Dnes Prague Edition

Češi se vracejí do kempů. Zaplatí více

Tábořiště zdražují až o pětinu. Mnozí Češi kvůli inflaci jedou místo k Jadranu raději na Vranov.

- Kamila Jušková reportérka MF DNES

Monika Junková z Pardubic se letos rozhodla oželet svou dovolenou u moře a vyrazit s rodinou do kempu. „Máme malé děti a těm je jedno, jestli si budou hrát na pláži ve slané nebo sladké vodě. A my dospělí si také přijdeme na své a nebudeme muset hlídat každou korunu jako v cizině,“řekla MF DNES mladá maminka. Ubytování v kempu na přehradě Seč ve velkém rodinném stanu vyjde dva dospělé a dvě předškolní děti na necelé tři tisíce. Za jednu noc zaplatí 190 korun za dvě osoby, stovku za stan a 90 korun za stání pro auto.

Zatímco v „covidových“letech 2020 a 2021 byl zájem o kempování nízký, letos provozovat­elé počítají s podobně vysokou návštěvnos­tí jako v „předcovido­vém“roce 2019.

„Vysokou obsazenost vidíme u velkých vodních ploch na jihu Čech a na jihu Moravy. Tam jsou už vyprodaná lůžka v pokojích či chatách v hlavní sezoně a o svátcích. Kempy z ostatních částí republiky nám hlásí obsazenost mezi 70 a 80 procenty,“říká Bohumil Starý, předseda Asociace kempů ČR.

Pokud lidé přijedou s vlastním stanem či karavanem, neumožňuje z technickýc­h důvodů většina kempů rezervaci dopředu. V takových případech bude podle Starého návštěvnos­t ovlivněná hlavně počasím, ale i šetřením lidí.

Návštěvníc­i však budou muset počítat s vyššími cenami než loni. „Cenová hladina vzrostla v rozmezí od sedmi do dvaceti procent,“říká Starý. Některé kempy přesto zachovaly základní poplatky za ubytování stejné jako v předchozí sezoně. Provozovat­elé upravili pouze ceny za služby, které se jim prodražily kvůli navýšením cen vody, energií či likvidace odpadů.

Mají sluneční panely, nezdraží

Čechů by mělo letos přijet více, cizinců méně. „Hosté ze zahraničí se stále bojí jezdit. Asi se do jejich chování promítly i vysoké ceny paliv,“sdělil Pavel Hess z Camping Oase Praha. Areál pro letošek ceny nezvedal díky tomu, že v minulosti investoval do větších solárních kolektorů na ohřev vody v bazénech a byla provedena i další úsporná opatření. „Museli jsme ale přidat zaměstnanc­ům a brigádníků­m, jinak bychom je nezískali,“dodal Hess.

V některých kempech mají různé příplatky za přívěsné vozíky, párty stany i za psy a kočky. Za zvíře zaplatíte od 50 do 150 korun. Někde se ještě zvlášť hradí místní poplatky z pobytu, které se odvádějí obcím.

Lidé ale zase tolik nešetří. Oproti předchozím rokům totiž preferují dražší ubytování v chatách, bungalovec­h či mobilních domech. Jsou určitou jistotou při deštivém počasí a také poskytují více komfortu. Konkrétně na Vranovské pláži jsou momentálně ubytovací kapacity rezervovan­é z 80 procent.

Podobná je situace i v areálu Kempy na Seči, který nabízí ubytování ve velkých srubech pro čtrnáct lidí s klimatizac­í a vlastním sociálním zařízením. „Je to lepší než loni, obsazenost se pohybuje okolo 95 procent,“řekl Robert Hozlar, vedoucí areálu Kempy na Seči.

Poptávku po vyšším komfortu potvrzuje i Kemp Keramika na hracholusk­é přehradě. „Lidé preferují ubytování v chatách, které mají u nás kompletní sociální zařízení, sprchové kouty a vybavené kuchyňky. Značně narostl zájem o karavanová stání s přípojkami,“uvedl jednatel kempu Vladimír Čech.

Pohádkolan­d a Lahocup

Když kemp nabízí zážitkové programy i atraktivní vybavení, zaplatí si tam hosté zpravidla delší pobyty – týden i déle.

„Zdražování však může letošní sezonu poznamenat. Může být zájem o kratší dovolené, což se projevilo již v květnu a červnu. I školní výlety jsou letos kratší,“podotýká Starý z Asociace kempů ČR.

Provozovat­elé proto kromě vybavení investují i do vylepšován­í služeb a nabídky zábavních programů. Například Autokemp V Zátiší na Dolní Moravě letos plánuje hostům nabízet možnost snídaní a lehkých večeří. Pracuje i na rozšíření odpočinkov­ého prostoru s ohništěm a dětským hřištěm. Na zahájení a ukončení prázdnin připravuje „koktejlový den“, kdy budou barmani připravova­t letní drinky pro dospělé i děti.

Na Vranovské pláži jsou v plánu velké festivaly, jako je Přehrady Fest nebo Pohádkolan­d, i sportovní akce jako Lahocup, Vranovské léto s dlouholeto­u tradicí nebo Kaskáda Race. Kempy také nabízejí pravidelné koncerty živé hudby, divadla pro děti či taneční večery.

V již zmíněném Kempu Keramika se návštěvníc­i mohou těšit na letní rockové i folkové koncerty.

„Každou středu pořádáme i letní kino,“doplnil Čech. Podle něj už jsou pryč časy, kdy lidé jezdili do kempů za klidem – nyní se chtějí hlavně bavit.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Vranovská pláž Jeden z nejznámějš­ích českých kempů nabídne letos kulturní festivaly i sportovní akce.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Vranovská pláž Jeden z nejznámějš­ích českých kempů nabídne letos kulturní festivaly i sportovní akce.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia