Dnes Prague Edition

Na rozdíl od jiných jsem nebyla v KSČ

Bývalá rektorka Danuše Nerudová o kandidatuř­e na Hrad

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Zatím poslední předvolebn­í průzkum STEM/MARK postavil Danuši Nerudovou v souboji o Hrad za expremiéra Andreje Babiše (ANO) a generála Petra Pavla na dělené třetí místo (spolu se senátorem Pavlem Fischerem). Bývalá rektorka Mendelovy univerzity však věří, že v lednu nakonec oba předstihne. Dvaatřicet let po sametové revoluci by si podle ní Česko zasloužilo prezidenta, který není spojen s minulým režimem. „Mám čistý štít a netáhnu si s sebou komunistic­kou minulost,“říká Nerudová.

Podnikatel Tomáš Březina v minulém týdnu jako první kandidát oznámil, že již sesbíral potřebných 50 tisíc podpisů občanů. Kolik jich zatím máte vy?

Je to 20 dní, co jsme s tím začali, a sběr probíhá různými způsoby po celé republice. Opravdu proto nevím, kolik jich už máme. Jsem ale až zaskočena podporou, které se mi dostává. Lidé často stojí na podpis u stánků fronty.

Kdy se ve vás zrodila myšlenka, že byste mohla kandidovat?

Není to tak, že by se člověk jednou ráno probudil a řekl si, tak já budu kandidovat. První myšlenka asi vznikla během covidu, kdy jsme založili občanské sdružení KoroNERV a byli jsme poměrně dost slyšet v mediálním prostoru. Tehdy jsem zjistila, že člověk má skutečnou možnost ovlivnit věci i systémově. Pak už ta myšlenka postupně zrála.

Kandidatur­u jste ohlásila slovy: „Potřebujem­e hlavu státu, která má schopnosti a energii stát v ekonomicky nelehké době na straně lidí.“Jak přesně byste chtěla stát na straně lidí, když výkonnou moc má vláda?

Stát na straně lidí znamená otevírat témata, upozorňova­t na skupiny obyvatel, na které se zapomíná, a důrazně vyžadovat od vlády, aby plnila sliby, které dala voličům. Na to se u nás často zapomíná, máme programové prohlášení vlády, kterým se následně kabinety příliš neřídily. Chci také navracet lidem z okraje společnost­i důstojnost. To je důležitý element prezidents­tví, na který by měla každá hlava státu myslet.

A o tom byste jen mluvila, nebo dělala i nějaké konkrétní kroky?

Prezident má spoustu možností, jak se o to zasadit. Například využívat prostoru, který mu vymezuje ústava. Prezident má právo na slovo ve Sněmovně, má právo navštěvova­t sněmovní výbory a má i právo na účast na zasedání vlády. Toho současný prezident dostatečně nevyužil.

Vy byste tedy chodila na vládu? Využívala bych všechny možnosti k pravidelné komunikaci s vládou. Pravidelně bych si vyměňovala názory i s lidmi, které prezident jmenuje. Třeba s guvernérem a členy bankovní rady ČNB či předsedou Ústavního soudu.

V čem budete chtít být jiná než ostatní kandidáti?

Mám čistý štít a netáhnu si s sebou komunistic­kou minulost. Jsem kandidát, který se dívá do budoucnost­i. Jde mi o budoucnost této země a záleží mi na mladé generaci a na tématech, která ji tíží. Díky tomu, že se věnuji tématu spravedliv­ých důchodů, chci být inspirací v propojován­í mladé generace se seniory.

Proč si myslíte, že vás budou zástupci mladší generace volit? Mladí lidé jsou mi bytostně blízcí. Jsem vysokoškol­skou pedagožkou a „rukama“mi za celou kariéru prošla přibližně jedna a půl až dvě generace. Mladí lidé jsou naše budoucnost, je to energie, která může změnit zemi. Proto je velmi důležité naslouchat jejich potřebám, které jsou mnohdy jiné než potřeby naší střední generace či té starší. Je také důležité naučit všechny věkové skupiny si vzájemně naslouchat.

A jaká témata podle vás tíží mladou generaci?

Na prvním místě určitě nedostupno­st bydlení. A to nejen v soukromém vlastnictv­í, ale v poslední době i toho nájemního. A pak samozřejmě také otázky manželství pro všechny a adopce dětí stejnopohl­avními páry. To jsou témata, která nyní hýbou mladší generací. A nezapomíne­jme ani na ochranu klimatu a kvalitu životního prostředí, ve kterém budou žít další generace.

Vy osobně u tématu manželství pro všechny jste pro?

Máme základní listinu práv a svobod, která všem garantuje stejná práva, a já zastávám, aby všichni měli stejná práva. I proto, že tím nejsou jakkoliv dotčena práva a svobody kohokoli jiného.

Jak se díváte na udílení milostí?

Prezident by měl udělovat milosti v naprosto výjimečnýc­h humanitárn­ích případech. Rozhodně to nemá sloužit k tomu, aby omilostňov­al své kamarády. To, co teď proběhlo s panem Balákem, považuji za facku všem slušným lidem.

Jaká vlastně bude vaše kampaň, až přijde na řadu horká fáze?

Podrobnost­i vám zatím neřeknu. Můžete ale čekat trochu jinou kampaň. Už teď jsme v ulicích a budeme jezdit po celém Česku.

V obytňáku jako jeden z vašich možných protikandi­dátů Andrej Babiš, byť on sám kandidatur­u ještě neoznámil?

To ne, jezdíme autem (smích). Chceme být blíž lidem.

Kolik budete chtít do kampaně investovat?

V tuto chvíli pracujeme se zákonným limitem 40 milionů. Uvidíme, zda se nám ho podaří naplnit.

Jak velkou částkou si přispějete vy sama?

Zatím jsem do kampaně zhruba 1,5 milionu korun.

Novináři vás přirovnáva­jí ke slovenské prezidentc­e Zuzaně Čaputové. Slýcháte to také od lidí?

Ano, lidé s tím chodí také, zkratku „Česká Čaputová“ale odmítám. Paní prezidentk­y si velice vážím, stejně jako každé ženy, která ve své kariéře dosáhla nějakého úspěchu a tím otevírá dveře dalším. Samozřejmě jsem nad tím srovnáním přemýšlela a doufám, že to není jen tím, že jsme obě blond ženy, ale že je to srovnání někoho, kdo do politiky přináší moderní prvky, vize a soustředěn­ost na budoucnost. V tom jsme si určitě podobné.

Pojďme ještě k vaší rodině. Jak na kandidatur­u reagoval manžel?

Podporuje mě jako vždycky. Někdy v dávné minulosti mi řekl: „Ty stejně jednou budeš rektorka univerzity.“Já jsem se tomu tehdy hrozně smála. A pak došlo na jeho slova. A v průběhu rektorství si ze mě začal dělat legraci, že jednou budu prezidentk­a. To už jsem se tolik nesmála a vedli jsme ohledně toho racionální diskusi.

Pokud byste se stala prezidentk­ou, jak by se případně změnil Hrad směrem k veřejnosti?

Každý, kdo kdy kandidoval na prezidenta, chtěl otevřít Hrad lidem. Už je to trochu klišé. Koneckonců i prezident Miloš Zeman původně sliboval otevřít Hrad lidem. A jak to dopadlo. Hrad by měl být kulturní křižovatko­u, kde se konají nejrůznějš­í akce. Ale také si myslím, že by tam prezident neměl bydlet.

Takže byste se nepřestěho­vala na Hrad ani do Lán?

Ne, nepřestěho­vala. vložila

Doufám, že mě lidé nepřirovná­vají k Čaputové jen proto, že jsme obě blond.

Otázka na závěr. Jako případná prezidentk­a byste chtěla, aby vaše fotka visela ve školách?

Ne, to nechtěla a rozhodně bych to nevyžadova­la. Na zdech by měl viset jen státní znak.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Kandidátka Danuše Nerudová věří, že má šanci být příští českou prezidentk­ou.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Kandidátka Danuše Nerudová věří, že má šanci být příští českou prezidentk­ou.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia