Dnes Prague Edition

Neustupujm­e od covid testů

Roman Kreuziger o nové mocné vlně koronaviru v pelotonu.

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Síto bylo nemilosrdn­é. Ze 152 cyklistů na startu jich dojelo do cíle jen 76. Pozitivní testy na covid protřídily pole závodu Kolem Švýcarska tak jako při žádné jiné sportovní akci. Odstupoval­i jednotlivc­i i celé týmy. Včetně formace Bahrain Victorious, kterou v roli sportovníh­o ředitele vedl Roman Kreuziger. Po 5. etapě se vedení stáje rozhodlo celý tým stáhnout.

„V interních testech, které jsme si během závodu dělali, jsme měli jednoho jezdce pozitivníh­o,“líčil. „Navíc už předtím jsme kvůli dehydratac­i a střevním problémům poslali domů dva cyklisty. A také ti byli dodatečně covid pozitivní.“

Proto jste radši odvolali všechny?

Ano, i s ohledem na blížící se Tour, aby se nákaza v týmu dál nešířila.

Ve skupině pro Švýcarsko jsme měli i dva závodníky a čtyři lidi personálu, s nimiž počítáme na Tour.

Vy jste se nenakazil?

Ne. Já chytl covid před třemi týdny už potřetí, takže teď bych měl být nejméně 90 dnů krytý.

Čím si vysvětluje­te, že covidová nákaza tak mocně devastoval­a celý závod?

Spousta lidí má pocit, že covid se už vytratil, ale on je tu s námi stále, objevují se nové varianty. Byla velká vedra, závodníci proti nim používali i punčochy s ledem, nadměrně se potili. Když jedou v pelotonu vedle sebe a jejich kapky potu stříkají na všechny strany, covid se mnohem rychleji přenáší. To je stejné, jako když v metru někdo vedle vás kýchne. Pak je vaše šance, že chytnete covid, takřka stoprocent­ní.

Jak moc se snažíte taková rizika omezovat?

Všichni členové týmu stále nosí roušky, i v hotelu. A testujeme se. Podle pravidel UCI se při osmidenníc­h závodech typu Kolem Švýcarska všichni povinně testují pouze před startem. Většina týmů si však dělá interní testy i během závodu.

Některé sporty už covidové testování zrušily, cyklistika nikoliv. Je to správné rozhodnutí?

Podle mě ještě nenastal okamžik, kdy bychom od něj měli ustoupit.

Proč?

Protože jde o zdraví vrcholovýc­h sportovců. Běžný člověk si často ani nevšimne, že má covid. Třeba den nebo dva dny se cítí hůře a potom je nějaký čas unavenější, ale nepřikládá tomu velkou váhu. Zato u sportovce je to jiné. I když je bezpříznak­ový, najednou není schopen podávat maximální výkony a ani jeho regenerace neprobíhá, jak by měla.

A navíc je zde hrozba postcovidu, že? Na dlouhodobé následky tohoto onemocnění, kdy cyklisté po prodělání nákazy nemohou plnohodnot­ně trénovat i několik měsíců, si letos stěžovalo mnoho předních týmů.

I my řešíme takový případ. Proto nemíníme z dlouhodobé­ho hlediska nic podceňovat.

Máte od vašich lékařů nové poznatky, co postcovid způsobuje a jak s ním bojovat?

Je to různé. Někdo má delší dobu rozhozené srdce nebo plíce, někdo jiný třeba střeva. Každopádně jsme teď po každém pozitivním testu o dost opatrnější než dřív. Takoví kluci mají zákaz pět dnů sednout na kolo a musí jen odpočívat, načež jim před potenciáln­ím návratem do tréninku děláme mnohem detailnějš­í vyšetření srdce i plic.

Obáváte se, že silná vlna covidu zasáhne a znehodnotí i Tour?

Zatím ani nedokážeme říci, jaká pro ni Francouzi nastaví opatření. Jestli například zase nevstoupí do hry pravidlo, že jakmile jsou dva lidé z týmu pozitivní, musí v závodě okamžitě skončit celý tým.

Z jezdců, kteří ve Švýcarsku vydrželi až do konce, se z celkového triumfu radoval 36letý Geraint Thomas z Ineosu. Věřil byste, že ve svém věku ještě ovládne tak velký závod?

Ale ano, bylo vidět, že je připravený. Chodil si i pro bonusové sekundy, jel na vítězství. S ním, s Adamem Yatesem a Martínezem bude mít Ineos na Tour kvalitní tým, který se svojí silou může vyrovnat Jumbu a UAE Emirates.

Jezdci Jumba přitom tvrdí, že právě větší kolektivní silou chtějí „zničit“největšího favorita Pogačara z Emirates.

Ten už má k sobě také špičkovou sestavu. Nebude jednoduché ho načapat, ale samozřejmě i Pogačar je jen člověk a stát se může cokoliv. Hlavně nás na Tour čeká hektický první týden. Tři etapy v Dánsku, pak čtvrtá ve Francii na kostkách a v 6. etapě Planina krásných dívek. Myslím, že už v úvodních čtyřech dnech a speciálně na kostkách proběhne selekce některých favoritů.

„Spousta lidí má pocit, že covid se už vytratil, ale on je tu s námi stále, objevují se nové varianty.“

 ?? Foto: ČTK ?? Všude roušky Stefan Küng se covidu ubránil a v závěrečné časovce Kolem Švýcarska se blýskl třetím místem. Další takové štěstí neměli.
Foto: ČTK Všude roušky Stefan Küng se covidu ubránil a v závěrečné časovce Kolem Švýcarska se blýskl třetím místem. Další takové štěstí neměli.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia