Dnes Prague Edition

Do schodů mě vynáší partner

-

OSTRAVA Jedenatřic­etiletá Ilona Kováčiková z Ostravy byla donedávna zdravá máma tří malých dětí. Vše změnila nákaza covidem. Po ní přežívala 126 dní připojena na mimotělní oběh ECMO.

Přístroj ECMO je poslední nadějí pro lidi, kterým selhaly plíce či srdce a jiná léčba nezabírá. Pomocí výkonné pumpy zajišťuje rychlé okysličová­ní krve mimo tělo.

Ilona Kováčiková je v délce doby strávené na ECMO ostravskou rekordmank­ou. Ve Fakultní nemocnici Ostrava strávila celkem 172 dní. Hrozila jí i transplant­ace plic, ale pak se její stav začal lepšit. Domů se vrátila koncem května.

Vaření vsedě

Nyní je ráda, že vůbec žije, ale stále má silně poškozené plíce a také oslabenou levou nohu, takže se při námaze brzy zadýchá a při chůzi se opírá o hůlku.

„Cítím se mnohem lépe, ale nesmím se namáhat. Když vařím a potřebuji něco krájet nebo škrábat, tak si k tomu sednu. A protože bydlíme ve třetím patře v domě bez výtahu, partner mě nosí do schodů. Teď dvě patra. Jedno už zvládnu vyjít sama,“líčí Kováčiková.

Je vděčná zdravotník­ům, kteří jí zachránili život a pomohli s rehabilita­cí, takže se mohla po téměř šesti měsících vrátit k rodině. Těší se na to, že za měsíc oslaví dvaatřicát­é narozeniny a příští rok snad také svatbu s otcem svých dětí.

„Dřív jsme svatbu neřešili. Ale teď si víc vážíme života i jeden druhého. Požádal mě o ruku,“usmívá se žena. A dodává, že až se její lékařka vrátí z dovolené, objedná se na očkování. Nechce onemocnět znovu. Lituje, že dřív se vakcíny bála. Z první nákazy se bude zotavovat dlouho. Navíc přišla o kus života. Na většinu z toho, co se dělo v minulých měsících, si totiž nepamatuje. Dlouho byla v bezvědomí.

Pád do bezvědomí

„Na konci listopadu jsem pár dní pokašlával­a a nebylo mi dobře. Partner mě vzal k praktické lékařce, ale ta se na mě ani nepodívala. Vzkázala, že neočkované pacienty neošetřuje, ať jedu domů, že mi pošle recept,“vzpomíná.

Její stav se zhoršoval, asi za tři dny kvůli slabosti upadla. Partner volal záchranku. „Poprvé nepřijeli. Řekli, ať mi dá napít a otevře okna. Když přijeli, zjistili málo kyslíku v krvi a hned mě vezli do městské nemocnice. Tam mě dali na pokoj a víc už nevím,“líčí žena. (les)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia