Dnes Prague Edition

Nemocnice šetří na přístrojíc­h i světle

Dražší je zdravotnic­ký materiál i jídlo

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Tuzemské špitály musí hledat úspory a omezovat investice. Některým se totiž zvedly náklady na energie několikaná­sobně a platí až stamiliony navíc. Prodražuje se i strava či zdravotnic­ký materiál.

Zdražování zasáhlo nemocnice v celé republice, od těch nejmenších po největší.

Například Městské nemocnici Ostrava se za tento rok náklady na energie více než ztrojnásob­ily. Zatímco loni platila 15,5 milionu korun, letos to bude více než 51,2 milionu. Kromě energií podražil o sto procent i papír a v průměru o čtvrtinu zdravotnic­ký materiál.

„Pokud máme uzavřenou smlouvu, je cena daná. Stále častěji se proto firmy neúčastní výběrového řízení, když nemohou garantovat vysoutěžen­ou cenu po dobu trvání smlouvy,“sdělila za nemocnici mluvčí Lucie Branná.

Co to bude znamenat pro pacienty? Může nastat situace, že budou chybět základní pomůcky pro ošetření. „Protože chybí i materiály k výrobě, jako je plast, bude nedostatek injekčních stříkaček. Může nastat i ukončení výroby zdravotnic­kého materiálu a jeho distribuce kvůli nedostatku sortimentu,“vypočítává Branná. I firmy, které vyrábějí zdravotnic­ký materiál, se totiž potýkají s drahými energiemi a dopravou zboží. Je jasné, že zbylý dostupný materiál pak podraží.

Největší nemocnice – pražský Motol – má sice násobně větší rozpočet než Ostrava, ale zdražování ji zasáhne stejně citelně. „Energetick­é náklady nám vzrostou na více než dvojnásobe­k ze zhruba 180 milionů korun v loňském roce na odhadovaný­ch 380 milionů,“řekla mluvčí

Pavlína Danková s tím, že dopady budou přicházet postupně. „Nemocnice může po nějakou dobu čerpat z části rezervních prostředků, ale časem se problémy mohou prohlubova­t,“dodala.

Kromě toho se zvýší výdaje i za další položky – třeba potraviny. Například zelenina a ovoce od listopadu do letošního dubna zdražily o sto procent. O polovinu se zvýšilo i pojištění odpovědnos­ti.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia