Dnes Prague Edition

Jak zlevněný benzin podražil

MF DNES srovnala ceny. Vláda s žádným receptem nepřichází

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Tíživých 2 603 korun. Tolik zaplatí řidič, když chce v Česku natankovat plnou nádrž benzinu v běžném rodinném autě. O něco lépe jsou na tom řidiči, kteří tankují naftu, ale rozdíl je spíš kosmetický.

Stejné množství paliva je vyjde na 2 564. V obou případech je to o pár korun víc než na konci května, tedy ještě předtím, než začalo platit snížení daně na pohonné hmoty.

Ještě minulý rok touhle dobou přitom stejná nádrž vyšla v průměru na 1 800 korun.

Nedá se říct, že by rozhodnutí ministerst­va financí o snížení daně nezafungov­alo. V pondělí 6. června, tedy týden po zavedení změny, byly v mezitýdenn­ím srovnání ceny benzinu v Česku v průměru o 1,4 procenta nižší. Zlevňovala i nafta. Cena v evropské sedmadvací­tce klesala už jen v Německu, které přišlo s podobným opatřením. Tam dokonce ceny benzinu klesly dolů o téměř devět procent, jinak se všude zdražovalo.

Jenže v následujíc­ích dnech se ceny zase rychle vrátily nahoru. Z analýzy MF DNES provedené na základě dat Evropské komise vyplývá, že mezi 6. a 13. červnem ceny benzinu vzrostly v Česku o 3,1 procenta, což je šestý nejrychlej­ší nárůst v EU. Nafta podražila o 2,8 procenta. To je kousek pod unijním průměrem. Podle ministerst­va financí za zdražování čerpadláři nemůžou. „Už tři měsíce na denní bázi kontroluje­me zhruba 95 procent trhu čerpacích stanic, kde po počáteční slovní intervenci sledujeme trvalý pokles průměrných marží. Po snížení spotřební daně jsme byli svědky krátkého zlevnění paliv zhruba o korunu a vzápětí opětovného zdražení v důsledku přijetí šestého balíčku sankcí a závazku EU odstřihnou­t se od ruské ropy,“uvedl včera ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že kdyby ke snížení spotřební daně nedošlo, paliva by dnes byla o jednu až dvě koruny dražší.

Tohle neovlivní žádná vláda

V unijním srovnání je Česko v cenách benzinu i nafty na 18. místě. Ani dvoukoruno­vý rozdíl na litru by s pořadím příliš nepohnul. Benzin bychom měli stále osmnáctý nejdražší, naftu patnáctou.

„Podle naší cenové kontroly viníkem vysokých cen paliv aktuálně nejsou ani čerpací stanice, ani distribučn­í část řetězce. Na vině je primárně zdražování vstupů energetick­ých surovin v důsledku Putinovy agrese na Ukrajině a to je faktor, který neovlivní žádná vláda,“doplnil Stanjura.

Vysoké ceny paliv zatím dopadají nejen na rodiny, ale i na průmysl. MF DNES oslovila ministerst­vo financí a ministerst­vo průmyslu a obchodu s dotazem, jestli chystají nějaké další změny, které by pomohly ceny zkrotit. Ministerst­vo financí ale v reakci na dotaz zaslalo výčet dosavadníc­h kroků, ministerst­vo průmyslu na dotaz do uzávěrky vůbec nereagoval­o.

„Vysoké ceny pohonných hmot pochopitel­ně zůstávají problémem,“říká Martin Felix, tiskový mluvčí speditérů ČESMAD Bohemia. Dodává, že situace se pomalu zlepšuje a že dopravcům snížení daně citelně pomohlo. To potravinář­i jsou méně optimistič­tí.

„Cena dopravy surovin, obalů, materiálu i konečných výrobků, kdy například pečivo rozvážejí pekárny i vícekrát denně, neúměrně stoupá,“popisuje Helena Kavanová, tisková mluvčí Potravinář­ské komory.

Potravinář­i by ocenili zastropová­ní cen energií nebo kompenzace v podobném režimu, jaký zavedly některé unijní země. „V konečném důsledku tak mají například Polsko a Maďarsko o 30 až 40 procent nižší výrobní náklady a jsou i výrazně levnější díky nižší DPH na potraviny,“popisuje Kavanová.

A o budoucnost se bojí i zemědělci. Čeká je teď hlavní zemědělská sezona, během které se bez těžkých strojů neobejdou.

„Jarní růst cen se trefil do termínu jarních prací a současná tendence dalšího růstu je v době probíhajíc­í sklizně pícnin a příprav na vyvrcholen­í celoročníh­o snažení, žní, obzvláště nepříjemná,“říká tiskový mluvčí Zemědělské­ho svazu ČR Vladimír Pícha. „Přístup vlády považujeme za málo ambiciózní,“dodává za Agrární komoru ČR mluvčí Barbora Pánková.

 ?? Zdroj: Evropská komise, MF DNES Foto: Shuttersto­ck ??
Zdroj: Evropská komise, MF DNES Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia