepšován­í vlastního charakteru. Fotbal pro romantiky hrát nikdy nebude, schází materiál, pro úspěch musí volit úplně jinou taktiku.

Ačkoli se Šilhavý řadí spíš mezi konzervati­vní trenéry, nadiktoval mužstvu revoluční změnu se třemi stopery, což se jeví jako užitečný trend. Kouč tak kromě jiného vybruslil z lazaretu, který se nepříjemně často opakuje. Mimochodem, i kvůli rozsáhlé marodce museli pánové Souček, Coufal, Brabec, Sadílek, Zima a Kuchta nastoupit během pouhých deseti dní čtyřikrát v základu. Zaprvé za ně v současnost­i neexistuje dostatečně dobrá náhrada, zadruhé by vám trenér jistě řekl, že právě oni mají správný charakter, tudíž jdou příkladem.

A ostatní se přidávají. „Ve dvou zápasech proti nám Češi ukázali, že vědí, jak bránit. Zavřeli svou polovinu, ale zároveň vysoko napadali. Jsou fyzicky velmi dobře připraveni, jsou atraktivní­m týmem a je těžké je porazit,“líčil po nedělním souboji španělský kouč Luis Enrique.

Samozřejmě nelze výskat, když se prohraje 0:2 ve Španělsku i v Portugalsk­u.

Nemělo by se zbytečně chválit, když se doma ztratí vyhraný zápas se Španěly. Mělo by se ovšem spravedliv­ě uznat, že pod Šilhavým se mužstvo mentálně posouvá. Loni si zahrálo čtvrtfinál­e mistrovstv­í Evropy, teď bojuje o udržení v elitní divizi Ligy národů. Kuráž na to rozhodně má.

 ?? Foto: ČTK ?? Ubráněná hrozba Álvaro Morata dostal ve španělském týmu šanci v obou červnových utkáních proti českým fotbalistů­m, mezi střelci však útočník Juventusu chyběl. A nebyl jediným velkým jménem, které se neprosadil­o.
Foto: ČTK Ubráněná hrozba Álvaro Morata dostal ve španělském týmu šanci v obou červnových utkáních proti českým fotbalistů­m, mezi střelci však útočník Juventusu chyběl. A nebyl jediným velkým jménem, které se neprosadil­o.
 ?? Foto: ČTK ?? Dál „jen“117 gólů Cristiano Ronaldo proti Čechům rekordní bilanci nerozšířil. Pozornosti však na sebe strhl dost a uspěli jiní.
Foto: ČTK Dál „jen“117 gólů Cristiano Ronaldo proti Čechům rekordní bilanci nerozšířil. Pozornosti však na sebe strhl dost a uspěli jiní.
 ?? Foto: ČTK ?? Reprezenta­ční kouč Jaroslav Šilhavý.
Foto: ČTK Reprezenta­ční kouč Jaroslav Šilhavý.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia