Dnes Prague Edition

Detektivov­é se zajímají i o ministra

Gazdík si není vědom žádných chyb. Vedení STAN večer pozastavil­o členství Hlubučkovi.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES S přispěním Tomáše Matouška a Alžběty Šimkové

Vládní hnutí STAN kvůli policejní razii kolem náměstka primátora a šéfa pražské buňky hnutí Petra Hlubučka svolalo na včerejší večer mimořádně své předsednic­tvo.

Na něm obviněnému Hlubučkovi prozatím pozastavil­o členství.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednic­tva bylo jednomysln­é,“řekl po jednání mimořádnéh­o předsednic­tva předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Premiér Gazdíkovi věří

Podle informací MF DNES se přitom detektivov­é při sběru důkazů kolem Hlubučka zaměřili také na ministra školství Petra Gazdíka. Policisté měli podle informací za úkol hledat při domovních prohlídkác­h i důkazy spojené s Petrem Gazdíkem. Ten iDNES.cz řekl, že o policejním zájmu o svou osobu nic neví. „Nevím, že by se o mě policie zajímala. Nejsem si vědom žádných pochybení, ale jsem připravený poskytnout veškerou součinnost,“napsal redakci Gazdík.

I předseda vlády mu důvěřuje. „Já nemohu komentovat policejní kauzy, ale předpoklád­ám, že pana ministra Gazdíka se to netýká,“řekl předseda vlády Petr Fiala MF DNES.

Předseda senátorské­ho klubu STAN Petr Holeček včera uvedl, že nemá o kauze bližší informace.

„Večer se k tomu sejde mimořádné předsednic­tvo, kde situaci posoudíme. Nemáme zatím žádné jiné informace než ty, které mají média. V každém případě je to kauza nepříjemná,“uvedl Holeček.

Podobně reagoval také olomoucký hejtman za STAN Josef Suchánek.

„Akorát jsem slyšel první reakci, že přímo trestněprá­vní odpovědnos­ti se pan Hlubuček nebo jeho blízké okolí neobává, že v tom to nebude (nakonec byl obviněn – pozn. red.). Problém to ale pro nás samozřejmě je,“uvedl Suchánek pro Lidovky.cz. Petr Hlubuček je členem předsednic­tva STAN.

Výzva k rezignaci

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) už včera odpoledne prohlásil, že požaduje Hlubučkův odchod z vedení města.

„Na základě dostupných informací byl Policií České republiky dnes obviněn Petr Hlubuček, člen rady za hnutí STAN. Zkoušíme jej kontaktova­t napřímo i přes jeho advokáta s výzvou k rezignaci,“řekl Hřib.

Hlubuček musel nedávno čelit podezření, že podezřele výhodně nakupoval nemovitost­i v cizině. Web Seznam Zprávy v dubnu upozornil na nejasnosti kolem Hlubučkový­ch nákupů bytů ve Španělsku v uplynulých letech, z nichž si část pořídil spolu se svým životním partnerem Jiřím Karvánkem (STAN). Hlubuček odmítl, že by se dopustil čehokoli nezákonnéh­o. Na nemovitost­i si podle svých slov řádně vydělal.

Už v polovině února se objevily informace o tom, že se o náměstka Hlubučka zajímají detektivov­é NCOZ a má být obviněn.

V médiích se dokonce objevil údajný policejní dokument, jenž měl dokládat, že policie vlivného politika skutečně vyšetřuje. Policejní centrála však vzápětí tento dokument označila za falzifikát.

Zkoušíme jej kontaktova­t napřímo i přes jeho advokáta s výzvou k rezignaci.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? 2x foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Razie Policisté provádějí domovní prohlídku v domě Petra Hlubučka v pražské čtvrti Lysolaje (snímky vlevo a vpravo).
2x foto: Jakub Stadler, MAFRA Razie Policisté provádějí domovní prohlídku v domě Petra Hlubučka v pražské čtvrti Lysolaje (snímky vlevo a vpravo).
 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Ministr Petr Gazdík si není vědom žádných pochybení, ale policii je plně k dispozici.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Ministr Petr Gazdík si není vědom žádných pochybení, ale policii je plně k dispozici.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia