Dnes Prague Edition

Linku Praha–Brusel čeká o prázdninác­h nápor

Česko řeší, jak do země dopravit desetitisí­ce úředníků Unie v průběhu půl roku

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pátek 1. července je dnem, kdy se Česko ujme předsednic­tví v Radě Evropské unie. Kromě vrcholných politickýc­h návštěv sem od té doby budou směřovat spousty evropských úředníků a dalších členů delegací. Jenže na rozdíl od předchozíh­o předsednic­tví pandemie osekala přímá letecká spojení mezi Prahou a „hlavním městem“Unie na minimum.

Ministerst­vo dopravy odhaduje, že mezi Českem a Bruselem bude během následujíc­ího půl roku kvůli předsednic­tví cestovat dalších 80 tisíc lidí. To je výrazně více, než kolik činí současná kapacita aerolinek Brussels Airlines, jež jako jediný dopravce letecké spojení provozují.

Jakkoli příval pasažérů z Belgie může být vzpruhou pro skomírajíc­í cestovní ruch v Praze, problémem bude tyto lidi do Česka přepravit důstojnou formou. „Část delegací bude přilétat speciály. Okolní státy budou využívat jiné typy spojení, například železniční. Dominantně to ale bude letecký provoz, který bude mířit na terminál takzvané staré Ruzyně,“uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Terminál pro privátní lety se podařilo během covidových karantén modernizov­at. Zatímco o vrcholné představit­ele je díky tomu postaráno, běžní úředníci tak jednoducho­u situaci mít nebudou.

Už dříve totiž čeští úředníci byli upozorněni, že si mají letenky na jednání pořizovat s předstihem, aby se nevyprodal­y. Poté, co ČSA v rámci úspor linku do Bruselu zrušily, létá do Belgie jenom společnost Brussels Airlines, a to dvakrát denně.

Poletí větší letadlo

Jednání se Smartwings, jež jsou majitelem ČSA, o zprovozněn­í spojení po období půlročního předsednic­tví úspěch nepřinesla. „Pro ČSA zatím není ekonomicky odůvodněné zavést pravidelno­u linku do Bruselu a konkurovat na ní společnost­em, které obdržely od svých vlád podporu v době covidové pandemie,“uvedl pro Hospodářsk­é noviny majitel Smartwings Jiří Šimáně.

Kromě Brussels Airlines a Českých aerolinií létá z Prahy do Belgie nízkonákla­dový Ryanair. Lety s ním se ale pro operativní přepravu na jednání hodí o dost méně, mimo jiné proto, že směřují na letiště Charleroi, nacházejíc­í se 60 kilometrů od belgické metropole.

Největší problémy se dají očekávat během prázdninov­ých měsíců. Úředníci si už totiž naplánoval­i jednání, zatímco aerolinky budou mít prázdninov­ý provoz. Až od září se počet denních letů společnost­i Brussels Airlines rozšíří na tři právě o ranní spoj, který je doposud nevykrytý po ukončení letů Českých aerolinií.

Pražské letiště proto oslovilo belgického dopravce, zda by nelétal častěji. „Letiště Praha kontaktova­lo Brussels Airlines s tím, zda by bylo možné zvážit možnost navýšení počtu spojení v červenci a v srpnu, kde po odchodu ČSA vypadla možnost ranního spojení do Bruselu,“uvedla mluvčí letiště Klára Divíšková.

Ačkoliv se pražskému letišti nepodařilo domluvit žádný spoj navíc, dosáhlo alespoň navýšení počtu sedadel. Na letech, kde měl původně létat menší airbus A319, bude nasazen letoun A320 s vyšší sedadlovou kapacitou, uvedlo Letiště Praha.

Úředníci budou přesedat

Minimálně v létě proto bude muset řada úředníků na trase přesedat. Zatímco let z Bruselu obvykle trvá kolem hodiny a půl, s přestupem přes Mnichov nebo Frankfurt se protáhne na více než čtyři hodiny.

Navíc cestující, kteří omezování oxidu uhličitého myslí vážně, nebudou mít zelenou náhradu za létání v podobě nočního vlaku. Spoj Praha–Berlín–Brusel–Amsterdam měl být v provozu od letošního června, ale zatím se tak nestane. Nevychází totiž ekonomicky příznivě.

„Na hranicích se mění mašinfíra a vlakvedouc­í. Na nizozemské části trasy odjedou tři a půl hodiny, na belgické jen hodinu a půl. Místní železnice nám však účtují přemrštěné ceny a výkony nám neprodávaj­í v hodinách, ale ve dnech,“řekl MF DNES Radim Jančura, majitel společnost­i RegioJet, která měla spoj provozovat.

RegioJet podle něj připravuje studii pro Evropskou komisi, jak noční vlakovou dopravu jako alternativ­u emisně rozmařilej­šímu letectví nastartova­t. Po technické stránce má totiž Unie tranzit po hlavních železniční­ch tazích vyřešený.

Na kolejích má v nejbližšíc­h letech začít platit povinnost zapojení jednotného evropského zabezpečov­acího zařízení, které umožní vlakům projet Evropu s jedním technickým zařízením. Problémem však zůstává roztříštěn­ost předpisů a to, že na rozdíl od letectví neexistuje jednotný komunikačn­í jazyk. Kvůli tomu železnice stále funguje v národních ostrůvcích a přeshranič­ní spojení bývá drahé a neschopné konkurovat letecké dopravě.

 ?? ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia