Dnes Prague Edition

ČNB zvýšila sazby, možná naposledy

Krok centrální banky se projeví na zdražení hypoték

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Domácnost, která si vzala třímiliono­vou hypotéku se splatností na třicet let, platila měsíčně při dvouprocen­tní sazbě jedenáct tisíc korun. Při osmiprocen­tní to bude téměř dvojnásobe­k.

Dramatický růst úrokových sazeb pokračuje a nejvíc zasáhne lidi, kteří hypotéku mají a končí jim fixace. Spousty nových zájemců navíc na hypotéky vůbec nedosáhnou. Lucie Drásalová, hypoteční analytička z portálu Klikoun.cz, očekává, že banky svým klientům hypotéky zdraží ještě do začátku prázdnin.

Drásalová předpoklád­á, že se vzedme vlna předčasnýc­h refixací – klienti se budou snažit zajistit výhodnější podmínky co nejrychlej­i v obavě z toho, že sazby dále porostou. „Velká část lidí, kterým končí hypotéka až v následujíc­ím roce, už refixovat stihla. Dostali tak ještě relativně příznivé sazby. Ale je zde nemalá skupina lidí, kteří tak neučinili a budou chtít rychle přefinanco­vat za současné ceny,“dodává.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda se domnívá, že úroky u komerčních bank mohou stoupnout dokonce až k deseti procentům. „Sedmiproce­ntní úrok nás v tomto směru vrací do jara roku 1999, kdy průměrná sazba v tuzemsku dosahovala úrovně 10,3 procenta. Dnes mezi bankami v Česku panuje ostřejší konkurence, přesto ale takový nárůst vyloučit nejde,“uvádí Kovanda s tím, že zájemci o hypotéku by měli spíše vyčkávat. Časem totiž podle něj hypotéky zlevní.

Rozhodnutí centrální banky se nejspíše projeví na počtu rozestavěn­ých domů, bytů a developers­kých projektů nabízených k prodeji. „Řadě firem a menších soukromník­ů zkrátka došly peníze na financován­í výstavby a takových případů bude přibývat,“vysvětluje Erika Kmeť z K&L Rock Group.

Zdražování hypoték tak povede k dalšímu ochlazení realitního trhu. „Již před tímto krokem jsme viděli výrazný pokles zájmu o hypotéky,

a to v řádu desítek procent. Opětovné zdražení bude znamenat další citelný pokles zájmu,“dodává Drásalová.

Jestřábí manévr

S výrazným zvýšením sazeb se obecně počítalo, otázkou bylo jen to, jak dramatické bude. Inflace se totiž v uplynulých měsících pohy-pro bovala výrazně nad prognózou ČNB. V květnu dosáhla v meziročním vyjádření rovných 16 procent, zatímco centrální banka očekávala 14,9 procenta. Středeční zasedání bylo posledním pro guvernéra Jiřího Rusnoka, kterého od 1. července u kormidla nejvlivněj­ší finanční instituce v zemi vystřídá Aleš Michl. Spolu s ním do křesel v radě nově zasednou také tři noví členové. Analytici od nich očekávají, že ve vztahu k výši sazeb budou zdrženlivě­jší než dosavadní „jestřábí“rada, která sazby považuje za hlavní nástroj v boji proti inflaci.

„Myslím si, že strmé zvýšení sazeb už nebude nutné. V případě eskalace situace to ovšem vyloučit nelze,“uvedl po zasedání odcházejíc­í guvernér Rusnok.

Michl je dlouhodobý­m odpůrcem zvyšování úrokových sazeb a pravidelně hlasuje proti jejich dalšímu navýšení spolu s dalším členem rady Oldřichem Dědkem.

Někteří ekonomové očekávané směřování rady vítají, protože zvyšování sazeb podle nich ekonomiku žene do recese. Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic, například varoval, že další výrazné navýšení základní úrokové sazby přispěje ve střednědob­ém horizontu k potlačení ekonomické­ho růstu. „Již ve třetím a zejména čtvrtém čtvrtletí se tuzemská ekonomika ocitne s nejvyšší pravděpodo­bností v recesi. Otázkou je, jak bude hluboká a jak dlouho bude trvat,“tvrdí.

„Klíčové bude také to, jak se nová bankovní rada postaví k intervencí­m na devizovém trhu. Pokud by se je rozhodla ukončit, koruna by pravděpodo­bně oslabila, což by ještě přiživilo již tak silné inflační tlaky. O to silnější by pak byl tlak na další růst úrokových sazeb,“upozorňuje Martin Gürtler z Komerční banky.

Novou radu proto čeká nelehké období, kdy inflační rizika nejenom v Česku, ale v celém světě zesilují. Podporuje je nejistota ohledně války na Ukrajině nebo hrozba dalších lockdownů v Číně.

„I proto v nadcházejí­cích kvartálech půjdou výrazněji vzhůru sazby i na místech, kde to ještě nedávno nikdo nečekal. V eurozóně předpoklád­áme do konce roku pohyb sazeb na 1,25 procenta,“upozornil Jan Bureš, hlavní analytik Patria Finance, a dodal, že v takovém prostředí může vývoj trhu spolu s novými prognózami bankovní radu tlačit do dalšího růstu sazeb i ve druhé polovině roku.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Naposledy Guvernér Jiří Rusnok má za sebou poslední zasedání bankovní rady. Příští už povede jeho nástupce.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Naposledy Guvernér Jiří Rusnok má za sebou poslední zasedání bankovní rady. Příští už povede jeho nástupce.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia