Dnes Prague Edition

Svatá trojice Evropské unie na Ukrajině

Macron, Scholz a Draghi přijeli podpořit Kyjev. Očekávání Ukrajinců ale byla předem rozpačitá.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Velká očekávání, ale zároveň obavy z nechtěného. Na místě pak kontrast také vizuální: ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tričku, evropští státníci v saku. Vše v prostředí reprezenta­tivních prostor Mariinskéh­o paláce, oficiálníh­o sídla ukrajinské­ho prezidenta.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi do Kyjeva odjeli jako nejvyšší zástupci svých států, ale de facto také jako vyslanci celé Evropské unie. A návštěva této evropské svaté trojice mezi hlavními představit­eli Ukrajiny už s předstihem vyvolávala smíšené pocity.

Na jedné straně chce Zelenskyj zejména na německého kancléře apelovat, aby Německo, podobně jako ostatní evropské státy nebo USA, jeho zemi podpořilo významnou dodávkou účinných zbraní. Německá vláda sice zbraně, jichž se ukrajinské armádě nedostává, slibuje, jejich dodávky ale v praxi váznou.

Přenechat okupovaná území?

Na druhé straně byla na Ukrajině do poslední chvíle přítomna nejistota, s jakým sdělením Scholz, Macron a Draghi přijedou. „Mám obavy, že se budou snažit dosáhnout třetí minské dohody. Řeknou, že válku, která způsobuje ekonomické a potravinov­é problémy, musíme ukončit, že Rusové a Ukrajinci umírají, že musíme umožnit Putinovi zachovat si tvář, že Rusové sice udělali chybu, ale že jim musíme odpustit a umožnit jim návrat do světového společenst­ví,“řekl poradce ukrajinské­ho prezidenta Oleksij Arestovyč německému deníku Bild.

Podobné pocity, tedy že se bude stupňovat tlak na dosažení „mírové“dohody mezi Ukrajinou a Ruskem, která by zahrnovala trvalé uznání ztráty východoukr­ajinských okupovanýc­h oblastí a Krymu, sdílely i další evropské země, zejména pobaltské státy a Polsko.

Oficiálním postojem evropských států, stejně jako Severoatla­ntické aliance, který potvrdila i tato cesta, nicméně zůstává Ukrajinu podporovat

všemi dostupnými prostředky, tedy také zbraněmi. Macron během včerejška konkrétně přislíbil dodat ukrajinské armádě dalších šest francouzsk­ých houfnic Caesar s dalekým dostřelem.

Stejně tak se nenaplnily ukrajinské obavy, že by Evropa chtěla okupovanou zemi nabádat k přijetí ústupků vůči Rusku. „Západ toto nikdy nebude požadovat,“řekl Macron.

První krok do EU

Hlavní příslib evropské trojice, který vzešel ze včerejšího dne, byl ale spíše symbolický. Macron, Scholz a Draghi podpořili Ukrajinu v tom, aby získala „okamžitý“status kandidátsk­é země do EU. To je nezbytný první krok k unijnímu členství, sám o sobě ale nezaručuje, že potenciáln­í přijetí země do EU bude rychlé a bezproblém­ové.

Kandidátsk­ý status má podle trojice státníků, kterou po vlastní ose doplnil rumunský prezident Klaus Iohannis, získat také sousední Moldavsko.

Přímo na místě šlo však včera alespoň navenek spíše o fotografie, návštěvy zničených míst a slova podpory. Začátek cesty vedl do Irpině v Kyjevské oblasti, do města zcela zničeného ruskými vojsky. „Jsem velmi dojat,“řekl Macron. „Všechno znovu postavíme,“slíbil Draghi. „Nemají úctu k lidským životům,“prohlásil na adresu Rusů Scholz.

Zelenskyj svým hostům poděkoval za účast a solidaritu. Další jednání prozatím zůstávala za zavřenými dveřmi.

 ?? Foto: ČTK ?? O Ukrajině a Evropě Zleva u stolu: premiér Draghi, kancléř Scholz, prezident Zelenskyj, prezident Macron a prezident Iohannis.
Foto: ČTK O Ukrajině a Evropě Zleva u stolu: premiér Draghi, kancléř Scholz, prezident Zelenskyj, prezident Macron a prezident Iohannis.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia