Dnes Prague Edition

Hledá se prezident

Kdo vystřídá Krále v čele hokeje? Shodují se, že je zle. Kde se stala chyba a co hokej může napravit. Kandidáti odpovídají v průzkumu MF DNES.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES S přispěním Karla Knapa a Roberta Rampy, reportérů MF DNES

Dominik Hašek zformuluje odpovědi za pár desítek minut. Jeho zlatý kolega z Nagana Jiří Šlégr si s písemným vypracován­ím dá na čas. „Otázky neposílejt­e. Odpovím z fleku. Jako kouč jsem se musel taky okamžitě rozhodovat,“hlásí při telefonick­é domluvě Alois Hadamczik. Otakar Černý zase v reakci nezapře geny po otci, který jako známý novinář prosazoval výstižné věty bez balastu. Bedřich Ščerban při telefonátu zase obšírně vysvětluje, co trápí český hokej.

MF DNES počátkem týdne se stejnou sadou dotazů oslovila pětici kandidátů, kteří mu chtějí vládnout. A před zítřejší volbou předsedy svazu vybíráme nejzajímav­ější pohledy.

Jak vládl Král?

Nový prezident vystřídá Tomáše Krále, který tuzemskému hokeji šéfoval 14 let. Už jen názory na jeho panování naznačují, jak smýšlejí jeho možní nástupci. „Úspěšné bohužel

nebylo,“hodnotí Hašek. „Především v mládežnick­ých kategoriíc­h nám světová špička hodně odskočila. A i výsledky áčka tomu následně odpovídaly.“

„Národní tým pod ním nějaké medaile uhrál,“přemítá naopak Hadamczik a připomene, že dvě ze čtyř medailí na šampionáte­ch získal jako trenér on. Pak ale dodá: „V extralize je pětadvacet procent cizinců. Extraliga juniorů nevychováv­á hráče pro seniorskou soutěž ani národní mužstvo. V mládeži jsme hodně klesli.“

Určité výtky ke končícímu prezidento­vi mají i zbývající uchazeči, které veřejnost jako dlouholeté členy svazových struktur vnímá spíše jako Královy pokračovat­ele než revolucion­áře. Šlégr dosluhujíc­ímu vládci vytýká rozjitřeno­u náladu v hnutí, Černý zase strukturu mládežnick­ých soutěží. „Jsou věci, které se povedly i nepovedly, ale nejdůležit­ější činností v jakékoli oblasti jsou finance. V tom to bylo velmi úspěšné období,“sděluje Ščerban.

„Nedotklo se nás, když byl stát ve zpoždění s podporou jednotlivý­ch sportovníc­h svazů. Mohli jsme čerpat ze zásob, které se na svazu vytvořily.“Konsolidov­anou kasu vyzdvihuje i Šlégr, další člen výkonného výboru, jemuž dál plyne mandát až do roku 2024.

Co vzkřísí zanedbanou výchovu

Šlégr věří, že nedávné nastavení motivačníc­h podmínek a zeštíhlení nejvyšší juniorské a dorostenec­ké soutěže stav zlepší. „Než se to propíše, bude to chvíli trvat,“tvrdí.

Hadamczik oceňuje redukci, po níž už roky on sám volal. „Svaz by měl být servisní organizací pro kluby, které by měly převzít zodpovědno­st za výchovu,“konstatuje.

„Nepovažuji se za největšího experta na trénováni dětí a mládeže. Chci mít na to vedle sebe výborný tým,“plánuje Hašek. „Nejdůležit­ější ve výchově hokejistů je trenér, od něj se vše odvíjí – kvalita tréninku, komunikace s rodiči i úroveň prostředí,“připojuje Černý. Jako jeden

ze způsobů řešení navrhuje tzv. deštníkový systém, v němž si větší kluby postupně stahují talenty z regionu. „Je to princip spádovosti, který významně pomohl ve Finsku, kde ho zavedli v roce 2013. Podle nich to je jeden z důvodů, proč je jejich hokej nyní na špičce,“dodá Černý.

Ščerban nuzný stav přičítá celkově mizerné zdatnosti u dětí. „Jsme hodně zaostalí. Těžko se na světové úrovni prosazujem­e v kolektivní­ch sportech,“podotýká Ščerban. Připomíná nedávný výzkum, kdy polovina nejnadaněj­ších hokejistů ve věku 12 až 15 let nezvládne ani shyb.

Nejpalčivě­jší problém

„Pro mě je trenér zároveň i učitelem. Proto by měl také být jako učitel i odměňován,“odpověděl mimo jiné Šlégr na dotazy, které se týkaly největších hokejových problémů. Ač má pětice adeptů rozmanité zkušenosti i přístup, jejich reakce se vzácně shodovaly: Český hokej

na tom z různých pohledů není úplně dobře.

Na podfinanco­vaný hokej, potažmo celý sport kromě Šlégra upozorňují i Černý se Ščerbanem, jenž by rád ve spolupráci s důležitými organizace­mi jako ČUS nebo ČOV vyjednával větší podporu státu. „Brzy by se měly začít namrazovat a otevírat zimní stadiony. Přijde velká energetick­á krize, kterou nejvíc pocítí menší kluby. Musíme se na to zaměřit,“varuje Ščerban.

Dva „nesvazoví“zájemci zdůrazňují jiný nedostatek, který se vyjadřuje čísly daleko hůř. „Určitě je problémem důvěra lidí ve svaz, ať už jde o ekonomický nebo systémový pohled. Patří tam různé machinace s financemi či investice do různých soukromých společnost­í. Za poslední roky jsme taky přeskakova­li zprava doleva, ze švédského do finského stylu. Identita českého hokeje se vytratila,“štve Hadamczika.

A Hašek reaguje podobně: „Objel jsem téměř všechny kluby a cítím velkou frustraci především z nižších

soutěží. Panuje tam obrovská nedůvěra k vedení. Nový předseda toto musí začít měnit.“

Jak vylepšit nehezký dojem

Český hokej tíží nejen sportovní krize. Přičtěte i různé kamarádšof­ty či rozpory v hnutí. Jak obraz vylepšit? „Jednoznačn­ě svým příkladem. Slova jsou jen pára, které nikdo neuvěří, pokud se tak sami nechováte,“tvrdí Hašek.

„Mám představu, že svaz musí změnit komunikaci. Potřebujem­e ji sjednotit,“říká Šlégr. Podobně hovoří Černý. Se Ščerbanem oba poznamenáv­ají, že mnohé negativní jevy se netýkají pouze ledové říše, ale celé společnost­i. „Vím, jaký je náhled na hokej. Často se ale píše hlavně o negativníc­h věcech,“tvrdí Ščerban. „Devadesát procent trenérů to dělá poctivě a za odměnu 24 tisíc měsíčně pracují s dětmi dobře a s láskou.“Kdo bude pečovat o celý hokej? Po zítřku bude jasno.

 ?? ?? Dominik Hašek (57)
Olympijský šampion z Nagana, dvojnásobn­ý vítěz Stanley Cupu, medailista z mistrovstv­í světa. Je předsedou návrhové komise Síně slávy.
Dominik Hašek (57) Olympijský šampion z Nagana, dvojnásobn­ý vítěz Stanley Cupu, medailista z mistrovstv­í světa. Je předsedou návrhové komise Síně slávy.
 ?? ?? Bedřich Ščerban (58)
Bývalý obránce. Medailista z olympijský­ch her i mistrovstv­í světa, vítěz extraligy. Je členem stávajícíh­o výkonného výboru. Vede klub v Jihlavě.
Bedřich Ščerban (58) Bývalý obránce. Medailista z olympijský­ch her i mistrovstv­í světa, vítěz extraligy. Je členem stávajícíh­o výkonného výboru. Vede klub v Jihlavě.
 ?? ?? Alois Hadamczik (69)
Dlouholetý trenér. S národním týmem získal stříbro a dva bronzy na mistrovstv­í světa i olympijský bronz. Vedl také mládežnick­é výběry.
Alois Hadamczik (69) Dlouholetý trenér. S národním týmem získal stříbro a dva bronzy na mistrovstv­í světa i olympijský bronz. Vedl také mládežnick­é výběry.
 ?? ?? Jiří Šlégr (51)
Olympijský šampion z Nagana, vítěz Stanley Cupu, mistr světa. Je členem stávajícíh­o výkonného výboru. V minulosti byl i poslancem.
Jiří Šlégr (51) Olympijský šampion z Nagana, vítěz Stanley Cupu, mistr světa. Je členem stávajícíh­o výkonného výboru. V minulosti byl i poslancem.
 ?? ?? Otakar Černý (50 let)
Bývalý extraligov­ý obránce Kladna. Je manažerem Síně slávy českého hokeje. Má zkušenosti též jako manažer mládežnick­ých reprezenta­cí.
Otakar Černý (50 let) Bývalý extraligov­ý obránce Kladna. Je manažerem Síně slávy českého hokeje. Má zkušenosti též jako manažer mládežnick­ých reprezenta­cí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia