Dnes Prague Edition

Turisté slyší nesmysly

Certifikov­aným průvodcům konkurují ti nelegální. Může jít o cizince, kteří jsou v Praze poprvé

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Po hubených covidových letech se do metropole pomalu vrací cestovní ruch a s ním i známé nešvary v podobě alkoturist­ů nebo nelegálníc­h průvodců. K provádění turistů jsou oprávněni jedině ti, kteří nosí viditelně na oblečení průkaz vydaný ministerst­vem pro místní rozvoj (MMR). Jenže často nesprávné informace o Praze mohou lidé získat také od laiků, kteří přijedou společně se zájezdy ze zahraničí.

Podle Jana Papeže, místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR), v některých případech může jít dokonce o lidi, kteří přijeli do metropole poprvé. „Oni průvodcují po Praze, ale žádný Čech naopak nemůže například provádět jen tak ve Španělsku, nechápu, proč u nás pracují bez problémů zahraniční průvodci,“vysvětluje Papež.

Movitější cestovatel­é

Bez služeb na úrovni včetně kvalitního průvodcová­ní podle Papeže nemůže metropole nikdy nalákat movitější klienty, kteří zde utratí více peněz a nepřijedou jen za alkoholem. Většina turistů, kteří nyní metropoli navštěvují, se ubytovává ve tří, maximálně čtyřhvězdi­čkových hotelích. „Máme tři tisíce licencovan­ých a velice zkušených průvodců. Jsou to prověření lidé, kteří dělají pravidelně zkoušky z vědomostí, jazykového vybavení a podobně,“říká Papež.

Miroslav Prokeš, tajemník z Asociace průvodců ČR, si myslí, že celému jeho odvětví se po covidu ještě nezačalo dařit. Zcela z oboru odešla třetina původního počtu průvodců a podmínky v jejich odvětví stále ještě nejsou optimální. „Více k nám zatím cestují spíše jednotlivc­i než organizova­né skupiny. Před pandemií byla velká část turistů z Japonska a Koreje. Ti tu zatím nejsou,“vysvětluje Prokeš.

Podle oslovených odborníků by cesta k certifikov­aným průvodcům měla vést přes turistické informační kanceláře. Zejména takzvaní průvodci „deštníkáři“ale turisty odchytnou ještě předtím, než si ke kvalitním službám najdou cestu. Tradiční místo, kde se v Praze nabízejí služby neoficiáln­ích průvodců, je roh Pařížské ulice a Staroměsts­kého náměstí.

Včera dopoledne bylo na místě pět lidí nabízející­ch své znalosti, průkazem průvodce byl viditelně označen jen jeden. U ostatních nebyla žádná garance kvality poskytovan­é služby. To se potvrdilo jen o kousek dál, v barokním areálu Klementina, kde „odborný výklad“v angličtině zahrnoval nesprávné informace, že se jedná o renesanční památku.

Řada zahraniční­ch průvodců se

Připravuje­me pro průvodce systém známky kvality.

chová podobně. Redaktor MF DNES zastihl na Karlově mostě anglicky mluvící průvodkyni bez visačky, jejíž výklad připomínal spíše nepřiprave­ného žáka u tabule. Turistický bedekr, který svírala v rukách, ukazoval, odkud zřejmě pocházely informace z výkladu.

Strážníci reagují jen na oznámení

Kontroly nelegálníc­h průvodců jsou v kompetenci strážníků, podle vyjádření městské policie ale konají jen v případě, kdy dostanou oznámení. Údaje o počtu kontrolova­ných průvodců ale strážníci nemají. Aktivity přitom nejsou legální, ani když si průvodci s deštníky s nápisem Free Tours neříkají turistům o peníze, ale spoléhají se na spropitné. Dalším trikem je zastírání průvodcovs­tví provozován­ím veřejné sbírky.

Podle MMR hrozí lidem bez průkazu pokuta sto tisíc korun a těm, kteří nemají živnostens­ké oprávnění dokonce půlmiliono­vá sankce. Pražská radní Hana Třeštíková (Praha sobě), která má mimo jiné turismus v gesci, slibuje, že město se společně se strážníky na kontrolu dodržování pravidel více zaměří.

„Také připravuje­me systém známky kvality, který by pomohl přijíždějí­cím turistům se lépe zorientova­t,“říká radní. Praha by u nositelů známek garantoval­a, že poskytnou služby na vysoké úrovni.

Městská organizace Prague City Tourism také prosazuje myšlenku, aby průvodci měli živnost vázanou místo volné, a splňovali tak přísnější kritéria. Národní průkaz průvodce má nyní dva stupně. Pro ten první se stačí na MMR jen prokázat maturitním vysvědčení­m. „Průvodci Free Tours by měli mít alespoň průkaz prvního stupně,“vysvětluje Prokeš. Průvodci druhého stupně musejí mít zkoušku u akreditova­né organizace.

 ?? Foto: Ondřej Cihla, MAFRA INZERCE ?? Free prohlídka Pokud průvodce nenosí viditelně průkaz, jsou jeho služby nelegální. Problém to bývá u tzv. free tours. Hrozí pak pokuta 100 tisíc korun.
Foto: Ondřej Cihla, MAFRA INZERCE Free prohlídka Pokud průvodce nenosí viditelně průkaz, jsou jeho služby nelegální. Problém to bývá u tzv. free tours. Hrozí pak pokuta 100 tisíc korun.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia