Dnes Prague Edition

Krejčířův muž, který „uměl STAN“

Ministr Gazdík se s obviněným podnikatel­em radil ohledně vládního hnutí

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Ústřední postava velké středeční razie protimafiá­nské centrály NCOZ, která se týkala mimo jiné pražského dopravního podniku – podnikatel Michal Redl, kterého detektivov­é obvinili z korupce a účasti na zločinecké skupině, se scházel s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN) a řešil s ním mimo jiné mediální obraz hnutí. Ministr s ním komunikova­l prostředni­ctvím speciálníc­h šifrovanýc­h telefonů. Detektivov­é na kontakty mezi oběma muži narazili, když mapovali Redlovy politické konexe.

Jak MF DNES uvedla již ve svém středečním vydání, Gazdíkovo jméno je na seznamu osob, k nimž měli detektivov­é povolení sbírat během domovních prohlídek materiály. Policie jej však podle jeho vyjádření nevyslechl­a a od Redla se distancuje. „Rozhodně popírám, že by Michal Redl jakkoliv zasahoval do rozhodován­í hnutí STAN nebo do mých politickýc­h rozhodnutí,“řekl ministr včera MF DNES.

Souvislost s Gazdíkovým ministerst­vem lze najít rovněž v osobě dalšího z obviněných. Tím je Luděk Šteffel, šéf IT v pražském městském dopravním podniku. Šteffel měl totiž rovněž smlouvu na ministerst­vu školství.

„Na pana Šteffela jsem se musel zeptat, osobně ho neznám. Není externím poradcem pro IT, byl nasmlouván ad hoc na 50 hodin na konzultace kolem řešení komplikova­ného systému v Cermatu. Jak jsem se před malou chvílí dočetl, je také obviněn, čili jsem dal příkaz tuto smlouvu okamžitě ukončit,“uvedl Gazdík.

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra

Vít Rakušan chce kvůli kauze, v níž je mezi obviněnými nyní již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, svolat mimořádný sjezd.

Exministr a VZP

Policie se v rámci vyšetřován­í kolem Redla, který byl blízkým spolupraco­vníkem známého zločince Radovana Krejčíře, zaměřila také na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, konkrétně na její IT zakázky.

Prohledala kancelář náměstka ředitele pojišťovny pro informatik­u Tomáše Knížka.

V ní podle informací redakce hledala mimo jiné doklady ze směnáren. Vyšetřovat­elé totiž zjistili, že se peníze z údajných úplatků měnily z českých korun na eura.

Detektivy zajímají zakázky mezi VZP a IT společnost­í Total Service. Ta podle svého webu dodává pojišťovně technologi­e již několik let.

V souvislost­i s VZP narazili detektivov­é také na jména dvou kdysi významných postav tuzemské politiky – exministra spravedlno­sti a nyní advokáta Pavla Němce a bývalého náměstka ministra zdravotnic­tví a vlivného zákulisníh­o hráče Marka Šnajdra.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia