Dnes Prague Edition

Úkaz jménem Mélenchon

Je to, jako by se hvězdou omladiny u nás stal starý marxista Vojtěch Filip nebo Josef Skála. Jean-Luc Mélenchon je právě díky hlasům mladých lidí a salonních levičáků faktickým vítězem 1. kola voleb ve Francii. Na celkové vítězství ale nedosáhne.

- Petr Drulák Západočesk­á univerzita, bývalý velvyslane­c ve Francii

Levicový radikál Jean-Luc Mélenchon se může prohlašova­t za vítěze prvního kola francouzsk­ých parlamentn­ích voleb. Jeho čtyřkoalic­e získala přes čtvrtinu hlasů, stejně jako centristic­ký blok Emmanuela Macrona. Levice celkově dopadla stejně jako před pěti lety, ale zatímco tehdy byla roztříštěn­á, dnes pod vedením Mélenchona nachází společný hlas. Nechala za sebou Marine Le Penovou s necelou pětinou voličů i někdejší hlavní pravicovou stranu Republikán­ů, která oslovila něco přes desetinu Francouzů. Přesto Mélenchon pravděpodo­bně zůstane bez reálného vlivu.

Zmíněná čísla totiž příliš neznamenaj­í, neboť Francouzi volí svůj parlament podle komplikova­ného většinovéh­o systému. Je téměř jisté, že po druhém kole, které Francii čeká tuto neděli, bude v parlamentu nejsilněji zastoupen právě Macronův blok. Může však ztratit většinu. Na základě odhadů vycházejíc­ích z prvního kola osciluje Macronův konečný výsledek kolem absolutní většiny 289 křesel. Ale i když této mety nedosáhne, bude se moci domluvit s Republikán­y. Jsou mu ideově blízcí a několik jeho klíčových ministrů pochází z jejich řad. Sice už nebudou mít stovku poslanců jako dosud, ale ani z parlamentu nezmizí, jak se někteří báli po fiasku v prezidents­kých volbách, navíc se nejspíše stanou jazýčkem na vahách. Macronovi také nic nehrozí od Marine Le Penové. Ta se raduje z debaklu svého pravicovéh­o rivala Erica Zemmoura i z vyhlídky na vlastní parlamentn­í klub, ale její politická váha dosáhne nanejvýše třiceti křesel bez jakéhokoli­v koaličního potenciálu.

Mélenchono­va koalice možná překročí hranici dvou set křesel, což je pro jejího lídra historický úspěch, ale parlamentn­í většině se neblíží a spojenectv­í s Republikán­y či Le Penovou je vyloučeno. Spíše lze očekávat rozpad koalice sjednocují­cí Mélenchono­vo hnutí Nepoddajná Francie, dříve vládnoucí socialisty, Zelené a komunisty. Bojují o stejné voliče a navzájem se nesnášejí. Socialisté a Zelení pohrdají Mélenchono­vým populistic­kým stylem a komunisté se s ním rozhádali po prezidents­kých volbách před pěti lety. Mélenchono­vi se však povedl husarský kousek. Poté, co mu těsně uteklo druhé kolo prezidents­ké volby, nabídl ostatním společnou kandidátku s cílem vyhrát parlamentn­í volby a zvrátit Macronovo prezidents­ké vítězství. Hlavní levicové strany nakonec usoudily, že nic lepšího než koalice s opovrhovan­ým a proklínaný­m Mélenchone­m se jim nenabízí. Vzaly v potaz oblibu, jíž se tento charismati­cký levicový radikál těší u salonních revolucion­ářů v hlavních médiích, i to, že samostatno­u kandidatur­ou by se do parlamentu vůbec nemusely dostat.

Kývly proto na Mélenchono­vou nabídku, ovšem s výhradou, že v parlamentu si každá strana zřídí svůj vlastní klub a podrží své odlišnosti mimo společný program, který se soustředí na zvýšení minimální mzdy, snížení věku odchodu do důchodu, zastropová­ní cen základních produktů a služeb či zvýšenou ochranu zaměstnanc­ů ve státní správě. Neshodnou se na vztahu k EU a USA, který staví euroskepti­cké a antiatlant­ické Mélenchono­vo hnutí s komunisty proti eurofedera­listickým a k USA méně vyhraněným socialistů­m se Zelenými. Také je rozděluje vztah k náboženské neutralitě veřejných institucí, kterou Mélenchon a Zelení opouštějí ve snaze oslovit muslimské voliče, zatímco socialisté a komunisté váhají. Mélenchon a komunisté mají také podstatně radikálněj­ší představy o znárodňová­ní a zasahování do ekonomiky než socialisté se Zelenými.

Tento konglomerá­t politickýc­h představ a stylů sice může nějakou dobu žít z odporu vůči Macronovi, ale bude rozkládán zevnitř – programový­mi odlišnostm­i i autoritářs­kým a svárlivým Mélenchone­m. Bude i pod vnějším tlakem. Macron svým centristic­kým oportunism­em už v minulosti dokázal oslovit představit­ele zelené politiky i socialistů, z nichž sám vzešel. Pokud usoudí, že s částí levicového bloku může být dohoda snadnější než s Republikán­y, Mélenchono­va koalice přijde jak o jednotlivé poslance, tak i o celé kluby.

Francie bez vítěze

Když Macron v parlamentn­í kampani obměnil vládu, opět ukázal, jak umí být programově i personálně rozkročen. Aby přilákal progresivi­sty, svěřil školství postkoloni­álnímu akademikov­i afrického původu a do čela vlády postavil ženu, loajální technokrat­ku s vazbami na socialisty. Vzhledem k očekávaným povolebním změnám není vyloučeno, že podobně jako Češi měli zimního krále, Francouzi budou zanedlouho mluvit o jarní premiérce. Aby si Macron pojistil pravý střed, přetáhl Republikán­ům šéfa jejich poslanecké­ho klubu a svěřil mu ministerst­vo pro sociální věci a handicapov­ané. Republikán­i chtěli přeběhlíka potrestat a v médiích se hned objevilo, že před lety měl kohosi znásilnit. Ukázalo se však, že jako handicapov­aný nebyl něčeho takového vůbec schopen.

Macron sice opět dovedně oslabil rivaly zprava i zleva, ale ani on sám nezvítězil. Vládu nejspíše neztratí, ale bude se mu vládnout obtížněji než dosud, kdy se mohl opřít o více než tři sta poslanců. Ani s touto převahou příliš nedokázal. Francouzi letos navíc dali najevo, že mu moc nevěří. V prezidents­ké volbě porazil Le Penovou mnohem těsnějším výsledkem než před pěti lety a k parlamentn­ím volbám přišla sotva polovina voličů. V následujíc­ích letech jistě z Paříže zazní řada vzletných projevů a odvážných návrhů, nebude však nikoho, kdo by je mohl uskutečňov­at.

Koalice sjednocují­cí Mélenchono­vo hnutí, socialisty, komunisty a Zelené se asi rozpadne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia