Dnes Prague Edition

Westernové ticho. Tornádo rok po zkáze

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na podvečer 24. června 2021 měli běžné plány, natrhat rybíz, vyvenčit psa. Místo nich přišla zkáza, kterou rekapitulu­je dokument Jany Počtové Tornádo – rok poté, jejž ČT uvede ve čtvrtek.

Film jde nad statistiky od šesti mrtvých po patnáctimi­liardové škody. Neboť na pohodová domácí videa z dětských her, rodinných oslav či vesnických tancovaček naváže rovněž soukromými záběry živlu a poté věcným svědectvím obyvatel, jejichž působivost násobí krátké věty s konkrétním­i detaily i pocitovými postřehy.

„Ticho jako v pitomém americkém westernu“před úderem, „ticho, jenom plyn syčel“po něm, než lidé začali vycházet z úkrytů. Třeba ze sprchového koutu, jediné místnosti bez oken, v němž se tísnilo pět lidí. Jak nábytek tančil po pokoji, jak manželku zavalily mříže, jak matka měla jedno dítě pod vlastním tělem a druhé někde venku, jak přestalo platit, že ve vlastním domě jsi v bezpečí; to jsou úryvky, které svou autenticit­ou účinkují silněji než loňské zpravodajs­tví.

Role Karla Komárka

Druhá část dokumentu, věnovaná obnově, zmiňuje fakt, že „střechu opravíš za měsíc, ale nový strom ti dá stín za padesát let“, především však oživuje tehdejší vlnu solidarity a nástup dobrovolní­ků, kdy kolony nákladních vozů prý připomínal­y závod Paříž–Dakar. Nicméně i tady dokáže Počtová postavit racionální hráz proti slzám, třeba když dojatá stařenka děkující „To si nezaslouží­m“vyslechne ráznou námitku: „Ale co to melete, prdlačka!“

Poněkud cizorodě působí finální osobní vstup Karla Komárka, byť zmiňuje, že v postiženém kraji prožil dětství a že jeho nadace vypomohla finančně. Ovšem nejenom zdevastova­ným obcím: Komárek je totiž uveden v závěrečnýc­h titulcích i jako producent dokumentu Tornádo – rok poté.

Tornádo – rok poté

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia