Dnes Prague Edition

Přistál mu úplatek, šel na policii

MF DNES popisuje úlohu whistleblo­wera Michala Zděnka v kauze Dozimetr.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Čtvrteční únorové odpoledne, parkoviště OC Arkády Pankrác. Schůzka člena dozorčí rady pražského dopravního podniku Michala Zděnka a obchodníka v telekomuni­kačním byznysu Petra Adama má nečekaný zvrat: když chce Zděnek nastoupit do svého superbu a odjet, podnikatel mu dveřmi u spolujezdc­e hodí na sedadlo naditou obálku. Je jasné, co v ní je.

Už dříve totiž Adam Zděnkovi slibuje, že „až to dopadne“, dostane nejprve „tři sta v tašce“, později nabídku navyšuje na „půl míče po stovkách měsíčně“. Tak to zachytily policejní odposlechy. Zděnek jede hned na policii, ta v obálce skutečně nachází 100 tisíc korun. A v ruce má první hmatatelný důkaz korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Rozjíždí se akce Dozimetr, na jejímž konci minulý týden kriminalis­té z Národní centrály proti organizova­nému zločinu obvinili 11 lidí z přijetí úplatku a účasti na organizova­né zločinecké skupině. Podle zjištění MF DNES se policie zajímá celkem o 95 lidí, které chce vyslechnou­t, není ani vyloučeno, že některé z nich obviní.

Hlavou chobotnice měl dle policistů být náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), lobbista s vazbami na mafiána Radovana Krejčíře Michal Redl a podnikatel pravomocně odsouzený za daňové úniky v jiné kauze Pavel Kos. Ti spolu s některými manažery DPP měli podle policie ovlivňovat veřejné zakázky, které podnik zadával a inkasovat za to úplatky. Klíčovou osobou je whistleblo­wer Michal Zděnek, který korupci oznámil a přispěl tak k objasnění případu.

Aby nešťoural

Proč se vlastně skupina podnikatel­ů pokoušela Zděnka podplatit? Z usnesení o zahájení trestního stíhání – takzvané „sdělovačky“, kterou má MF DNES k dispozici – vyplývá, že dvě české firmy měly zájem na získání dvou zakázek. Jedna měla hodnotu půl miliardy, druhá sto milionů. Za ně měly firmy Analogia dodat DPP nový kamerový systém do metra a jiná firma, Komo-Com, v něm rozšířit systém radiostani­c. V cestě jim stál právě člen dozorčí rady DPP Michal Zděnek. Ten považoval obě zakázky za předražené a nelíbilo se mu, že mají být zadány bez výběrového řízení. Úplatek měl sloužit k tomu, že Zděnek přestane zakázky kritizovat, šťourat se v nich a umožní jejich podpis.

Přesvědčit Zděnka, aby byl zticha, měli za úkol generální ředitel a jediný akcionář Analogie Jindřich Špringl a již zmíněný obchodní zástupce Komo-Comu Petr Adam. Špringl je policií obviněn z podplácení, Adam předevčíre­m za nevyjasněn­ých okolností zemřel. Původně se Zděnka pokoušel zlomit podnikatel pohybující s v oblasti IT napojený na lobbistu Ivo Rittiga Pavel Dovhomilja, dnes rovněž policií obviněn.

Ze zdrojů z blízkosti policejníh­o vyšetřován­í vyplývá, že pokusu o úplatek předcházel­o vyhrožován­í. Posílali mu SMS z anonymních čísel, snažili se na něj sehnat kompromitu­jící materiály. Jedna z vyděračský­ch SMS například zněla: „Bylo by rozumnější, kdybys stál na té vítězné straně, jsi jediný, kdo dělá problémy.“

Stejný případ jako v Liberci

Zděnek z důvodu podepsanéh­o závazku mlčenlivos­ti nechce záležitost­i svého případu komentovat, aby vyšetřován­í nehatil. MF DNES sdělil, že policisté jej již vyslechli. Na svou pozici v dozorčí radě DPP rezignoval pár dnů před razií NCOZ, nadále pak působí jako šéf představen­stva libereckéh­o dopravního podniku, kde byl nedávno zvolen na další čtyřleté působení. Pikantní je, že právě v Liberci Zděnek jako krizový manažer řešil stejnou záležitost, která teď cloumá pražským dopravním podnikem.

„V Liberci to bylo podobné. Lidé bez jakéhokoli­v mandátu a vztahu k firmě měli tendenci určovat výběr dodavatelů a ekonomicky z toho profitovat,“řekl MF DNES Michal Zděnek.

Zakázky, které v dozorčí radě kritizoval, měly společného jmenovatel­e – měly být zadány bez výběrového řízení. To šlo díky tomu, že subdodavat­elsky spadaly do již existující smlouvy, kterou DPP uzavřel v roce 2010 a jmenuje se Komplexní bezpečnost­ní systém pro DPP. Tato „gumová“a vágně definovaná smlouva umožňovala lobbistick­é skupině kolem Hlubučka a Redla vměstnat do ní jakoukoliv jinou zakázku, aniž by se musela veřejně soutěžit. Stačilo ji jen šikovně napsat, aby měla souvislost například se zabezpečen­ím metra.

„Poměry v DPP jsem se snažil měnit k lepšímu celou dobu, ale podezřelýc­h zakázek tam byla celá řada. Já vím třeba jen o deseti,“vzpomíná dnes Michal Zděnek.

Chybělo přitom málo a některé manipulace se aktérům kauzy Dozimetr nepodařily. Například rádiový systém TETRA pro DPP (stomiliono­vá zakázka) měl být původně využit pro městskou policii. Zkomplikov­ala se tím, že Praha chtěla využít pro tento projekt dotaci, a tím se změnil režim zakázky. Náměstek primátora Petr Hlubuček však podle policejníh­o spisu nadále tlačil, aby systém DPP zakoupil sám, třebaže jej budou využívat i jiné městské organizace. Cinknutou zakázku, která se pak nemusela soutěžit, následně získal Komo-Com.

Michal Zděnek dnes vyzývá, aby DPP nechal udělat hloubkový audit všech smluv a zakázek. „Nemám radost, že DPP prochází takovou strašnou ostudou a krizí, tu firmu to velmi poškozuje. Navíc klesá důvěra veřejnosti v politiku. Na druhou stranu prorůstání zločinných struktur, jako byla ta Hlubučkova absolutně nelze tolerovat,“dodává.

Prorůstání zločinných struktur, jako byla ta Hlubučkova, absolutně nelze tolerovat.

Lidé gangu uvnitř DPP

K tomu, aby zločinecká skupina mohla fungovat, potřeboval­a své lidi uvnitř DPP. Těmi byli dle policie slovenský podnikatel, bývalý souputník premiéra Fica a ekonomický ředitel DPP Matej Augustín, jehož do management­u podniku pomohl dosadit právě Hlubuček. Dále Luděk Šteffel, vedoucí jednotky informační­ch technologi­í DPP. Dalším loajálním členem byl podle kriminalis­tů vedoucí odboru technické správy objektů DPP Martin Vejsada. Na činnosti skupiny se měl podílet i vedoucí právního odboru DPP Dalibor Kučera.

Jakousi spojkou mezi všemi členy skupiny byl Zakaria Nemrah zvaný „Zaki“. Ten využíval služeb svého bratra na hospodářsk­é kriminálce, aby pro gang lustroval espézetky podezřelýc­h aut, o nichž si skupina myslela, že je sledují.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Whistleblo­wer Michal Zděnek pomohl kriminalis­tům rozkrýt korupční gang uvnitř pražského dopravního podniku.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Whistleblo­wer Michal Zděnek pomohl kriminalis­tům rozkrýt korupční gang uvnitř pražského dopravního podniku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia