Dnes Prague Edition

Podezřelé úmrtí a desítky výslechů

Zemřel důležitý obviněný. Údajně zkoušel uplatit muže, který pak vše ohlásil

- Václav Janouš reportér MF DNES

Pokračován­í ze str.1

Další firmy, které jsou v souvislost­i s kauzou v hledáčku policistů, měly být třeba subdodavat­eli dalších zakázek a bokem organizova­né skupině vyplatit miliony korun. Patří mezi ně třeba firma INSET.

„Uzavřeli s neustanove­nými osobami jednajícím­i za uvedenou obchodní společnost dohodu o neoprávněn­ém vyplacení částky 2,5 milionu až 2,8 milionu korun,“napsali policisté do policejníc­h dokumentů k případu, které má MF DNES k dispozici. Dodali, že zisk INSETU měl být pět milionů korun, a rozdělit se tak měla firma s obviněnými v podstatě půl na půl.

Policisté na to přišli při odposlešíc­h dalšího z obviněných, Pavla Dovhomilji. „Oni chtějí pět, takže je to nějakejch dva, dva půl, dva osm pro nás. A říkal, když by nám to jako nestačilo, tak že může šáhnout ještě tady do tý části,“popisoval Dovhomilja.

Další firmou, která kriminalis­ty zajímá, je stavební firma ze středních Čech, která získala už v minulosti několik zakázek od dopravního podniku. Zajímají se i o schůzky podnikatel­ů, kterým měli naznačovat, že bude třeba se „domluvit“.

To se stalo třeba předsedovi představen­stva a generálním­u řediteli obchodní společnost­i EDIKT z Českých Budějovic Pavlu Štindlovi, kterého chtěl „osobně poznat“další obviněný, ekonomický ředitel dopravního podniku Matej Augustín v květnu roku 2020.

V rámci hovoru Augustín upozorňuje na to, že přicházejí těžké časy a politici ho budou tlačit do úspor. Informuje o tom, že bude mít určitou variabilit­u v tom, komu co dá. „Já jako ekonomický ředitel a člen představen­stva prostě dokážu věci tlačit, když si řeknu, že je chci,“říkal podle policie doslova na schůzce a část informací psal na tabulku.

Tři sta v tašce, až se to podepíše

Zpět k roli podnikatel­e Petra Adama. Ten se sešel vícekrát s členem

dozorčí rady dopravního podniku Michalem Zděnkem – kritikem plánované zakázky.

Po domluvě s druhým podnikatel­em Jindřichem Špringlem se potkal Adam se Zděnkem loni 7. dubna v půl sedmé večer na veřejném prostranst­ví u obchodního centra Arkády Pankrác v pražských Nuslích. A nabídl mu úplatek, když s kritikou přestane. „Tři sta v tašce,

až se to podepíše,“řekl doslova podle policejníc­h odposlechů Petr Adam Michalu Zděnkovi.

Na stejném místě se potkali oba muži o pět měsíců později a svou nabídku Adam ještě navýšil a zopakoval. „Donesu půl míče, po stovkách měsíčně,“řekl Petr Adam.

Měl na mysli 500 tisíc korun rozdělenýc­h do splátek po sto tisících, které by mu nosili vždy patnáctý

den v měsíci. S členem dozorčí rady se pak potkal ještě letos na začátku února na parkovišti obchodního centra Arkády. Když se Michal Zděnek chystal odjet, Petr Adam mu do auta na zem hodil obálku se sto tisíci korun.

Pondělní smrt Petra Adama zůstává pořád záhadou. „Mohu potvrdit, že jsme dnes odpoledne zasahovali v domě v Klausově ulici. Šedesátile­tý

muž bohužel po našem příjezdu nejevil známky života,“říká mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Asistenci záchranářů­m a koronerovi potvrdil také mluvčí policie Jan Rybanský. Podle něj hlídka dorazila na místo kolem půl páté odpoledne. O příčině úmrtí nechtěl spekulovat, více by měla napovědět dnešní pitva.

Další politici odstupují

Kauza má i další politické dopady. Policisté se také zajímají o několik politiků z TOP 09, například Marka Doležala, člena dozorčí rady dopravního podniku, nebo volebního manažera TOP 09 Jiřího Fremra, který se účastnil minimálně jednoho večírku v listopadu 2020.

Tento večírek policie tajně natáčela a právě na něm zpíval obviněný Michal Redl předělaný text od skupiny Kabát: „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást.“

Vedení strany se od obou distancuje. „Předsednic­tvo strany jednání Marka Doležala a Jiřího Fremra odsoudilo a oba ukončí členství ve straně a rezignují na veřejné funkce,“řekla včera šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kauzu také začalo včera řešit ministerst­vo spravedlno­sti. To prověří postup okresního soudu Plzeň-město a znalců v případu omezení svéprávnos­ti podnikatel­e Michala Redla, klíčového hráče korupční kauzy.

„Po poradě s pracovníky ministerst­va jsem dnes vydal pokyn k okamžitému zahájení dohledu,“oznámil ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS).

Podle předsedkyn­ě okresního soudu Petry Pavlíčkové si ministerst­vo pravděpodo­bně vyžádá spis k Redlovu případu.

„My nemáme samozřejmě žádný problém ten spis předložit ministerst­vu k provedení dohledu, nicméně ani ministerst­vo není oprávněno zasahovat do rozhodovac­í činnosti soudu,“uvedla Pavlíčková.

Případu se včera věnovali i předsedové koaličních stran a shodli se, že kromě rezignace Petra Gazdíka se žádná rekonstruk­ce vlády konat nebude.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Luxusní domov Vila v pražské čtvrti Stodůlky, která patří podnikatel­i Petru Adamovi. Ten byl obviněn v kauze dopravního podniku a včera za nejasných okolností zemřel.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Luxusní domov Vila v pražské čtvrti Stodůlky, která patří podnikatel­i Petru Adamovi. Ten byl obviněn v kauze dopravního podniku a včera za nejasných okolností zemřel.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia