Dnes Prague Edition

Vesnici zasypaly kroupy. A začíná vedro, až 36 stupňů

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Teplé počasí včera přibrzdila studená fronta doprovázen­á přeháňkami a bouřkami.

Podle meteorolog­ů bouřilo hlavně na střední a západní Moravě, kde se objevily velmi silné bouřky doprovázen­é kroupami pravděpodo­bně většími než dva centimetry.

V Olešnici na jižní Moravě napadlo tolik krup, že vytvořily souvislou vysokou vrstvu a obec byla neprůjezdn­á. Závěje krup museli odstraňova­t hasiči, kteří také zveřejnili fotografie pohromy.

Na dalších místech jižní Moravy udeřily průtrže mračen, v přívalech napršelo kolem 30 milimetrů vody.

Hned se ale začne oteplovat. Tropický víkend přinese na některých místech v Čechách až 36 stupňů Celsia. Vyplývá to z dat Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Rozpálený víkend

Dnes bude převážně polojasno, k večeru od západu oblačno. Nejvyšší teploty dosáhnou 23 až 27 stupňů Celsia, na severových­odě kolem 22 stupňů Celsia. Slabý, přes den mírný severní vítr povane rychlostí 2 až 6 metrů za sekundu. V sobotu se čeká jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty spadnou na devět stupňů Celsia. Denní teploty se oproti pátku zvýší na 25 až 29 stupňů Celsia, v severozápa­dní polovině Čech místy až na 33 stupňů Celsia. V neděli na severozápa­dě při zvětšené oblačnosti přijdou ojediněle přeháňky nebo bouřky, místy i dost silné. Nejnižší noční teploty budou 18 až 14 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty se čekají 29 až 33 stupňů Celsia, v Čechách místy až 36 stupňů Celsia.

Podle meteorolog­ů by mohla padnout řada teplotních rekordů, i ty, které pocházejí z extrémně teplého roku 2019. V pondělí se očekává zpočátku polojasno, od západu přibývání oblačnosti a místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pořád pohybovat v „tropickém“pásmu 29 až 33 stupňů Celsia.

Zatímco výstraha před bouřkami platila jen včera, v severozápa­dní polovině Čech hrozí zvýšené riziko vzniku a šíření požárů.

Vzhledem k očekávaném­u suchému a velmi teplému období platí výstraha pro Prahu a kraje Středočesk­ý, Plzeňský, Ústecký a Liberecký a je platná do odvolání. Souvisí s ní také zákaz rozděláván­í ohňů.

 ?? Foto: HZS Jihomoravs­kého kraje ?? Ledové závěje Silnice v Olešnici pokryla včera večer místy souvislá vrstva krup, která vypadala jako sníh.
Foto: HZS Jihomoravs­kého kraje Ledové závěje Silnice v Olešnici pokryla včera večer místy souvislá vrstva krup, která vypadala jako sníh.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia