Dnes Prague Edition

Kdo vyzve Procházku a kde? Šance na Evropu je malá

- Robert Rampa sportovní reportér MF DNES

Jedno pravidlo, které v MMA platí, říká, že šampion si soupeře nevybírá. Obhajuje proti komukoliv. Zájemců o českého MMA zápasníka Jiřího Procházku je po nedělním vítězství v organizaci UFC nad Gloverem Teixeirou požehnaně. Nabízí se odveta s Brazilcem, souboj se vzývaným Rusem Magomedem Ankalajeve­m či další. A jaké šance jsou na bitvu o Evropu s Polákem Janem Blachowicz­em?

Patrik Kincl, aktivní zápasník tuzemského Oktagonu a manažer dalšího Čecha v UFC Davida Dvořáka, pro MF DNES nadhodil, že by Procházka po zisku titulu polotěžké váhy do 93 kilogramů mohl využít svého postavení a zkusit vyjednat, kde by se mohla odehrát jeho první obhajoba.

Jenže zákonitost­i největší světové organizace to nejspíš nedovolí. UFC v Evropě pořádá spíše menší turnaje, kvůli slabšímu trhu a časovému posunu sem obvykle neumisťuje titulové zápasy. Ty bývají v Americe a Asii. Oblíbeným místem je Abú Zabí kvůli arabskému a ruskému publiku. UFC totiž nežije z prodaných lístků, ale z prodaných placených přenosů (PPV).

„Jirka bude jako šampion na velkých turnajích, kde si lidé platí PPV. Šance na Evropu vysoké nejsou,“prozrazuje jeden z Procházkov­ých českých manažerů Matěj Kretík.

Do první obhajoby by měl devětadvac­etiletý Procházka (skóre 29-3) nastoupit ještě tento rok. Jaké jsou nejpravděp­odobnější možnosti?

Blachowicz: Jiří, pojďme do toho!

Z evropského marketingo­vého pohledu by dával smysl česko-polský souboj. Procházka i devětatřic­etiletý Jan Blachowicz o vzájemný zápas stojí. O víkendu se v Singapuru potkali. „Jiří, pojďme do toho. Největší zápas v historii evropského kontinentu!“nadhodil Polák.

„Jan byl velmi odvážný a agresivní, tak jsem mu poslal polibek. Uvidíme, budu připraven, zápasil bych s ním rád,“odpovídal pak Procházka. Ještě nedávno byl Polák šampionem, titul získal v roce 2020, loni v říjnu jej ztratil po prohraném souboji s Teixeirou.

Teixeira: Okamžitá odveta?

Ihned po nedělní prohře na sociálních sítích Glover Teixeira nadhodil: Okamžitá odveta?

Dvaačtyřic­etiletý zápasník by si ji za svůj výkon zasloužil, vždyť vlastně mířil po pěti kolech k vítězství na body. Roli hraje i věk, Teixeira už dříve prohlásil, že se blíží konci kariéry a odveta by dávala smysl, kdyby proběhla co nejdřív. Naději by mohla zvýšit aktualizac­e žebříčku UFC, která proběhla v noci na úterý. Teixeiru nikdo z konkurentů nepřeskoči­l, je nyní jedničkou kategorie pod šampionem.

„Oba v kleci nechali kus duše, ale stejně se to asi nestane. Podívejte se, kolik v závěsu čeká evropských borců. Divize je evropským obsazením nejsilnějš­í, co jsme kdy viděli,“ myslí si vysloužilý zápasník a bývalý šampion Michael Bisping.

Vítěz zápasu Smith vs. Ankalajev

Utkají se na konci července v Dallasu v USA. Proti třiatřicet­iletému Američanov­i Anthonym Smithovi je favoritem o tři roky mladší Rus Magomed Ankalajev, komplexní bijec se solidním zápasovým IQ.

Když nemusí, nikam se nežene a umí si trpělivě a opatrně hlídat výsledek. Zároveň hrozí knokauty, v kariéře jich rozdal už několik.

A ačkoliv prezident UFC Dana White už prohlásil, že souboj mezi Smithem a Ankalajeve­m určí dalšího vyzývatele proti Jiřímu Procházkov­i, slova mohla mířit spíše na Ankalajeva. Bitva mezi Čechem a Rusem by přilákala mnoho pozornosti.*

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Zpátky doma a s pásem
Jiří Procházka v pondělí přiletěl do Česka.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Zpátky doma a s pásem Jiří Procházka v pondělí přiletěl do Česka.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia