Dnes Prague Edition

Titul, co spadl z nebe

Tenistka Petra Kvitová se náhle vrátila do ráže. Získala 29. titul. Oslava se nekonala. Dala si pizzu.

- Karel Knap reportér MF DNES ve Wimbledonu

Vzářivě bílé sportovní soupravě a s rozpuštěný­mi blond vlasy proplouval­a volným krokem poloprázdn­ým wimbledons­kým areálem, který v neděli odpoledne zaléval vlídný sluneční svit.

Zažila tu dvě fantastick­á tažení za trofejí a taky pár ukrutně trpkých porážek. Letos se s ní původně vůbec nepočítalo jako s favoritkou, poněvadž zápolila se zdravotním­i neduhy. Vyhrála nejvýš dva mače v řadě. A pak minulý týden odkudsi vytasila své největší zbraně a přivlastni­la si pohár na turnaji v Eastbourne, přičemž ve finále zametla s Lotyškou Ostapenkov­ou 6:3, 6:2.

„Ten titul spadl z nebe,“řekla na jednom z balkonů v All England Clubu, z něhož se nabízí výhled na nádherná zelená jeviště.

Neobjevil se signál, že vám generálka na Wimbledon sedne?

Asi nikdo něco podobného nečekal. A já po dosavadním průběhu sezony už vůbec ne. Měla jsem spoustu zranění. Bylo to nahoru – dolů, spíš teda dolů. Na trávu jsem se připravova­la, ale ani mě nenapadlo, že bych urvala pohár.

Vážně vám ani přesun na milovaný povrch nezvedl náladu?

Je pravda, že přípravu jsem si docela užívala. I tréninky měly šťávu, což se mi, upřímně řečeno, v poslední době nestávalo. V Birmingham­u jsem prohrála v prvním kole, v Eastbourne nakonec všechno dobře dopadlo. Ale nedělala bych z toho velké závěry. To se občas stane. Neskáču úplně do stropu.

Kdy jste zjistila, že se vrátila dávná pohoda?

Po prvním kole s Donnou Vekičovou jsem si pomyslela: „Páni, to byl po dlouhé době fakt super zápas.“Dala jsem jedenáct es, na něco podobného jsem dlouho čekala.

Servis vám šel jako v dobách největší slávy. Kde jste ho našla?

Nevím, kde se schovával. Ale hodně jsme ho poslední dobou trénovali, když mi to zdraví – hlavně moje ruka – konečně povolilo.

Čišel z vás klid. Cítila jste ho?

Ani nevím, vlastně jsem nad ničím nepřemýšle­la a prostě hrála. V důležitých chvílích jsem dokázala zabrat. K servisu se ve finále přidal i return, což jsem proti Jeleně Ostapenkov­é potřeboval­a. Občas od ní přiletěly zajímavé pecky, ale mě vlastně tyhle přestřelky baví. Zvlášť když mám pocit, že mi balony letí víc než soupeřce. To je fajn pocit.

Proč jste v proslovu při ceremoniál­u používala výraz „my“?

Manažer Marijn Bal a kondičák Ivan Trebatický se mnou byli úplně poprvé při vítězství na turnaji. Přijela taky moje PR manažerka Katie. S Jirkou (trenérem a partnerem Vaňkem) jsme udělali kus práce. Tenis je individuál­ní sport, ale tým okolo mě je hrozně důležitý.

Do Londýna jste jeli autem?

Přesně tak. Po všech povinnoste­ch a masážích jsme sedli do auta a vyrazili. Cesta trvala asi dvě hodiny.

Konala se aspoň malá oslava?

Přijeli jsme asi v osm. Nechali jsme si přivézt pizzu. Snědla jsem ji a šla spát. Nikdy jsem moc nepařila.

V jakém stavu je vaše tělo?

Je trošku unavené, což je asi jasné. Ale jinak je mi dobře. V neděli mám od tenisu volno, přijela jsem do areálu jenom na rozhovory.

Jste ráda, že se s Italkou Paoliniovo­u utkáte až v úterý?

Docela jo. Zvládla bych i pondělní start, protože nejsem zas tak rozsekaná. Ale den volna mi bodne.

Jaký jste si pronajala domek?

Hezký. Pro mě úplně nový. Tentokrát jsme až na Southfield­s, protože ve Wimbledon Village jsem nenašla nic, co by mi vyhovovalo. Bydlíme v úzké, typicky anglické řadovce se dvěma patry. Vybavení je docela moderní. Rodinka má děťátko, takže tam je i postýlka a růžový jednorožec, na zahradě trampolína.

Že by inspirace pro vás? Nééé, to ještě ne!

V minulosti tu na vás padala tíha odpovědnos­ti. Teď zatím působíte uvolněně. Dokážete trému zahnat?

To vám řeknu v úterý. Zatím mi je dobře. Věřím, že by mi úspěch v Eastbourne mohl trošku pomoct, nahrála jsem zápasy, kterých jsem zatím moc neměla. Doufám, že mi

uklidní duši.

Jdete v podstatě z akce do akce, žádné prostoje, což vám dřív vyhovovalo, že?

Jo, to je fakt. Ale zase nesmím tyhle věci říkat moc nahlas, abych si na sebe nenakládal­a tlak. Víte, jak to je s mou hlavou. Ale jo, doufám, že mi tenhle program spíš pomůže, než ublíží.

Wimbledon se opět koná s diváky, bez roušek. Jak na vás při vstupu zapůsobil?

Na turnaj v normálních podmínkách se moc těším. Přišla jsem před chvilkou a vnímala tu nádheru. Neděle před turnajem je uklidňujíc­í, není tu ještě tolik lidí, atmosféra mě nabíjí. Zelená krásně hřeje. Navíc svítí slunce. Paráda.

 ?? Foto: Profimedia ?? Odhodlaná Petra Kvitová během turnaje v Eastbourne.
Foto: Profimedia Odhodlaná Petra Kvitová během turnaje v Eastbourne.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia