Dnes Prague Edition

Podezřelá smrt. A desítky výslechů

Korupční kauza pražského dopravního podniku

- Václav Janouš reportér MF DNES

Jeden z třinácti obviněných v kauze manipulace zakázek pražského dopravního podniku – obchodník v telekomuni­kačním byznysu Petr Adam – zemřel. Podle zjištění MF DNES nařídili policisté pitvu, která určí příčinu smrti.

Policisté nalezli tělo mrtvého Adama v luxusní vile v pražských Stodůlkách, kde ale oficiálně nebydlel. Trvalé bydliště měl stejně jako jeho žena v obyčejném panelákové­m bytě v Řepích, který jako manželé společně vlastnili. Vilu oficiálně vlastní firma ovládaná právě manželkou, nicméně podle sousedů v ní od doby, co ji postavili, trvale nikdo nebydlí.

,,Nevím, kdo tam bydlí, ale je to tam takový divný, pořád zatažený závěsy a nikde ani noha, maximálně v noci. My tady tomu říkáme tajemný dům,“řekla sousedka.

Petr Adam byl obchodní zástupce, který byl obviněn z podplácení, když se snažil uplatit člena dozorčí rady dopravního podniku, který do tendru šťoural. Zároveň kauza milionovýc­h úplatků dál narůstá, policie se zajímá o stovku dalších lidí a firem, které chce vyslechnou­t.

Petr Adam byl obviněn z ukázkového uplácení. Jednoduše řečeno: Petr Adam se snažil s dalším obviněným podnikatel­em ovlivnit zakázku na dodávku IP kamer za více než 500 milionů korun a rozšíření radiostani­c za dalších téměř sto milionů korun. Úplatek nabídl členu dozorčí rady Michalu Zděnkovi. Adam vystupoval jako zástupce společnost­i KonekTel a podle kriminalis­tů nikdy nehovořil o společnost­i, pro niž ve skutečnost­i pracoval jako obchodní zástupce.

Naopak – policisté odhalili jeho spojení na firmu MAR-TEL, která sídlí v ulici Klausova v pražských Stodůlkách. V moderní vile, která jí i patří.

Právě v tomto domě policisté v pondělí večer mrtvého Petra Adama nalezli. Firmu přitom ovládá jeho žena Martina Adamová, která je jedinou jednatelko­u a zároveň majitelkou.

Tato firma je jednou ze zhruba desítky společnost­í, o které se dál zajímají policisté Národní centrály proti organizova­nému zločinu. O MAR-TEL kvůli tomu, že už loni v únoru přišly do e-mailu Petra Adama připravené smlouvy. První byla smlouva na projektovo­u dokumentac­i mezi firmou, pro kterou Adam pracoval, a firmou druhého obviněného podnikatel­e. Podle další zase měla dostat firma MAR-TEL 360 tisíc korun za odborné poradenstv­í.

Je to tam takový divný, pořád zatažený závěsy a nikde ani noha. My tady tomu říkáme tajemný dům.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia