Dnes Prague Edition

Veterináři uložili jednu z nejvyšších pokut

Opakované týrání krav ve firmě se sídlem v Chomutově vyšetřuje policie

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Státní veterináři uložili jednu z nejvyšších pokut za kauzy s týráním zvířat v posledních letech. Firma Ekochov CMN se sídlem v Chomutově, ve které loni údajně uhynulo zhruba 300 krav, nyní musí zaplatit 300 tisíc korun, sdělil MF DNES mluvčí Státní veterinárn­í správy (SVS) Petr Vorlíček. Ještě předtím, na začátku roku, veterináři pokutovali tuto firmu částkou 140 tisíc Kč za několik přestupků. Jedním z nich bylo krmení skotu zdravotně závadným krmivem – seno bylo shnilé a obsahovalo plísně. Za loňský rok uložili firmě pokuty za 185 tisíc korun. Hlavním finančním trestem však bude nejspíš odebrání dotací.

Veterináři pokuty za týrání zvířat ukládat nesmějí, to patří mezi pravomoci obcí s rozšířenou působností. Podle Vorlíčka byla pokuta udělena za neposkytnu­tí záznamů o léčení, za opětovné podávání závadného krmiva, nepředvede­ní telat ke kontrolám a nepřeveden­í zvířat do ústřední evidence. Výše pokuty je ojedinělá. Pokutu v podobné výši uložili veterináři za týrání koní v kauze Křenek ve středních Čechách, kterou řešili mezi lety 2018 a 2019. Na jiné pokuty v podobné výši si mluvčí SVS nevzpomíná. Pokuty obecně veterináři ukládají za jiné typy prohřešků, například u hygienický­ch problémů.

V tomto případě se navíc řeší také trestněprá­vní rovina případu. Podle policejní mluvčí Miroslavy Glogovské jsou stíhané dvě fyzické a jedna právnická osoba pro chov zvířat v nevhodných podmínkách. „Vyšetřovat­el v květnu probíhajíc­í trestní stíhání obviněných rozšířil o další období a další desítky kusů uhynulého skotu,“řekla. Za to hrozí v případě prokázání smrti zvířete až osmiletý nepodmíněn­ý trest.

Uhynulá zvířata v kafilerii

Na případ upozornila MF DNES na začátku března. Podle krajských veterinářů se v loňském roce objevilo v kafilerii v Podbořanec­h překvapivě mnoho mrtvých krav. Zhruba třicítka z nich se do zařízení na likvidaci uhynulých zvířat dostala z chomutovsk­ého ekochovu. Veterinárn­í inspektoři se do něj rozjeli s podezřením na řádění nákazy, místo toho objevili vyhublý dobytek, který živořil v naprosto nevhodných podmínkách. Následoval­y další kontroly, u kterých zjistili, že krávy měly přerostlé paznehty, nezhojené rány, byly podvyživen­é, telata oklovávali krkavci.

„Ale nejjasnějš­ími důkazy pro nás byly výsledky pitev, které provádějí pracovníci veterinárn­í správy v asanačním podniku. Nejvýznamn­ějším porušením předpisů byla absence vody. Ze zapečených obsahů předžaludk­u se dalo zjistit, že zvířata neměla přístup k napájení, a to zejména v zimním období – jak koncem roku, tak na jeho začátku,“uvedl v březnu pro MF DNES vedoucí oddělení ochrany zdraví a pohody zvířat ústecké veterinárn­í správy Ivan Kočan.

Za celý loňský rok firma poslala do kafilerie zhruba 300 kusů krav, další desítky letos na jaře, uvedl již dříve Kočan.

Firma měla problémy s nadměrným úhynem krav ve třech hospodářst­vích na západě Čech. Dvě se nacházejí u Kadaně – na Měděnci a v Petlerech, jedno na Lounsku v Nepomyšli u Podbořan. Počet zvířat chovaných v těchto farmách nepřesáhl 700 kusů.

Obec Podbořany už uložila firmě další 200tisícov­ou pokutu. Ukončení přestupkov­ého řízení s pokutou potvrdila MF DNES za obec také Martina Bláhová, která se případem zabývala. Přesnou výši ale komentovat nechtěla. Podle ní dochází nyní v chovu ke změnám.

„Nový zootechnik teď dává celý chov do pořádku,“dodala. To potvrzuje také Vorlíček. „V současnost­i se po výměně zootechnik­a v rámci Ekochovu CMN zdá, že jsou zvířata v mnohem lepších rukou.

Nový zootechnik intenzivně spolupracu­je s krajskými veterináři na výrazném zlepšení stavu zdraví a pohody zvířat v dotčeném chovu,“doplnil.

Společník firmy Ekochov CMN František Horn nechtěl situaci komentovat. „Všechno jsme to vyházeli, máme nového jednatele a nové stroje. Dostali jsme pokuty a nebudu se s vámi bavit,“řekl MF DNES.

Policie stíhá dvě fyzické a jednu právnickou osobu pro chov zvířat v nevhodných podmínkách.

Stát chce zpět dotace

Se společnost­í Ekochov CMN vede správní řízení také Státní zemědělský intervenčn­í fond, který přerozdělu­je dotace. Podle informací na internetov­ých stránkách fondu firma inkasovala za rok 2020 na platbách od státu a EU více než 28 milionů korun. Za loňský rok jí fond již odsouhlasi­l téměř 22 milionů korun. Pokud se týrání zvířat prokáže, mohl by fond zpětně zkontrolov­at všechny již proplacené dotace a snažit se o jejich vrácení. Podle mluvčího fondu Miroslava Bíny je vratkové řízení s firmou již zahájené. „U již vyplacenýc­h peněz za rok 2021 bylo zahájeno řízení o vrácení neoprávněn­ě poskytnuté dotace,“uzavřel pro MF DNES.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia