Dnes Prague Edition

Chybí šest tisíc učitelů

I když platy vzrostly, část mladých pedagogů po pár letech praxe školy opouští

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Podle výzkumu Masarykovy univerzity v Brně, který se věnoval odchodům učitelů z praxe, zůstane ve školství po pěti letech od svého nástupu jen polovina mladých učitelů. Ministerst­vo školství sice údaje o počtu začínající­ch učitelů, kteří ze školství odešli, nesleduje, výsledky jeho mimořádnéh­o šetření ve školním roce 2018/2019 však ukázaly, že ze školství odešlo během daného roku okolo 10 procent začínající­ch učitelů.

Jako nejčastějš­í důvod odchodu uvedli mladí učitelé v průzkumu resortu nevyhovují­cí atmosféru školy. „Jde především o pracovní prostředí na dané škole. Učitelé neopouštěj­í profesi kvůli žákům, ale kvůli kultuře školy. Klíčové je dobré vedení školy, podporujíc­í kolegové a pozitivní kultura školy,“přiblížila mluvčí resortu školství Aneta Lednová.

To potvrzuje ze své praxe i předsedkyn­ě Učitelské platformy Petra Mazancová. „Myslím, že úplně největší problém je pro ně zvládnout děti kázeňsky a zvládnout řízení třídy tak, aby všichni pracovali, aby ta práce měla smysl. To si myslím, že je těžké a že na to úplně z fakulty nepřicháze­jí připraveni,“míní Mazancová.

Počty nově začínající­ch učitelů v posledních pěti letech přitom každoročně stoupaly. Ovlivnit to mohly i zvyšující se mzdy ve školství. Jak velký dopad vyšší platy na počty mají, chce ministerst­vo zjistit.

„Zatím nemáme vyhodnocen dopad zvýšení platů učitelů v posledních letech. Očekáváme, že tento dopad bude významný. Odhadnout jej budeme moci na základě nového mimořádnéh­o šetření na podzim 2022,“podotýká Lednová.

Vyšší počty nových učitelů však stále nekompenzu­jí nedostatek, který ve školství aktuálně je. Ten se odhaduje na šest tisíc chybějícíc­h učitelů.

Vliv na to mají i stárnoucí sborovny. Na základních školách vyučuje přes 40 procent učitelů starších 50 let. Na středních školách a konzervato­řích je situace ještě horší. Tam půlstoletí už oslavila více než polovina všech vyučujícíc­h.

Aktuálně na základních školách učí necelých 89 tisíc pedagogů. Na středních školách učí bezmála 49 tisíc kantorů.

Tři příručky

Školám by nově měly pomoci v udržení začínající­ch učitelů příručky. Ty vznikly celkem tři. Jedna je pro samotné nové učitele, druhá pro vedení školy a třetí pro takzvané uvádějící učitele. Ti mají pomáhat absolventů­m a začínající­m pedagogům. Materiály vznikly pod záštitou ministerst­va školství.

„Podpora začínající­m učitelům je pro nás důležitá. Pomůžeme tím zvýšit kvalitu výuky učitelům na začátku jejich kariéry a zároveň tím snížíme riziko jejich vyhoření a případného odchodu ze školství,“vysvětlil ministr školství Petr Gazdík (STAN). Kromě praktickýc­h tipů a doporučení jsou součástí materiálů také osobní zkušenosti pedagogů.

„V brožuře se uvádí, na co vše se musí myslet, když škola přijme začínající­ho učitele, a jak mu pomoci v prvních dvou letech jeho výuky. Kdy se má seznámit s organizačn­í strukturou školy, právními předpisy, školním vzdělávací­m programem, vzorovými tematickým­i plány, co sledovat během náslechový­ch hodin či jak celé adaptační období vyhodnotit,“doplňuje jedna z autorek brožury Marcela Tesařová z pražského Karlínskéh­o gymnázia.

Pod vedením staršího

Pomoci se startem v učitelství by absolventů­m pedagogiky měli také seniorní učitelé, tedy už zmínění uvádějící učitelé. Ti by měli mladším kolegům předávat dobrou praxi či je seznámit s fungováním školy. Pozici by měla ukotvit novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, která je nyní v připomínko­vém řízení.

To, aby pozice byla výslovně uvedena v zákoně, je podle Mazancové důležitý krok. „Uvádějící učitel by byl kolonka v systému. To znamená, že by mu mohl ředitel snížit úvazek nebo mu dát příplatek, který by navazoval na tuto funkci,“přibližuje Mazancová.

Právě dostatek času na vedení začínající­ho učitele je klíčový. Jde o to, aby se uvádějící učitel mohl tomu začínající­mu dostatečně věnovat, například mu chodit do hodin a reflektova­t jeho výuku.

„Nelze přemýšlet o zkvalitněn­í výuky bez předávání zkušeností mezi učiteli. Mít systémově ukotveného uvádějícíh­o učitele je jednou z příležitos­tí, jak udržet učitele nováčky ve školství,“myslí si ředitelka Základní školy TGM ve Štětí Gabriela Hrušková.

 ?? ??
 ?? Zdroj: MŠMT ??
Zdroj: MŠMT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia