Dnes Prague Edition

Rath jde zpět do vězení, Metrostav přijde o zakázky

- — Robert Oppelt

PRAHA David Rath už si po propuštění zařizoval nový život s lékařskou praxí, jenže teď si bude muset zase „odskočit“na pár měsíců nebo let za mříže.

Po deseti letech vyšetřován­í a soudů navýšil Vrchní soud v Praze trest pro exhejtmana Davida Ratha na osm let (předtím měl sedmiletý trest) a na tři roky zakázal firmě Metrostav účastnit se soutěží o veřejné zakázky. Soudil takzvanou druhou větev kauzy s dalšími zakázkami.

Včerejší rozsudek je pravomocný, a je tak pravděpodo­bně poslední v celé kauze. Ta začala v květnu 2012 legendární­m policejním zákrokem, při kterém policie zadržela tehdejšího hejtmana a poslance ČSSD s krabicí od vína naplněnou miliony. Druhá část kauzy se týkala zmanipulov­ání stavebních zakázek pro středočesk­é nemocnice.

Určit přesnou délku trestu, který Rathovi zbývá, není jednoduché. Dostal včera osm let souhrnně za vše. Tři a půl roku má ale odsezeno z dřívějška. Byl propuštěn na podmínku. Zbývá mu oficiálně tedy pět a půl roku, ale požádat o podmíněné propuštění může zase za šest měsíců (dovrší polovinu z osmiletého trestu). Kromě toho musí zaplatit i pokutu 13 milionů korun. Rath uvedl, že rozsudek soudu bere „takový, jaký je“. Víc ho nechtěl komentovat. „Vyjádření dávat nebudu, vše již bylo řečeno,“napsal ČTK bývalý politik.

I Kottovi jdou zpět za mříže

Na svobodě jsou i manželé Kottovi, ale i ti se budou muset vrátit do vězení. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott podle nepravomoc­ného verdiktu na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulov­ání tendrů ve Středočesk­ém kraji za stovky milionů korun. Také Kottovým prodloužil soud tresty na osm let vězení (opět ze sedmi let původního trestu). Zaplatit musejí po 15 milionech korun. Obžalobě čelilo ještě šest lidí včetně bývalého generálníh­o ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Odvolací soud je všechny uznal vinnými. Některým snížil uložené peněžité tresty či zákazy činnosti. Do vězení soud poslal Lucii Novanskou a Pavla Drážďanské­ho, zbylé obžalované potrestal soud podmínkami.

Potrestaná firma

Pravomocný je i trest pro Metrostav. Senát uznal vinnou i největší českou stavební firmu a její dceřinou společnost Metrostav Infrastruc­ture. Uložil jim tříletý zákaz účastnit se soutěží o veřejné zakázky a dal jim peněžitý trest deset milionů. Za korupci potrestal i ostatní obžalované firmy. „Rozsudek je pro nás překvapení. Neztotožňu­jeme se s ním a podáme dovolání u Nejvyššího soudu. To však nemá odkladný účinek a proto se musíme udělenému trestu podřídit a vykonat jej, což uděláme. Peněžitý trest samozřejmě uhradíme,“uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Připustil, že z ekonomické­ho hlediska bude rozsudek problém.

 ?? Foto: MAFRA ?? Odsouzen Rath bere verdikt „takový, jaký je“.
Foto: MAFRA Odsouzen Rath bere verdikt „takový, jaký je“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia