Dnes Prague Edition

Miliony na účtu. Šampion Procházka stoupá na ceně

- Robert Rampa sportovní reportér MF DNES

Lítý boj v neděli neprobíhal jen mezi Jiřím Procházkou a Gloverem Teixeirou, kteří se bili o pás šampiona UFC.

Divočili i sběratelé kartiček. Ceny artefaktů s podpisem českého MMA zápasníka nejdřív příkře padaly dolů, když se zdálo, že prohraje, jen aby za pár momentů vystřelily vzhůru. Někdy až několikaná­sobně.

Kartičky s původní hodnotou sto dolarů teď stojí pět set. Exkluzivní kousky majitelé nabízejí klidně za dvacet tisíc dolarů (téměř půl milionu korun).*

Šampion Jiří Procházka v Singapuru stoupl na ceně. „Lidé a firmy se nám ozývali hned po zápase, mají zájem o spolupráci. V korunách se bavíme o milionech za rok,“prozrazuje jeden z Procházkov­ých českých manažerů Matěj Kretík.

Zároveň dodává, že na trhu mimo Česko je Procházka stále teprve na začátku, vždyť v UFC zatím bojoval jen třikrát, pro světové publikum představuj­e novinku.

Pro strmý růst má ale všechny předpoklad­y, ve světě ho zastupuje velký hráč. Agentura Paradigm Sports má pod sebou i slavného Ira Conora McGregora, brazilskou legendu ženského MMA Cris Cyborg nebo původem nigerijské­ho šampiona střední váhy UFC Israela Adesanyu.

„Jirka teď má skvělou pozici k jednání. Otevřel si dveře k velkým sponzorům a myslím, že na klidné procházky po městě může na čas zapomenout. Pomohl také nám všem doma. Věřím, že i velké české firmy tu konečně uvidí potenciál,“říká Patrik Kincl. Jako manažer dalšího Čecha v UFC Davida Dvořáka se v prostředí vyzná.

A proto též ví, že vyjednávat s tak velkým kolosem dává pořádně zabrat. Jakmile nejste hvězda, UFC funguje na ultimátech. Ber, nebo táhni.

Procházka do postavení „globální hvězdy“teprve roste. Pokud se teď jeho sběratelsk­é kartičky nabízejí za dvacet tisíc dolarů, u populárněj­ších zápasníků se tržní cena šplhá na trojnásobe­k.

Nesrovnate­lné hodnoty naleznete i ve výplatě, jejíž přesnou cifru ovšem nikdo nezveřejní. Nicméně lze si pomoci alespoň odhady.

Procházka za výhru nad Teixeirou s jistotou získal tři bonusy: 50 tisíc dolarů za nejlepší zápas turnaje, 20 tisíc dolarů za fanouškovs­kou anketu a 32 tisíc dolarů za reklamu jako vyzývatel. Což je zhruba 2,5 milionu českých korun.

Spekulovat lze o základním platu a bonusu za výhru, kde se Čech celkově pohybuje mezi 200 a 450 tisíci dolary. Tedy cca mezi 5 a 11 miliony korun před zdaněním (dle individuál­ních smluv mohou mít zápasníci nárok ještě na menší procenta z prodeje suvenýrů a placených přenosů, tzv. PPV). Procházkov­i tak na účet přitečou jen díky jednomu zápasu miliony korun, přesto má ve srovnání s jinými šampiony ještě co dohánět.

Například vládce lehké váhy Brazilec Charles Oliveira si měl za květnovou obhajobu proti Justinu Gaethjemu přijít celkem na 1,6 milionu dolarů – skoro 40 milionů korun.

Proč? Inu, Oliveira v UFC působí už dvanáct let a za tu dobu nastřádal skóre 21 výher a 8 porážek. Procházka zatím ukrojil polovinu ze svého prvního kontraktu s organizací.

A další srovnání: Oliveiru jen na Instagramu sledují čtyři miliony účtů, Procházka po víkendu vystoupal ze 470 tisíc na 550.

I silné sociální sítě přidávají zápasníkům na hodnotě a Procházka je skutečně ještě na začátku.

 ?? Foto: ?? Návrat šampiona Procházku vítaly včera v Brně davy. MAFRA
Foto: Návrat šampiona Procházku vítaly včera v Brně davy. MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia