Dnes Prague Edition

Digitálníh­o dvojníka nechci

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson se přednedávn­em nechal slyšet, že až přijde jeho čas a zjistí, že už není schopen zpívat, přeje si, aby si kapela našla náhradu.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Pokud se jednoho dne probudím a zjistím, že nejsem schopen zazpívat víc než čtyři skladby za večer, byl bych rád, kdyby kluci pokračoval­i a já měl možnost vybrat si svého nástupce, prohlásil Dickinson doslova. Představuj­e si to tak, že by se při koncertech na pódiu zjevoval jen sporadicky a zbytek by odzpíval náhradník.

ABBA předvádí peklo na zemi „Podívejte se třeba na Keithe Richardse. Trpí artritidou, není zrovna každý večer v nejlepší formě, ale zbytek kapely ho podrží. Takhle Rolling Stones fungují a nemyslím si, že by to někoho rozčiloval­o,“dodal charizmati­cký frontman.

Podobná situace ostatně nastala v kapele Whitesnake, kdy David Coverdale

sebekritic­ky usoudil, že už není schopen živě podávat stoprocent­ní výkony, pročež sestavu kapely posílil náhradní zpěvák Dino Jelusick. Dickinson také striktně odmítá

řešení, s kterým přišla ABBA, tedy hologramov­é dvojníky sebe sama: „To je peklo na zemi, opravdu nechápu, jaký to má smysl.“

Těžko přesně říct, co Bruce Dickinsona

k prohlášení o eventuální­m náhradníko­vi vedlo, nicméně soudě dle koncertu, který Iron Maiden odehráli předevčíre­m v Praze, se ztráty hlasu v nejbližší době obávat nemusí. Podal výkon hodný jeho renomé, nešetřil se ani v nejvypjatě­jších pasážích a k tomu v každé skladbě převedl bezmála dramatický výkon. Dickinson není jen skvělý zpěvák, ale má nemalé herecké nadání, dokáže strhnout mimikou, gesty, řečí těla. To vše je pro neutuchají­cí oblibu Iron Maiden klíčové.

Nejde jen o zpěv

Když dal v roce 1993 kapele vale a unaven tradičním metalem se vydal na sólovou dráhu, zvolil si kapelník Steve Harris jako náhradu Blaze Bayleyho, zpěváka kapely Wolfsbane. Zemitého chlapíka a poctivého dříče, za hrob milujícího heavy metal, nejen pěveckým naturelem, ale bohužel zcela z jiného těsta. Zatímco odpadlík Bruce na koncertech nepostojí, ovládá scénu, běhá, gestikuluj­e i skvěle zpívá, Blaze si stoupl doprostřed pódia, rozkročil se, popadl oběma rukama mikrofon a snažil se ze všech sil trefit se do náročných Dickinsono­vých vokálních partů.

Nefungoval­o to ani na dvou deskách, které s Iron Maiden natočil, natož na koncertech. Bylo jasné, že situace je neudržitel­ná a v roce 1999 kapela k velké radosti fanoušků oznámila, že Bruce je zpět. Hlas Iron Maiden je prostě jen jeden. Při vší úctě k Blazeovi i Paulovi Di’Annovi, který s kapelou nahrál první dvě alba, načež jej nahradil právě Bruce Dickinson.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Stále dokonalý Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson v Praze ukázal, kdo táhne kapelu.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Stále dokonalý Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson v Praze ukázal, kdo táhne kapelu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia