Dnes Prague Edition

Nešli k lékaři, mají nádor

Po covidu přibyli v ordinacích pacienti, které už nelze vyléčit.

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Pokračován­í ze str.1

Ani před covidem to nebyla žádná sláva. Na preventivn­í lékařské prohlídky chodil sotva jeden ze tří Čechů. Podle statistik Všeobecné zdravotní pojišťovny například na Olomoucku docházel na prohlídku jen každý čtvrtý její klient.

Podle České průmyslové zdravotní pojišťovny absolvoval­a preventivn­í prohlídku u praktika jen pětina jejích pojištěnců, ale třeba v Moravskosl­ezském kraji téměř třetina, nejstarší loni 103letá žena.

Odložené prohlídky v covidu

V době covidu se situace ještě zhoršila. Počty preventivn­ích vyšetření, která lékaři účtovali pojišťovná­m, klesly o statisíce. A důsledky už jsou znát. Přibývá pacientů s vážnými problémy, především pozdě odhalenými zhoubnými nádory.

„S rakovinou se léčí přes 300 tisíc našich klientů. Počet vykázaných preventivn­ích prohlídek zaměřených na rakovinu prsu, děložního hrdla a konečníku klesl v průběhu pandemie o 226 tisíc, což může znamenat vážný problém v podobě neodhalený­ch nádorů. Včasný záchyt nemoci je klíčový pro efekt léčby,“uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Největší česká zdravotní pojišťovna v covidových letech zaznamenal­a pokles počtu onkologick­ých pacientů s nejčastějš­ími diagnózami asi o 15 tisíc proti roku 2019. „Někteří lidé s oslabenou imunitou zemřeli, další o své nemoci zřejmě dosud nevědí,“upozornil Kabátek.

Lidé se teď k lékařům postupně vracejí. Přicházejí i ti, kteří se jim vyhýbali delší dobu. Výsledky jsou pro mnohé zdrcující. Potvrzují to zkušenosti lékařů i laboratoří.

„Před pandemií jsme zachytili asi 3 200 případů zhoubných onemocnění ročně. V covidovém období se číslo snížilo o téměř 400. Ale přibylo lidí, u nichž lékaři odhalili nádor až v pozdním stadiu. Do roku 2019 jsme zachytili nádory v nejpokroči­lejších stadiích 4 a 5 jen sporadicky, ale za uplynulé dva roky jde již o desítky případů,“řekl například Ivo Kasperčík, vedoucí lékař patologie Laboratoří AGEL, které zpracováva­jí vzorky od pacientů Komplexníh­o onkologick­ého centra v Novém Jičíně. Podotkl, že nejčastěji

odhalují nádory tlustého střeva, konečníku, plic, prsu, děložního čípku či prostaty.

Tristní situaci potvrdil z vlastních zkušeností i Marek Ožana, primář gynekologi­cko-porodnické­ho oddělení Městské nemocnice Ostrava, podle kterého teď přicházejí do gynekologi­ckých ordinací i pacientky, které nebyly u gynekologa léta.

„Před měsícem jsem vyšetřoval 38letou ženu, která nebyla na preventivn­í prohlídce pět let. Protože pod kolposkope­m (zvětšující přístroj

pro gynekologi­cké vyšetření) byla patrná odchylka na děložním čípku, odebral jsem stěry a rovnou i vzorek tkáně. Laboratoř potvrdila zhoubný nádor,“zmínil primář. Žena měla štěstí, protože šlo o počínající stadium. Stačil malý zákrok.

Zbývá jim rok života

Hůř však dopadly starší ženy, které nebyly u gynekologa déle než deset let. „Nedávno jsem vyšetřil sedmdesáti­letou pacientku, která nebyla na prohlídce 20 let. Bohužel se ukázalo, že má tak pokročilý zhoubný nádor, že není možnost ji vyléčit. V jediném týdnu jsme měli na oddělení tři takové seniorky. Kdyby chodily na prohlídky, měly by šanci. V tuto chvíli není léčba, která by jim pomohla. Zbývá jim maximálně rok života,“nastínil primář Ožana.

Seniorky, které přicházejí k lékařům s rakovinou v pokročilém stadiu, jsou velký problém i podle Petry Adámkové, předsedkyn­ě výboru Hlasu onkologick­ých pacientů. To je platforma, která sdružuje desítku pacientský­ch a podpůrných organizací zaměřených na onkologick­é a hematoonko­logické diagnózy.

„Mnoho žen přestává chodit na pravidelné gynekologi­cké prohlídky, když přestanou menstruova­t nebo pohlavně žít. Myslí si, že už to nepotřebuj­í. To je samozřejmě velká chyba. Pak se u nich přijde na rakovinu dělohy, čípku nebo prsu příliš pozdě,“řekla Adámková.

Na hrozbu rakoviny, důležitost prevence i moderní metody léčby teď upozorňuje mimo jiné i mezinárodn­í kampaň nazvaná Dotek, který pomáhá. Obří interaktiv­ní rakovinnou buňku, která se po lidských dotecích zmenšuje, už si mohli osahat zájemci v Praze či Plzni. Od středy do pondělí je k dispozici návštěvník­ům obchodního centra Forum Nová Karolina v Ostravě. Od 22. června ji uvidí lidé v Brně. Do kampaně se v každém městě zapojují přední onkologové. „Rakovinou

onemocní každý třetí obyvatel Česka,“uvedl při zahájení akce přednosta Onkologick­é a radioterap­eutické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Jindřich Fínek. „Šance na vyléčení se zvýšila díky moderní léčbě. Důležité je přijít včas. Proto je vhodné využívat preventivn­ích prohlídek a screeningo­vých programů na vyhledáván­í nádorů tlustého střeva a konečníku, prsů, čípku děložního a plic,“dodala předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i Jana Prausová.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Nádorová buňka Kampaň s obřím modelem nádorové buňky začala tento týden v obchodním centru v Ostravě.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Nádorová buňka Kampaň s obřím modelem nádorové buňky začala tento týden v obchodním centru v Ostravě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia