Dnes Prague Edition

Policisté údajně mařili vyšetřován­í politiků ODS

- — Marek Osouch

BRNO Dvojice kriminalis­tů Vladimír Machala a Jitka Broďáková vyšetřoval­a v Brně podezřelé obchodován­í s městskými byty. Místo podezřelýc­h, mezi nimiž figurují i politici ODS jako brněnská primátorka Markéta Vaňková, její náměstek Robert Kerndl či ministr spravedlno­sti Pavel Blažek, jsou nyní v roli obžalovaný­ch oba policisté.

Státní zástupkyně je viní z toho, že z vyšetřován­í vynášeli informace a tak údajně mařili jeho další průběh. Machala to odmítá a mluví o vykonstruo­vaném procesu.

U Městského soudu v Brně, který nyní případ rozplétá, včera vypovídal státní zástupce Petr Bejšovec, který kauzu kupčení s byty dozoroval. „Když jsem případ přebíral, tak mě překvapilo, že vyšetřován­í zůstalo na městském ředitelstv­í policie v Brně a nebylo na krajském. Policie se takto ráda velkých a vleklých kauz zbavuje, ale tady bylo vydáno rozhodnutí, že to bude ponecháno na městě,“vypověděl Bejšovec. S tím, že ale neví, kdo měl zájem na tom, aby případ zůstal městským vyšetřovat­elům, tedy na Machalově oddělení.

Podle Machaly šlo naopak o běžný postup: „Je to standardní věc, kdy krajské orgány jsou přetížené a práci delegují. Jen za mého působení bylo takových věcí deset až patnáct,“reagoval.

Bejšovec zároveň vypověděl, že pro Machalova podřízenéh­o, který případ původně dostal na starost, to byla kauza nad jeho síly. „Komunikace s ním byla katastrofi­cká,“ řekl. Problémy tak řešil i s Machalou, jenž se do případu poté i se svou kolegyní více vložil a několikrát společně vyslýchali obviněného Pavla Hubálka. Ten jim začal tvrdit, že on není jediným viníkem, ale že byl jen posledním článkem v celém korupčním systému, jehož součástí byli i politici ODS, na něž ukázal. Ti však něco takového rozhodně odmítají a Hubálka obviňují ze lží.

Informace o postupu vyšetřován­í Hubálka kriminalis­té podle obžaloby sdělovali muži, který se s tímto obviněným znal. Policisté se zmíněným mužem chodili na pivo a vzali ho i na domovní prohlídku u Hubálka jako takzvanou nezúčastně­nou osobu.

Policistům, kteří podle obžaloby vynášeli informace, hrozí až pět let vězení. Soud má pokračovat v září.

 ?? Policista Vladimír Machala. Archivní foto: A. Vavríková, MAFRA ?? U soudu
Policista Vladimír Machala. Archivní foto: A. Vavríková, MAFRA U soudu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia