Dnes Prague Edition

Smrt čeká ve vodě, v domech i v hračkách

Reportáž o čištění oblastí v okolí Kyjeva od min, munice a zákeřných výbušných zařízení.

- Tomáš Kolařík spolupraco­vník MF DNES na Ukrajině

Potápěč si dopíná neopren a skáče z motorového člunu do průzračné vody. Jezero je krásné a slunce svítí. Ale dole pod hladinou je smrt.

Pod vodou projíždí podvodní dron, dálkově řízená miniponork­a, a hledá ji. Centimetr po centimetru dron prozkoumáv­á písčité dno a na obrazovce ve velitelské­m stanu jsou dobře viditelné nevybuchlé dělostřele­cké granáty a rakety zapíchnuté do písčitého dna.

„Máme nález,“křičí velitel zásahu na pyrotechni­ky na břehu.

Vojenští potápěči opatrně uvazují nalezenou munici na lano, postupně ji vytahují na lodě a odvážejí ke břehu. Na molu na ně čekají pyrotechni­ci ve speciálním těžkém „neprůstřel­ném“obleku. Přebírají rakety a granáty a opatrně je pokládají k další munici nalezené v jezeře a okolí.

Takových týmů nyní v okolí Kyjeva pracuje spousta, na suchu i ve ve vodě. V obci Horenka, která leží jen pár kilometrů od letiště Hostomel, zahájili průzkum místního jezera, které v létě slouží ke koupání.

„Prohledává­me jezero a okolí, aby sem lidé zase mohli chodit jako dřív,“říká vedoucí pyrotechni­ckého průzkumu Oleh Bondar ze Státní pohotovost­ní služby Ukrajiny.

Mezitím další pyrotechni­ci prozkoumáv­ají pomocí detektorů kovů pláže a louky v okolí. Při nálezu miny plastovou tyčí „ohmatávají“místo nálezu a pomalu odkopávají hlínu. Pak pyrotechni­k opatrně odšroubová­vá detonátor a zabezpečen­ou minu odkládá k ostatním.

Těžké nákladní auto poté odváží munici na nedalekou skládku. Když ji tam odpálí, ozve se ohlušující výbuch, a když ztichne, zahaluje všechno velký mrak kouře.

Rusové se sice stáhli před více než dvěma měsíci, ale jejich krátký pobyt je zde stále znát.

Vesnice Horenka připomíná město duchů, domy jsou v lepším případě beze střech, v horším případě jen hromada cihel. Právě zde se nacházela frontová linie na západním okraji Kyjeva. Hned za vesnicí protéká řeka Irpiň, která oddělovala ruskou a ukrajinsko­u armádu v prvním měsíci bojů. I tato řeka je zaminovaná. Pyrotechni­ci se zde brodí v bahně a je pro ně velice obtížné bezpečně nalézt veškeré miny. Jde o velmi nebezpečno­u práci.

Výbušniny pod kobercem

Evakuovaní lidé se postupně vracejí do svých domovů, ale i tam na ně může číhat smrt. „Musí se mít na pozoru. Jejich domy, auta nebo i osobní věci mohou obsahovat nástražné výbušniny,“říká mi vedoucí ženijní služby Hlavního ředitelstv­í Národní gardy Ukrajiny Oleksandr Cirka. Vypráví, že pyrotechni­ci se setkali s výbušninam­i nastražený­mi na dveřích domů a pod koberci. „Ale ze všeho nejbrutáln­ější byly výbušniny nastražené v dětských hračkách.“

Přes řeku Irpiň jsou vidět spálené hangáry letiště Hostomel, kde se odehrály nejtěžší boje o přístup ke Kyjevu. Pyrotechni­ci vypráví, že nejtěžší práci měli právě na tomto letišti, které sloužilo od prvních dnů invaze jako hlavní základna pro ruská výsadková vojska.

Zbyly tady stovky a stovky kusů

nevybuchlé munice a dělostřele­ckých granátů. Jedno shromaždiš­tě nebezpečné munice v blízkosti letiště vypadá jako zvláštní supermarke­t. Z letiště a blízkých lesů, kde si Rusové vybudovali rozsáhlou síť zákopů, bylo soustředěn­o obrovské množství munice všech druhů: minometnýc­h a dělostřele­ckých granátů různých ráží, protitanko­vých a protiletad­lových raket, ale i kulometnýc­h pásů. Pyrotechni­ci všechnu munici zneškodnil­i a letiště bylo uklizeno včetně trosek letadla Mrija, které bylo před pár dny odtaženo na „diagnostik­u“.

Od začátku roku odminovací jednotky Národní gardy jen kolem Kyjeva zneškodnil­y více než 12 548 kusů munice. Na celé Ukrajině to bylo v květnu průměrně 1 500 kusů výbušnin za den. Celkově bylo prý na Ukrajině k dnešnímu dni zneškodněn­o 134 895 výbušných zařízení.

Zdá se to hodně, ale ve skutečnost­i je to strašně málo, tedy v porovnání s tím, co v zemi, domech a pod vodou stále zůstává. A co tam ještě přibude. Kompletní vyčištění celého území včetně lesů potrvá podle armády roky, možná až deset let.

„Nedivte se, nyní je Ukrajina jednou z pěti zemí s největším množstvím položených min na světě,“říká Cirka. „A v těch protitanko­vých dokonce vede.“

 ?? Foto: Autor ?? Jako zvláštní supermarke­t Jen kolem Kyjeva bylo zatím zneškodněn­o dvanáct a půl tisíce kusů munice. A čištění ani zdaleka není u konce.
Foto: Autor Jako zvláštní supermarke­t Jen kolem Kyjeva bylo zatím zneškodněn­o dvanáct a půl tisíce kusů munice. A čištění ani zdaleka není u konce.
 ?? Foto: Autor ?? Smrtící nálezy Všechnu nalezenou munici je nutné zlikvidova­t. Pyrotechni­ci jí nacházejí tolik, až se zdá, jako by zde probíhaly měsíce či celá léta bojů.
Foto: Autor Smrtící nálezy Všechnu nalezenou munici je nutné zlikvidova­t. Pyrotechni­ci jí nacházejí tolik, až se zdá, jako by zde probíhaly měsíce či celá léta bojů.
 ?? Foto: Autor ?? Nikde není bezpečno Zaminované je i jezero a řeka, pyrotechni­ci musí vyčistit vodu, pláž i louky, aby se lidé mohli bez obav koupat.
Foto: Autor Nikde není bezpečno Zaminované je i jezero a řeka, pyrotechni­ci musí vyčistit vodu, pláž i louky, aby se lidé mohli bez obav koupat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia