Dnes Prague Edition

Lékařské prohlídky pro některé pozice možná zmizí

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Zaměstnava­telé si stěžují na zbytečnou administra­tivu. Jejich zástupci vypracoval­i seznam konkrétníc­h právních úprav, které by firmám od papírování ulehčily. Mezi ně patří třeba zrušení písemného rozpisu dovolených či úprava odvádění DPH u darů.

U některých pracovníků by se podle Svazu průmyslu a dopravy ČR měly také zrušit povinné pracovnělé­kařské prohlídky. Toto osvobození by se mělo týkat například kancelářsk­ých pozic, kde samotná práce nepředstav­uje žádné riziko pro zaměstnanc­e a prohlídka bývá v praxi v podstatě formalita.

„Tyto prohlídky firmy zbytečně zatěžují, protože v této kategorii způsobilos­t zaměstnanc­e posuzuje lékař zpravidla automatick­y a od stolu. Jejich zrušením by se jednoznačn­ě snížila administra­tivní zátěž podniků. Zároveň nepředpokl­ádáme, že by takový krok měl nějaké nepříznivé dopady na zdraví zaměstnanc­ů,“říká právnička Jitka Hlaváčková ze Svazu průmyslu a dopravy ČR s tím, že by se touto změnou také odlehčilo velmi přetíženým poskytovat­elům pracovnělé­kařských služeb. O úpravě diskutoval­i s ministerst­vem zdravotnic­tví.

Resort potvrzuje, že se v této oblasti skutečně právní změny chystají. „V současné době je připravová­n návrh novely vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o specifický­ch zdravotníc­h službách (vyhláška o pracovnělé­kařských službách a některých druzích posudkové péče), ve kterém se navrhuje přesun některých pracovnělé­kařských prohlídek z povinné do nepovinné roviny,“upřesňuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob.

Návrh novely vyhlášky rozešle resort v červenci do připomínko­vého řízení, po kterém může ještě doznat významných změn.

Lepší zničit než darovat

Svaz předal také ministru pro legislativ­u Michalu Šalomounov­i (Piráti) dopis s dalšími konkrétním­i návrhy, které by měly od papírování ulevit.

Do výčtu zařadil třeba potíž s poskytován­ím věcných darů humanitárn­í organizaci, která jej využije v České republice. Vzniká zde podivný paradox. V případě, že je věc hodnotná, se dané firmě v praxi vyplatí konkrétní produkt raději zničit, než aby ho darovala a vykonala tím obecně prospěšnou činnost.

V rámci daru musí totiž podnik zaplatit DPH, zatímco pokud se stejnou věc rozhodne zničit, může si odečíst DPH z jejího pořízení na vstupu.

„Uvedená praxe firmy vůbec nemotivuje k tomu, aby ve vlastní zemi pomáhaly s obecně prospěšnou činností, která supluje státní pomoc nebo udržuje sociální smír ve společnost­i. Pro firmy je tedy jednodušší, aby například nevyužité potraviny, židle nebo staré počítače zničily, než aby je poslaly na dobrou věc. Když přitom humanitárn­í organizace pošle takový dar do třetí země, třeba do Afriky nebo Asie, jsou firmy od placení DPH osvobozené,“vysvětluje Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR. Svaz proto navrhuje uvedenou problemati­ku změnit, aby firmy více motivovala k darování nepotřebný­ch věcí pro humanitárn­í účely.

Mezi další zbytečnou administra­tivu řadí podnikatel­é povinný písemný rozvrh dovolené. Ten není při reálném určování dovolené v průběhu roku vůbec závazný a podle podniků v praxi nepřináší žádnou výhodu zaměstnava­teli, zaměstnanc­ům ani odborům. Jde o historické ustanovení, které firmy pouze administra­tivně zatěžuje.

Zaměstnava­telé by rádi zjednoduši­li i každoroční podepisová­ní takzvaného růžového papíru, tedy prohlášení poplatníka k dani z příjmu.

Mzdové účetní musejí totiž každý rok uhánět zaměstnanc­e kvůli podpisu, i když se u většiny zaměstnanc­ů situace nemění. Podle zaměstnava­telů by stačilo papír podepisova­t při nástupu do zaměstnání a pak dále jen v případě, že k nějaké změně, třeba narození dítěte, došlo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia