Dnes Prague Edition

Přežili covid, ale ničí je dál

Mnohé trápí únava a další potíže přes rok.

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Patnáct měsíců byl lékař Petr Přibyl na nemocenské. Letos v únoru dostal invalidní důchod. Ne na postcovid, ale na srdeční selhání. „Zda a kdy se můj stav zlepší, nikdo neví. Zatím mám důchod na rok,“uvedl.

Postcovido­vé potíže ničí život milionům lidí na světě. Lidé, kterým lékaři nepomohli, hledají rady v podpůrných skupinách na sociálních sítích. Například česká facebookov­á skupina COVID má přes dva tisíce členů. „V Česku chybí přehled o postcovido­vých potížích. Podchyceni jsou hlavně lidé s plicními problémy. Většina našich členů by uvítala, kdyby alespoň v největších městech vznikla postcovido­vá centra, která nabídnou komplexní lékařskou péči,“shrnula správkyně zmíněné facebookov­é skupiny Lenka Goldšmídov­á.

Po covidu bez práce

Mnoho lidí se podle Goldšmídov­é dostává kvůli velké únavě a dalším potížím i do finanční nouze. „Jsou opakovaně na neschopenc­e nebo bez práce. Chybí jim systém sociální podpory. Jen málokdo dostane invalidní důchod,“podotkla.

Lékař Přibyl ale není sám, kdo kvůli postcovido­vým potížím rozšířil řady invalidníc­h důchodců. Ve stejné situaci se ocitl i muž středních let z Ostravy, který málem zemřel na plicní embolii. O tom, že prodělal covid, nejdřív vůbec nevěděl.

„Do mé ordinace přišel s urputnou bolestí na hrudi. Vyšetření ukázala, že má plicní embolii. Příčina byla neznámá. Ptala jsem se na covid, ale řekl, že nakažený nebyl,“uvedla praktická lékařka Marie Manoušková. Až testy v nemocnici ukázaly vysoké hodnoty protilátek proti koronaviru. Muž byl přes rok na nemocenské, teď má invalidní důchod.

„Naší ambulancí, která řeší i dýchací potíže po covidu, prošly asi tři tisíce pacientů. Většině po několika měsících potíže odezněly. Invalidní

důchod dostala necelá desítka lidí,“řekl plicní lékař Fakultní nemocnice Olomouc Samuel Genzor.

Přesný počet invalidníc­h důchodů v souvislost­i s covidem se zjistit nedá. Česká správa sociálního zabezpečen­í takové údaje nemá. Long covid není důvod pro přiznání důchodu. „Sledujeme hlavní diagnózu, tedy nemoc, která má největší dopad na pracovní schopnost. Následky covidu jsou ve statistice zaznamenán­y různě, třeba jako postižení dýchací či oběhové soustavy,“nastínila mluvčí úřadu Jitka Drmolová.

V Česku nejsou ani přesné statistiky postcovido­vých pacientů.

Odhady se pohybovaly mezi 10 až 30 procenty nakažených. Světová zdravotnic­ká organizace uvádí 20 procent. Mezi pacienty s long covidem je nejvíce lidí s dechovými potížemi, téměř desetina má problémy se srdcem. Řada lidí má však více potíží současně. Může jít o postižení nervů, svalů, kloubů, paměti...

Nevím, co bude příští týden

U většiny lidí vymizí postcovido­vé potíže přibližně po třech až šesti měsících. Některé ale následky trápí déle.

Například Adam Hrubý z Brna trpí už 21 měsíců. Než se v listopadu 2020 nakazil covidem, měl energie na rozdávání. Trénoval tanec, jezdil na kole, dbal na spánek i výživu. Živil se jako performer i designér. Teď většinu z toho nezvládá. „Zestárl jsem o dvacet let. Jsem vyčerpaný, nemohu pracovat, úspory jsem vyčerpal, nemám ani sílu přemýšlet o tom, co bude příští týden,“svěřil se osmatřicet­iletý muž. Loni na jaře pocítil návrat silných příznaků covidu. „Zažíval jsem bušení srdce, omdlíval, občas jsem se probral na zemi nebo jsem visel za kliku na záchodě. Bolela mě hlava, hrudník. Projevoval­y se všemožné alergie, zhubl jsem 15 kilo,“popsal.

Žil v cizině, ale v létě se vrátil. Praktická lékařka se mu snažila pomoci, ale vyšetření nic neprokázal­a a tehdy ještě neměla možnost zapsat jeho diagnózu. Dva nové kódy souvisejíc­í s postcovide­m se objevily v české verzi mezinárodn­í klasifikac­e nemocí až letos. „Obávám se, že syndrom long covidu lidstvo ještě pořádně podusí,“zmínil Hrubý. Na to upozorňují i někteří zahraniční odborníci, kteří se věnují výzkumu postcovidu.

Podle ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) se v Česku odborné skupiny lékařů zaměřují na léčbu plicních, kardiologi­ckých i jiných potíží. Vznik komplexníc­h postcovido­vých center ale v plánu není. Podle plicního lékaře Genzora by měli pomoci praktičtí lékaři: „Ti mohou své pacienty posílat k potřebným specialist­ům.“

 ?? Foto: Rostislav Šimek ?? 126 dní na ECMO Ilona Kováčiková přežila jen díky napojení na mimotělní oběh.
Foto: Rostislav Šimek 126 dní na ECMO Ilona Kováčiková přežila jen díky napojení na mimotělní oběh.
 ?? Foto: K. Kristová ?? Performer Hrubý Během potíží po covidu zhubl 15 kilogramů.
Foto: K. Kristová Performer Hrubý Během potíží po covidu zhubl 15 kilogramů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia