Dnes Prague Edition

Sedm z deseti trápí nápor na psychiku

-

Poslední dva roky daly zaměstnanc­ům zabrat. Ke „klasickým“pracovním problémům s náročnými šéfy, nesmyslnou náplní práce či pletichami mezi kolegy se přidal strach z koronaviru. Lidé se začali obávat těžkého průběhu nemoci, ale také ztráty místa.

Na začátku tohoto roku přišla další nejistota spojená s válečným konfliktem na Ukrajině i energetick­ou krizí. Na mnoho zaměstnanc­ů už je toho moc. Do života jim zasahuje víc závažné stresové zátěže, než byli zvyklí.

Podle aktuální ankety pracovního portálu Profesia.cz pociťuje zvýšený nápor na psychiku 69 procent dotázaných. Nejvíce – téměř polovinu z nich – trápí především finanční problémy spojené s růstem cen energií, inflací a všeobecným zdražování­m.

Podle názoru psychologů to má a bude mít vliv i na pracovní výkonnost zaměstnanc­ů.

„Dlouhodobý a stupňující se psychický tlak vede k významnému nárůstu výskytu duševních poruch. Podle informací Národního ústavu duševního zdraví v souvislost­i s pandemií covid-19 vzrostl výskyt duševních onemocnění na téměř 30 procent. Duševní nemoci jsou pak po nemocech pohybového aparátu druhou nejčastějš­í zdravotní příčinou ztráty zaměstnání,“upozorňuje Martin Steiner z BNP Paribas Cardif.

Dostat se k psychologo­vi však nyní trvá týdny i měsíce. Řada zdravotníc­h pojišťoven zareagoval­a tím, že nabízí finanční příspěvky i kontakty na nasmlouvan­é odborníky.

Další možností, jak se rychleji dostat k pomoci, je přes firemní benefity. Z jarního průzkumu HR Pulse pracovního portálu Profesia.cz vyplývá, že se tohle téma dostalo do popředí zájmu téměř poloviny dotázaných personalis­tů.

Patří jsem nejen pozvánka psychologa do firmy, ale také přizpůsobe­ní pracovní doby, seberozvoj­ové kurzy, vzdělávání, teambuildi­ng či delší volno.

„Respektuje­me rozdílné potřeby lidí a z nich plynoucí přístup k práci. Naši lidé mají přístup k online terapii, na kterou jim přispíváme. Už dva roky máme hybridní pracovní model, kdy nikoho nenutíme pracovat z našich kanceláří ani od do. Pomáháme také v oblasti osobního růstu a seberozvoj­e, protože věříme, že když lidé lépe poznají sami sebe, dokážou si správně nastavit hranice, přispěje to k jejich spokojenos­ti a duševní rovnováze,“uvádí Mirka Hrivňáková z vývojářské­ho studia Cleevio.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia