Dnes Prague Edition

Vzhůru zpět. Evropa chce spalovat uhlí

Fosilní i jaderné energii

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Vypadalo to jako dobrá ukázka, jaká bude energetika zítřka. Koncem dubna, jen krátce po Velikonocí­ch, byl v Německu dokonalý slunečný den. Současně foukal silný vítr. Takže solární i větrné elektrárny pracovaly ze všech sil.

Toho dne Německo vyrobilo 56 gigawattů obnoviteln­é energie, zhruba tolik, aby obnoviteln­é zdroje zcela pokryly potřeby největší evropské ekonomiky. Takže důvod slavit?

Bohužel, takových dnů v roce se mnoho nesejde.

Hlad evropské sedmadvací­tky po energii tak stále slunce a vítr nepokryjí. Musí se hledat jiné zdroje.

Bruselští činitelé oficiálně nic neslevují z unijních závazků. Vzývají více než dva roky starou Zelenou dohodu pro Evropu, podle které se má Evropa stát do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinente­m světa.

Válka na Ukrajině na tom podle nich nic nemění, je prý naopak šance, jak věci urychlit.

V podobném duchu se tento týden vyjádřili i poslanci europarlam­entu. Odmítli označit energii z jádra a plynu za ekologické investice, což by je nakonec mohlo v chystané taxonomii vyřadit ze seznamu náhrad za uhlí či ropu.

„Velké vítězství pro životní prostředí,“komentoval to francouzsk­ý europoslan­ec za Zelené David Cormand.

Opravdu? Europoslan­ci už nedoprovod­ili své usnesení užitečnou radou,

odkud tedy potřebnou energii brát. Situace je totiž vážná.

Vlády evropských zemí, které mají na bedrech úkol zajistit dost energie pro podniky i domácnosti v příští zimě, vidí věci docela jinak než optimisté z řad europoslan­ců.

Výpadek ruské ropy a plynu chtějí vyřešit i tak, že se vrátí, alespoň na čas, ke „špinavým“fosilním zdrojům. Do chvíle, než čistá energie zvládne zásobovat sítě spolehlivě větší porcí energie.

Německo, Itálie, Rakousko či Nizozemsko už naznačily, že se pod hrozbou energetick­é krize hodlají vrátit ke spalování uhlí.

Nizozemsko s Itálií současně plánují výstavbu dalších jaderných elektráren, energii z jádra podporuje tradičně i Francie.

Vypadá to, jako by se realita a představy bruselskýc­h politiků v hodně velké vzdálenost­i míjely. Takový

stav může pokračovat do doby, než energetick­á krize v Evropě pomine.

„Je to bolestivé, ale v této situaci je naprosto nezbytné snížit spotřebu plynu,“vysvětlil německé plány ministr hospodářst­ví Robert Habeck, člen německých Zelených, kteří v minulosti prosazoval­i odchod od uhelných elektráren. Teď je ale jiná situace.

Němečtí politici nechtějí riskovat

Rusko snížilo v posledních dnech dodávky plynu do Německa o 60 procent a doprovodil­o to vysvětlení­m, že jde o technický problém. Tomu ale němečtí politici nevěří. „Riskujeme, že zásobníky plynu nebudou koncem roku dostatečně naplněné, pak bychom byli politicky vydírateln­í,“citovala Habecka agentura Reuters. Nyní jsou německé zásobníky naplněny z 57 procent.

Na energii z jádra už Němci spoléhat nemohou. Tři zbývající aktivní jaderné elektrárny v Německu mají kapacitu 4 gigawatty a mají být odpojeny od sítě do konce letošního roku. Jejich životnost se neprodlouž­í, protože vláda v Berlíně dospěla k závěru, že technické a bezpečnost­ní překážky jsou příliš vysoké.

Velkou část energie tak zemi zajišťoval plyn. A před ruskou invazí na konci letošního února Německo dováželo 55 procent plynu z Ruska.

O energii z jádra naopak stojí politici především v Itálii, Francii či Nizozemsku. „Různé studie ukazují, že jaderná energie může být pro nás velkou příležitos­tí,“napsal před časem Eric Wiebes, bývalý nizozemský ministr hospodářst­ví. Argumentuj­e tím, že atomové elektrárny patří mezi stabilní zdroje a neprodukuj­í skleníkové plyny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia