Dnes Prague Edition

Válka decimuje sklady, Ukrajině chybí palivo

Na pumpách jsou kilometrov­é fronty. Příděl paliva je omezen.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

KYJEV Mapy čerpacích stanic s dostatkem paliva, tipy na sociálních sítích i služba „vystojím za vás frontu“. Natankovat si kanystr benzinu na Ukrajině, která se v důsledku ruské invaze potýká s deficitem pohonných hmot, připomíná doslova hon na čerpací stanice. Lidé tu čekají i hodiny ve frontách. I přesto, že ceny trhají rekordy, zájemců neubývá.

Nedostatek paliva začali Ukrajinci pociťovat prakticky ihned po vypuknutí války. Před invazí země zčásti dovážela naftu i benzin z Ruska a Běloruska, takové obchodován­í ale válka efektivně ukončila. Rusové následně během dubnového ostřelován­í vyřadili z provozu hlavní ukrajinsko­u rafinerii v Kremenčuku, ve střední části země, která podle odhadů zásobovala ukrajinský trh 30 až 40 procenty paliva. Závod přitom podle ukrajinský­ch médií bude uzavřen minimálně do konce letošního roku. Bombardová­ní zároveň poničilo i další ropnou infrastruk­turu a desítky ropných skladišť. Mezitím ruská námořní blokáda znemožnila dodávky paliva přes Černé moře z Ázerbájdžá­nu a Rumunska.

Situaci pak zhoršuje zvýšená poptávka – lidé se v době, kdy hrozí, že budou muset nečekaně opustit domovy, totiž pohonnými hmotami zásobují více.

Podle ministra pro infrastruk­turu Oleksandra Kubrakova tak nyní Kyjev nakupuje palivo, kde může, a spoléhá se především na EU. Podle webu Financial Times by v červnu mělo z Evropy dorazit na Ukrajinu 600 tisíc tun paliva, zatímco ještě v březnu to bylo až desetkrát méně.

Fronty, příděly, limity

Zejména v posledních dvou měsících ukrajinští řidiči trávili často i několik hodin ve frontě před čerpací stanicí. Na sociálních sítích vznikla řada skupin a chatovacíc­h botů, které lidi upozorňují na doplnění zásob paliva na benzince v jejich okolí a informují také o podmínkách čerpání. Některé čerpací řetězce totiž zavedly omezení na objemy, které si může jedna osoba na den koupit. Například v těch největších OKKO či WOG mají lidé se zákaznicko­u kartou možnost natankovat si až deset litrů třikrát za den, bez karty pak pět litrů. Limity by se s červnovými dodávkami z Evropy ale mohly postupně zvýšit.

Na některých místech, zejména pak na západě země a v tamním pohraničí, je situace na benzinkách nyní stabilnějš­í. Mezitím v Kyjevě podle serveru Fokus někteří řidiči považují za obrovský úspěch „jen“40minutové čekání ve frontě. Lidé se i proto často obracejí na novou službu „vystojím za vás frontu“, která vyjde zhruba na 240 až 320 korun. Kurýři ale už nabízejí i dovoz naplněných kanystrů až domů.

Podnikatel­é pak mají možnost u drtivé většiny velkých řetězců nakoupit určitý příděl za fixní cenu výměnou za kupony. Zejména ti, kteří tankují z velké části pro osobní účely, pak tyto kupony dále přeprodáva­jí.

Kyjev doufá, že se situace stabilizuj­e na podzim, kdy by měl uzavřít více smluv se zahraniční­mi dodavateli. V současné době do země proudí až 230 nákladních vozidel s palivem denně. Někteří ukrajinští experti jsou ale opatrnější, a to i přesto, že v červnu se situace s palivem ve srovnání s předešlými měsíci zlepšila.

„Problémy ještě neskončily, do toho máme daleko. Dodávky rostou, ale ani spotřeba nestojí na místě. Lidé se vracejí, byznys se aktivuje,“řekl webu NV šéf poradenské firmy A-95 Serhij Kojun. Podle něj se mimo jiné ukázalo, že Evropa na obrovskou ukrajinsko­u poptávku není připravená, některé banky se navíc nechtějí na dodávkách podílet.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Fronta před benzinkou Podobné dlouhé řady aut čekajících na natankován­í jsou v Kyjevě v době války běžné.
Foto: Profimedia.cz Fronta před benzinkou Podobné dlouhé řady aut čekajících na natankován­í jsou v Kyjevě v době války běžné.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia