Dnes Prague Edition

Rusko je v platební neschopnos­ti

-

Rusko je poprvé po více než sto letech ve stadiu platební neschopnos­ti. Jde o důsledek stále tvrdších sankcí ze strany západních zemí, kvůli kterým se uzavřely některé platební cesty ke splácení ruských závazků. Pro obyčejné Rusy, kteří bojují s dvojcifern­ou mírou inflace a velkým hospodářsk­ým poklesem, má však tato platební neschopnos­t zatím jen malý význam.

Rusku se od počátku invaze na Ukrajinu nepodařilo najít způsob, jak některé protiruské sankce ze strany západních zemí obejít. Během neděle vypršela Rusku potřebná lhůta na zaplacení zhruba sta milionů dolarů úroků (v přepočtu přibližně 2,3 miliardy korun) ze zahraniční­ch dluhopisů. Rusko však bankrot odmítá a vrcholní představit­elé státu tvrdí, že jde o frašku.

Úroky, které mělo zaplatit, držitelům dluhopisů Rusko odeslalo, oznámil v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Peníze ale kvůli sankcím uvaleným na Rusko za jeho únorovou invazi na Ukrajinu neprošly přes mezinárodn­í vypořádací centrum Euroclear v Belgii.

Americké ministerst­vo financí během května znemožnilo americkým držitelům ruských dluhopisů přijímat ruské platby, neboť neprodlouž­ilo licenci, která takový platební styk umožňovala uskutečnit.

Ruská platební neschopnos­t je však do značné míry především zatím symbolická, protože si stejně kvůli uvaleným sankcím nemůže půjčovat peněžní prostředky na mezinárodn­ích globálních trzích. Platební neschopnos­t přesto může do budoucna zvýšit náklady Ruska na splácení půjček.

Pozornost se nyní přesouvá na investory. Ti mají tři roky na to, aby se o své dlužné peníze přihlásili. Jinak se jejich nárok zneplatní. „Většina držitelů dluhopisů bude vyčkávat,“řekl Takahide Kiuchi, ekonom Nomura Research Institute sídlící v japonském Tokiu. (ČTK, mne)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia