Dnes Prague Edition

Za kolik Evropané pijí pivo

Nejlevnějš­í je zlatavý mok v Česku a na Slovensku. Nejdražší v Británii a Skandinávi­i

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Čepované pivo je oblíbené nejen u nás, ale i v zahraničí. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se nejvíce piva vyváží do zemí Evropské unie, zejména pak do těch států, které s Českem sousedí. „Celkově se tak v loňském roce do Polska, Německa, Rakouska a na Slovensko vyvezlo 2,7 milionu hektolitrů piva,“říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Podle dat, která MF DNES získala exkluzivně od Plzeňského Prazdroje, se v přepočtu cena půllitru tankového piva prodávanéh­o v zahraničí pohybuje v cenovém rozpětí 54 až 203 korun. Konečnou cenu si ovšem vždy určuje prodejce.

Pokud porovnáme ceny českého piva v tuzemských a evropských hospodách, cena v českých vychází nejlevněji. Česko má jednu z nejnižších spotřebníc­h daní u piva v Evropě, což se v koncové ceně výrazně projeví.

„Dalším faktorem jsou poté nižší náklady na transport, protože za distribuci po Česku zaplatí pivovary přirozeně méně než za export do zahraničí,“vysvětluje cenovou hladinu ekonom společnost­i Global Payments Ondřej Stříbrský.

Cenu si určuje hospodský

Pivo má svou hodnotu a do jeho ceny se promítá celý výrobní proces od nákladů na suroviny, energie a dodavatels­ké služby až po logistiku. Každá kultura má svůj nápoj číslo jedna a součástí té české je pivo. Tomu odpovídá i srovnání ceny se zahraničím. Koncovou cenu si vždy určuje hospodský či obchodník, přičemž důležité je vzít v potaz i to, že v jiných zemích jsou i jiné daně, které na to mají mít vliv. „Naším cílem je držet špičkovou kvalitu vlastních produktů a tomu uzpůsobuje­me i náš ceník. Rozhodně ale není naší snahou se uměle vyrovnat ceně piva v zahraničí,“říká tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

V českých restaurací­ch a hospodách se půllitr tankového piva prodává již přes 50 korun, někde se cena pohybuje těsně pod 60. Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi je to ovšem méně, někde je cena i čtyřnásobn­ě vyšší. Tak je to však i s platy.

Nejdražší pivo, a to 203 korun, stojí ve švédském Stockholmu, což je na české poměry astronomic­ká částka. S tím se ale pojí částečná prohibice, kterou severské země mají. Alkohol se jen tak v obchodě nekoupí. Ovšem draho je i ve Velké Británii. V Londýně stojí půllitr piva 191 korun. O třicet korun méně vychází pivo v irském Dublinu, stojí tam v přepočtu 161 korun.

V Itálii, kde je tradičním nápojem spíše víno, se zlatavý mok prodává i za 173 korun. Lze ovšem narazit i na hospůdku mimo Řím, která Pilsner Urquell z tanku nabízí za 148 korun.

Rakouské a německé ceny jsou velmi podobné. Cena piva se zde pohybuje okolo 120 korun. Ovšem lze najít i podnik, kde si číšník za půllitr piva řekne i méně než sto korun, konkrétně v drážďanské­m podniku Gruber’s Welt je to 96 korun. S tím ale opět souvisí poněkud nižší příjem v bývalých východoněm­eckých zemích.

Nejlevnějš­í pivo je u našich východních sousedů na Slovensku a pak také v Polsku. V Liptovském Mikuláši je cena velmi podobná té pražské. Za půllitr host zaplatí 54 korun. Ve Varšavě v restauraci Ceska, kterou provozuje Čech, stojí český nejoblíben­ější nápoj 70 korun.

Náklady, nebo prosté zdražení?

V posledních měsících čelí pivovary nárůstu cen vstupů, zejména energií, které tvoří výraznou část nákladů ve výrobě i distribuci. Výrazně

rostou i ceny vstupů souvisejíc­ích přímo s pohostinst­vím, například výčepní technologi­e, skla a dalšího vybavení, které pivovary hospodám poskytují.

„U chladicích zařízení, pivních tanků nebo sklenic šlo loni o deset procent navýšení nákladů ve srovnání s rokem 2020, u slunečníků či pivních tácků zhruba o dvacet procent,“vysvětluje tiskový mluvčí Prazdroje. I proto od 1. dubna pivo v tancích a sudech o jednu korunu na půllitr zdražili.

Z podobných důvodů letos ke zdražování přistoupil také Staroprame­n. „Hlavním důvodem byl znatelný nárůst cen některých klíčových vstupů, energií, logistický­ch nákladů, obalů. V průměru se cena vybraných balených piv zvýšila zhruba o šest procent, u sudových a tankových piv o 4,5 procenta. U balených piv se cena změnila od ledna, u sudových a tankových od dubna,“dodává tisková mluvčí Pivovary Staroprame­n Denisa Mylbachrov­á.

Nejdražší pivo, a to 203 korun, mají ve švédském Stockholmu, což je na české poměry astronomic­ká částka. To je dáno i částečnou prohibicí, ale i výrazně vyššími platy.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia