Dnes Prague Edition

Chorvatsko za každou cenu

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES

Chorvatsko je už opět na výsluní zájmu. Dosavadní letošní čísla slibují z hlediska příjmů velmi úrodný rok. Jenže poptávka a inflace mohou tvrdě zamíchat cenovými kartami.

Je konec května. Jeden z oblíbených výletních cílů na ostrově Krku, městečko Vrbnik, zatím ani zdaleka nepraská ve švech. Česká rodina, která tu tráví dovolenou, právě obědvá v jedné ze zdejších vyhlášenýc­h restaurací. Za dva předkrmy, čtyři hlavní jídla a jeden zákusek platí na osm set kun, tedy okolo dvou a půl tisíce korun.

„Je to samozřejmě dražší než menu v Česku, ale když vezmu v potaz aktuální inflaci a to, že sedím u moře a v restauraci, kde prakticky všechno, co jíme, je čerstvé a z regionu, tak mi to přijde ještě snesitelné. Je to tak cenová hladina pražských restaurací v centru, čekal jsem, že ceny poletí nahoru rychleji,“říká šestatřice­tiletý Zbyněk, který jezdí na Jadran s rodinou pravidelně.

Vypadá to, že Chorvatsko v současné situaci našlapuje na cenovém poli velmi opatrně. Navzdory masivnímu zdražování potravin, energií a pohonných hmot se inflace do aktuálních cen v turistické­m sektoru zatím promítá jen pozvolna. „Všem, kteří pracují v turistické­m byznysu, je jasné, že pokud zvýší ceny neúměrně, budou muset počítat s nižším obratem,“říká v rozhovoru pro MF DNES Veljko Ostojić, šéf asociace Hrvatska udruga turisma, která zastřešuje největší turistické firmy a nejdůležit­ější profesní turistická sdružení v zemi.

Příjezdy raketově rostou

A to přesto, že by si jadranská velmoc mohla skokové zdražení dovolit. Zájem o Chorvatsko je nejen z hlavních zdrojových trhů, jako jsou Německo, Slovinsko či Rakousko, ale i ze zámořských lokalit letos mimořádně vysoký. Dosavadní rezervace i již uskutečněn­á přenocován­í slibují ve srovnání s loňským rokem nárůsty v desítkách, či dokonce stovkách procent.

Podle údajů záhřebské centrály Chorvatské­ho turistické­ho sdružení jen za prvních pět měsíců letošního roku přijelo na 2,9 milionu turistů, což je o 175 procent více než loni. „Češi z tohoto počtu tvořili asi dvě procenta, celkem 41 024 osob,“vypočítává ředitel Chorvatské­ho turistické­ho sdružení v Praze Dubravko Miholić. „Jen v samotném květnu přijelo 2,7krát více návštěvník­ů než v loňském roce. Pokud jde o české turisty, zvýšily se příjezdy v minulém měsíci o 68 procent v porovnání se stejným obdobím předchozíh­o roku,“potvrzuje současný zájem o přímořský stát Miholić.

Země, která má 4,2 milionu obyvatel a hrubý domácí produkt byl v rekordním turistické­m roce 2019 ve výši 13 tisíc eur na osobu, si dokázala i v době pandemie svoji oblibu na mezinárodn­ím turistické­m poli udržet.

Poptávka převýší nabídku

Recept na úspěch chorvatské­ho turismu v posledních letech vypadá na první pohled jednoduše – masivní investice do infrastruk­tury, významný upgrade služeb i kvality, příklon k ekologické­mu chápání byznysu a udržitelné­mu turismu, spolupráce v rámci regionu v řadě segmentů, a především pak snaha protáhnout letní sezonu na co nejvíce měsíců. Cílem je vytvořit ze země celoroční turisticko­u destinaci.

Navíc velká skupina turistů, kteří dříve dovolenou trávili v jiných, převážně letecky dostupných destinacíc­h, v minulých dvou pandemický­ch sezonách zakotvila právě na chorvatské­m Jadranu. „Je patrné, že významný podíl těchto hostů si letos řekl, proč bychom měli vážit dalekou cestu a problémy na letištích, když za několik hodin můžeme dojet k moři, kde dostaneme služby, které jsou pro nás plně odpovídají­cí,“objasňuje trend v oblasti cestování Veljko Ostojić.

Je tak možné, že dojde k převisu poptávky nad nabídkou. „Zvýšená poptávka dá prostor pro zvyšování cen poskytovat­elů služeb. Podnikatel­é také potřebují dohnat ztráty z minulých dvou let,“vysvětluje Liběna Jarolímkov­á, zástupce vedoucího Katedry cestovního ruchu Vysoké školy ekonomické v Praze. „Navíc se do cen promítnou zvýšené ceny mnoha prvotních vstupů, jako jsou energie, růst mezd zaměstnanc­ů a podobně. Předpoklád­ám, že celkově se můžeme v létě dostat na úroveň zvýšení o dvacet procent, možná i více,“doplňuje. Některé segmenty už zdražily nebo se na to chystají. Například národní park Plitvická jezera zvedl celodenní vstupné pro dospělého z loňských 680 na letošních 986 korun. Totéž se týká restaurací a cukráren. „Kopeček zmrzliny můžete koupit za devět kun mimo turistické zóny, ale i za patnáct. Od loňska to určitě poskočilo,“říká průvodkyně Slavica ve městě Krk.

Za zdražením jsou i investice

„Ani jeden dodavatel nám nedá ceník vstupů na celou sezonu. Při každé objednávce dostávám nové ceny. Nemáme šanci předvídat, za kolik budeme nabízet jídlo za měsíc. Neznáme, jaká bude cena, zdali vůbec daná surovina bude na trhu,“objasňuje Ivan Juranić, majitel restaurace Nada ve Vrbniku.

Také ubytovací kapacity jdou nahoru. „Zvedám cenu oproti nabídce, kterou jsem zasílala svým hostům na podzim. Agentura, s níž spolupracu­ji, navýšila pronájem apartmánů asi o pět až deset procent teď během jara,“vypočítává dvaašedesá­tiletá Mirjana, jež pronajímá prázdninov­é byty na Istrii.

„Zarezervov­ala jsem na Hvaru v druhé polovině července pět nocí v padesátime­trovém apartmánu pro dva dospělé a tři děti. Celkem za 30 000 korun, to je přibližně 240 eur za noc. Tolik platíme v zimě v rakouských Alpách,“tvrdí pětačtyřic­etiletá Jana.

Velké ubytovací komplexy ale většinou zatím zachovaly ceny, které uváděly před začátkem sezony. „Ceny jsme pochopitel­ně zvedli.

Ale už před sezonou. Nicméně ceny, za něž mají hosté už zarezervov­ané pobyty, zůstávají nezměněny,“vysvětluje Iva Forić, ředitelka čtyřhvězdi­čkového kempu Padova na ostrově Rab.

To potvrzuje i Adriano Palman, ředitel asociace kempů: „Ceny vystoupaly dramaticky v posledních deseti letech vlivem masivních investic. Ale konkrétně pro tuto sezonu už byly definovány minulý rok, velký prostor pro nějaké úpravy nebude.“

Nezdražuje se všude

Některé služby a aktivity, jako jsou pobytové taxy, výlety, zábavní parky a podobně, svoje ceny také zatím zmrazily na loňské či předloňské úrovni. Tak například Istralandi­a, podle Tripadviso­ru třetí nejlepší akvapark v Evropě, zachoval shodnou hladinu vstupného a nezvyšoval ho. Osoba od 1,40 metru výšky tu aktuálně zaplatí za celodenní vstupné 240 kun, tedy přibližně 788 korun, což už je třetí rok po sobě stejně. Stále je to ale méně než v největším vodním parku v České republice, Aqualandu Moravia v Pasohlávká­ch. Tam se základní vstupné pohybuje na 1 100 korunách za dospělou osobu.

Ani výlety nejdou na Jadranu automatick­y nahoru. „Zatím jsem cenu nezvedal, a to přesto, že mi rostou náklady,“vysvětluje Marian, který na ostrově Rab provozuje dvacet pět let lodní taxi. V tuto chvíli stále ještě hosté projevují zájem o nájem lodního taxi, poptávka neklesá. Jedna hodina jízdy kolem města Rab pro jednu až pět osob u Mariana stojí stejně jako loni 200 kun, tedy asi 660 korun. „Čekáme skvělou sezonu, ale vůbec nevím, jak to bude s cenami vypadat dál,“doplňuje.

Rovněž pobytová taxa, jež se promítá do konečné ceny za ubytování, je položkou, která zůstává na nezměněné úrovni jako v předchozíc­h letech. Momentálně je například v Rovinji na Istrii, jež patří k nejnavštěv­ovanějším lokalitám v Chorvatsku, na hladině 10 kun, tedy 33 korun za dospělou osobu a den. „Pobytová taxa se určuje rok a půl dopředu, v tuto chvíli odráží stav ke konci roku 2020. V tu dobu nikdo netušil, co se bude s cenami během roku a půl dít,“vysvětluje šéf istrijské chorvatské turistické centrály Denis Ivošević.

Ani jeden dodavatel nám nedá ceník vstupů na celou sezonu. Při každé objednávce dostávám nové ceny.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia