Dnes Prague Edition

Poslední velká šance

Proč si Lukáše Sedláka vybral elitní tým NHL z Colorada, který teď bojuje o Stanley Cup?

- Vojtěch Tůma hokejový reportér MF DNES

Už si nepřipoušt­ěl, že by o něj měli v zámoří zájem. Ještě nedávno válel v Čeljabinsk­u, posbíral nejvíc bodů ze všech Čechů v KHL a vysloužil si nominaci na olympijské hry. Ruská invaze na Ukrajinu ale spoustu věcí změnila. Po skončení play off se Lukáš Sedlák dozvěděl o zájmu Avalanche, kteří po úspěšné sezoně chtějí doplnit silné jádro zkušenými a levnějšími hráči.

Z nečekané nabídky byl překvapený. „Tak velkou motivaci jsem ještě neměl. Beru to jako poslední šanci,“vypráví v rozhovoru pro MF DNES.

Na podzim jste řekl, že NHL už není pro vás. Co se změnilo?

V nejbližší době nechci pokračovat v Rusku, s Čeljabinsk­em jsme se dohodli na přerušení smlouvy. Nebylo to tak, že bych si na NHL nevěřil, spíš jsem s tím už nepočítal. Trochu mě to zaskočilo.

Kdy došlo na první kontakt s Coloradem?

Náznaky se objevily po konci sezony, ale tehdy jsem potřeboval doladit věci okolo Čeljabinsk­u. Podepsal jsem v Pardubicíc­h, ale s agentem jsme jim hned nastínili, že možnost odchodu do NHL existuje. Postavili se k tomu suprově.

A jak probíhala jednání?

Nejprve přes agenty, pak se domluvil konferenčn­í hovor, kde jsem mluvil s generálním manažerem Joem Sakicem a trenérem Jaredem Bednarem.

Ptali se mě, proč jsem před třemi lety odešel z NHL a proč se chci vrátit.

Výsledkem je roční, dvoucestná smlouva na 800 tisíc dolarů. O místo zabojujete v září na přípravném kempu. Když NHL neklapne, vrátíte se do Evropy?

Pokud by existovala možnost si vybojovat šanci až v průběhu sezony, chvíli bych vydržel. Ale pokud bych měl na farmě zůstat déle, určitě bych přemýšlel co dál. AHL hrát nechci, v mém věku už to nemá cenu.

V Coloradu pro vás chystají skromnější roli. Ale právě kvůli menšímu hernímu vytížení jste v roce 2019 opustil Columbus.

S hraním ve čtvrté formaci nemám problém, ale musím cítit, že mi trenér věří. Tenkrát jsem nechodil ani na oslabení. Zdálo se mi, že klukům nepomáhám. Připadal jsem si jen jako hráč do počtu.

Když se na tuto část kariéry podíváte zpětně, změnil byste něco?

Mohl jsem komunikova­t s trenérem. Teď už bych se zachoval jinak. Za odchodem do Evropy si ale stojím, šlo o jedno z nejlepších rozhodnutí mé kariéry.

Budete si muset na tempo NHL znovu zvykat?

V Rusku jsem sbíral body, chodil na přesilovky. Ale jádro mé hry se nezměnilo. Snažím se hodně bruslit, napadat, pomáhat směrem do obrany. Přechod do NHL nebude tak složitý.

Vážně? Vždyť Colorado patří k nejlepším týmům v lize, očekávání budou velká.

Máte pravdu. Všichni počítají s tím, že se na špici udrží ještě několik sezon. Klíčoví hráči nemají tak nákladné smlouvy, jádro týmu je stále mladé. Aby ho udrželi pohromadě, potřebují mužstvo doplnit hokejisty, kteří dokážou přijmout skromnější roli a budou hrát za méně peněz. Možná i proto po mně sáhli.

Co kdyby se ozvala Arizona, která prochází totální přestavbou? Rozhodl byste se stejně?

Záleželo by na okolnostec­h. Třeba na tom, jakou roli by mi připravili. Čtvrtá lajna v Arizoně není tak zajímavá jako stejná pozice v Coloradu. Možná bych nad tím přemýšlel o trochu déle, ale byl jsem nastavený tak, že bych vzal jakoukoliv nabídku z NHL.

V Coloradu působí Pavel Francouz, na farmě hraje Martin Kaut. Jste v kontaktu?

S Martinem jsme si psali, v minulosti jsme se párkrát potkali. S Francíkem se neznám. Zatím ho nechám být, teď má na starosti důležitějš­í věci. (úsměv) Ale po sezoně si na něj seženu kontakt od Romana Willa a spojíme se.

V kabině se potkáte i s několika hvězdami NHL.

Nejvíc jsem zvědavý na Calea Makara a Nathana MacKinnona. Když vidím, co si dovolí na ledě, strašně se těším, až je budu moct sledovat v akci z první řady.

Zároveň vás čeká shledání s koučem Jaredem Bednarem, který vás vedl na farmě Columbusu.

Jeho jméno mi výrazně usnadnilo rozhodován­í. Známe se a dobře víme, co od sebe čekat. Hlavně na

začátku to spoustu věcí usnadní.

Jaký je po lidské stránce?

Tvrdý, ale správným způsobem. Neřve, nepovyšuje se na vás. Když uděláte chybu, poukáže na ni, ale zároveň s vámi hned u videa probírá, co příště zlepšit. Motivuje vás, přidá nějaký vtip. A hlavně vám nemaže med kolem pusy. Přesně víte, jak si u něj stojíte.

Potřebujet­e s trenérem hodně mluvit, nebo jste raději, když vám dá větší volnost?

Mám rád svůj prostor, proto se mi Bednarův přístup líbí. Hráče nechá, aby si to nejprve zanalyzova­li sami, a zapojí se až poté. Zbytečně do toho nevstupuje, hráčům věří.

Překvapilo vás, jak se vypracoval?

Ani ne, AHL je v zámoří hodně sledovaná. Když někdo uspěje na farmě, v NHL si ho hned všimnou. Bednar dostal smlouvu v Coloradu. Zprvu to nebylo úplně ono, ale klub ho podržel. A vyplatilo se.

Dovede Avalanche ke Stanley Cupu?

Tampa se může do Colorada vrátit za nerozhodné­ho stavu, nikdo by se nedivil. Čekám dlouhou sérii.

 ?? ?? víc
Olympijská zkušenost Lukáš Sedlák na hrách v Pekingu. Foto: Profimedia.cz
víc Olympijská zkušenost Lukáš Sedlák na hrách v Pekingu. Foto: Profimedia.cz
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia