Dnes Prague Edition

Ruské rakety zasáhly nákupní centrum plné lidí

-

KYJEV Rusko včera zaútočilo raketami na město Kremenčuk v centrální části Ukrajiny. Střely zasáhly nákupní centrum, ve kterém byla v té chvíli více než tisícovka civilistů. Objekt začal hořet, město zahalil hustý dým.

Panovaly obavy, že při útoku mohlo zahynout značné množství lidí. „Počet obětí si nelze ani představit,“uvedl vzápětí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Nebyla to žádná hrozba pro ruskou armádu. Nemělo to žádnou strategick­ou hodnotu. Jen se lidé pokoušeli žít normální život,“uvedl šéf státu, který se ruské ozbrojené agresi brání už od konce února. Rusko si podle něj vybíjí svůj vztek nad vlastní bezmocnost­í na obyčejných lidech a bylo by zbytečné doufat v přiměřenos­t a lidskost z ruské strany.

V nákupním centru zasahovaly oddíly záchranářů, počet obětí místní úřady v době uzávěrky tohoto vydání stále upřesňoval­y. Zástupce šéfa prezidents­ké kanceláře Kyrylo Tymošenko podle serveru RBK-Ukrajina uvedl, že zatím se ví nejméně o dvou mrtvých a dvou desítkách zraněných, z nichž devět je ve vážném stavu. Podle hasičů požár ve středisku zachvátil více než deset tisíc metrů čtverečníc­h. O úderu ruských raket nejprve informoval­i starosta Vitalij Maleckyj a náměstkyně ministra zahraničí Emine Džaparovov­á. Podle té se zasažené nákupní středisko nachází asi 300 metrů od nádraží a bylo zrovna plné lidí, nakupující­ch potraviny, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda.

Rusové podle deníku opakovaně ostřeloval­i místní rafinerii střelami s plochou dráhou letu a zcela ji zničili. To se okamžitě projevilo v celé zemi tím, že začaly chybět pohonné hmoty, které vzápětí také prudce zdražily. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia