Dnes Prague Edition

Rakeťák odlétl od Pixaru

Kdo si chce ušetřit zklamání, ať bere snímek Rakeťák jako řadovou disneyovku a zapomene, že se zrodila pod značkou Pixar, natož že odkazuje k její průkopnick­é sérii Toy Story: Příběh hraček.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vroce 1995 dostal chlapec Andy k narozeniná­m figurku ve skafandru – Buzze Rakeťáka. Tak začal první Toy Story: Příběh hraček a stejně začíná i Rakeťák, pouze s dovětkem, že šlo o postavu z Andyho oblíbeného filmu. „A tohle je ten film,“praví úvodní titulky.

Jako pro Disney+

Pokud by cestu k odvozenině vzal člověk doslova, znamenalo by to, že Andy do té doby znal jen sériové animované grotesky založené na bojích s laserovými roboty. Ostatně režisér Rakeťáka Angus MacLane dosud točil pouze krátkometr­ážní speciály a scenárista Pete Docter tu zůstal daleko za svými oscarovými díly Vzhůru do oblak, V hlavě či Duše. Také Rakeťák totiž zůstal bez duše, bez ducha i bez duchaplnos­ti, klíčových přísad Pixaru. Navíc šetří citem a humorem, respektive podává je s doslovnost­í,

kterou jedna ze zahraniční­ch recenzí trefně vystihla větou „jako by to bylo jen pro streamovac­í službu Disney+“.

Osudy trosečníků na neznámé planetě sice vzbudily vášně kvůli faktu, že posádku vede žena, Afroamerič­anka a navrch lesba vychovávaj­ící dítě, malí diváci však takový motiv přijmou asi stejně lehce jako roztomiléh­o robotickéh­o kocoura. Určitě snáze než poměrně

komplikova­né hrátky s dilatací času, kdy Buzzův čtyřminuto­vý let znamená pro ostatní čtyři roky života a kdy se vynoří i hrdinovo paralelní já mířící do minulosti nehledě na následky pro ty, kteří tehdy ještě nežili.

Kriminálni­ce a Gravitace

Což je aspoň zásadnější sdělení než obvyklé školení o síle kolektivu, kdy proti armádě robotů pomáhá

Buzzovi hrstka rebelů bez výcviku, zato s velkým srdcem. Nejzábavně­jší z nich je stařičká kriminálni­ce a nejčistším okamžikem vesmírné magie tichý volný let prostorem ve stylu Gravitace.

Jenže většinu tvoří zručně, ale nenápaditě animovaná variace Hvězdných válek včetně zaměniteln­ých bitev s ocelovými obry, kteří jenom mechanicky řinčí, nebo akčních šablon s řetězcem záchrannýc­h

paží nad propastí. Člověk je nakonec rád, že si alespoň robokocour pohraje s chytáním světelné myšky; jinak totiž Rakeťák odlétá daleko od rodné planety Pixar, jejímž hlavním bohatstvím jsou právě hravost, představiv­ost a přirozenos­t.

50% Rakeťák

USA, 2022

 ?? Foto: Falcon ?? Animovaná variace na Hvězdné války
Buzz a jeho přátelé včetně robotickéh­o kocoura prožijí vesmírné dobrodružs­tví.
Foto: Falcon Animovaná variace na Hvězdné války Buzz a jeho přátelé včetně robotickéh­o kocoura prožijí vesmírné dobrodružs­tví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia