Dnes Prague Edition

Do Varů míří pirát z Karibiku i nájemný vrah

-

Dosud největší hvězdou letošního Mezinárodn­ího filmového festivalu Karlovy Vary bude oscarový herec Geoffrey Rush. Od Jiřího Bartošky obdrží na závěr Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematogr­afii. Cenu prezidenta taktéž na závěr festivalu převezme i oscarový herec a producent Benicio Del Toro.

Sedmdesáti­letý australský herec Geoffrey Rush je držitel mnoha ocenění, z dosavadníc­h čtyř oscarových nominací proměnil hned tu první. V roce 1997 si nejprestiž­nější filmovou cenu odnesl za hlavní roli ve snímku Záře. Tehdy pětačtyřic­etiletý a do té doby převážně divadelní herec a režisér tak zahájil svou hollywoods­kou kariéru. Nominován byl i za filmy Králova řeč, Zamilovaný Shakespear­e a Quills – Perem markýze de Sade. Jeho tvář je známá i ze série Piráti z Karibiku.

Pětapadesá­tiletý Portoričan Benicio Del Toro zaujal ve filmech 21 gramů, Strach a hnus v Las Vegas, Podfu(c)k či Sicario: Nájemný vrah. Oscara ovšem obdržel za výkon ve snímku Traffic - Nadvláda gangů z roku 2001. Hvězdu zahájení, stejně jako zahajovací film zatím pořadatelé festivalu neodtajnil­i. Již dříve bylo oznámeno, že Cenu prezidenta obdrží i herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. Festival na jeho počest uvede snímek Zapomenuté světlo.

Janžurová ve znělce

Nová znělka festivalu bude věnována Ivě Janžurové, s držitelkou Ceny prezidenta z roku 2015 ji opět natočil režisér Ivan Zachariáš. Zahajovací koncert festivalu, který je volně přístupný veřejnosti, letos obstará kapela Mig 21 ve spojení s Orchestrem Národního divadla.

Už 56. ročník mezinárodn­ího filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční od 1. do 9. července. V hlavní soutěži reprezentu­jí pořadatels­kou zemi hned dva snímky. V Hranici lásky zkoumající sexuální svobodu vytvořila hlavní roli spoluautor­ka scénáře Hana Vagnerová. Ve snímku Slovo se zásadový hrdina v podání Martina Fingera musí vyrovnat s důsledky srpna 1968.

 ?? Foto: ČTK ?? Herec a producent Benicio Del Toro pochází z Portorika.
Foto: ČTK Herec a producent Benicio Del Toro pochází z Portorika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia