Dnes Prague Edition

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

Konečně aféra, která vzbudila zájem mladých lidí o politiku! Soudí-li autor tohoto zápisníku podle svých dětí, pak zcela určitě neznají jména Švachula, Balák nebo Pelta, nic jim neříkají ROP Severozápa­d, Vidkun nebo ProMoPro, snad matně něco tuší o Rathovi nebo snad o Čapím hnízdě. Ale díky aktuální korupční aféře hnutí STAN bezpečně vědí, do kterých tělních otvorů se na divočejšíc­h večírcích doporučuje aplikovat kokain. A od toho je k vlastní veřejné angažovano­sti už jenom krůček.

Premiér Petr Fiala pobavil sociální sítě, když se na nich pochlubil: „Výrazně jsme zvýšili množství domácností, které mají nárok na sociální dávky.“Ta věta je pitomá sama o sobě, ale z úst pravicovéh­o politika trojnásob. „Když nás půjdou miliony, všichni proti větru…“Nebo vy snad ještě nežmouláte čepici v ruce ve frontě na sociálce?

Nejhorší je smrt z vyděšení, je dobré být připraven na všechno. Proto je prozíravé, že senátorský klub hnutí STAN se v úterý během výjezdního zasedání v Plzeňském kraji zašel podívat na známou věznici Bory a udělal si tam společné foto. A pak že jsou senátoři staré konzervy – oni naopak možná vizionářsk­y vidí už za roh. A kdo by nechtěl bručet zrovna v base, kde seděl Václav Havel?

Poučením z kauzy Hlubuček je i to, jak neprozírav­é je proměnit volební kampaň v morální kýč. Protože největším hitem jsou dnes plakáty hnutí STAN, kde se slibuje „Nelhat – nekrást – nešvindlov­at“nebo „Nejvyšší čas ukončit rozkrádání státu“. Případně předvolebn­í vyznání celé pokrokové kulturní fronty (Holubová, Svěrák, Trojan...), jakým morálním majákem právě hnutí STAN je. Což takhle si začít konečně vybírat ve volbách stranu podle toho, jak dobře bude bránit moje osobní, skupinové i národní zájmy doma i ve světě?

Andrej Babiš zveřejnil dosavadní statistiku svých výjezdů obytňákem .V šesti krajích zatím rozdal lidem 27 tisíc svých knih a 5 950 koláčků. Což znamená, že kdo chce na Babišově mítinku dostat koláček, musí si odnést 4 až 5 knih. Každá sranda holt něco stojí!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia