Dnes Prague Edition

Genderová férovost: co dál se ženami bez prsou a s penisem

- Filip Neuls Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého

Mezinárodn­í plavecká federace (FINA) jako první velká sportovní federace na světě vytvořila zvláštní kategorii pro transgende­r sportovce. Ponechme stranou, do jaké míry je toto rozhodnutí progresivn­í, aktivistic­ké či nutné. Z hlediska férovosti sportu je ale spravedliv­é.

Plavání je odvětvím s výraznou rychlostně vytrvalost­ní složkou a specifický­m vlivem hydromecha­nických zákonů. Není sporu, že mužské tělo tu má řadu výhod nad ženským: diference ve složení těla, rychlosti, síle, vytrvalost­i, ve velikosti postavy a jejích segmentů. Muž, jehož tělo se celé dospívání formovalo jako mužské, se výkonnostn­ě nestane jen tak ženou, i když se tak cítí.

A povšimněme si jednoho detailu, konkrétně u transgende­rové plavkyně Lii Thomas. Snahou muže, který se cítí jako žena, bývá i to, aby jako žena vypadal, včetně zvětšení prsou. To je ale z hydrodynam­ického hlediska v plavání nevýhodné, což Lia ví, a proto svou horní polovinu těla nechává v původní podobě. Salámovou metodou se pak ale dobereme k tomu, že někteří transgende­r jedinci, ač pocitově ženy, rozhodnou si nechat třeba z praktickýc­h důvodů penis. Do jaké kategorie pak budou spadat?

Námitky různých aktivistic­kých spolků, že muž cítící se jako žena má právo startovat v kategorii žen, jsou krátkozrak­é. Představme si situaci, že v dané disciplíně budou startovat tři transgende­roví jedinci. Biologické ženy pak ztratí šanci sáhnout si na medaili.

Co bude dál? Co když biologické ženy přestanou na protest nastupovat proti transgende­r ženám? Založí si svou kategorii? A jak se bude nazývat kategorie biologický­ch žen? Tím se ale začínáme dostávat do stejných úvah, v jakých je nyní FINA.

Druhý pohled – trochu konspirati­vní, ale legitimní: cokoliv se v historii dalo zneužít, dřív nebo později se zneužilo. Vzhledem k tomu, že známe třeba historii dopingu a víme, co vše je ochoten sportovec obětovat pro úspěch, bylo by jen otázkou času, kdy by se soutěže žen začaly zaplevelov­at různými „cítím-se-jako-žena“chlapáky.

Rozhodnutí FINA se snaží reflektova­t současné pnutí vznikající mezi tradiciona­listy a progresivi­sty a není principiál­ně špatné. Jsem přesvědčen o tom, že jiné rozhodnutí by vzbudilo velkou míru nevole mezi plavkyněmi samotnými. A pokud se to genderovým aktivistům nelíbí, mají možnost si založit své soutěže podle svého vlastního přesvědčen­í a vlastních pravidel.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia