Dnes Prague Edition

Země G7 chystají nové sankce, na řadě je ruské zlato

-

Skupina zemí G7 včera na setkání v Berlíně odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a plně se v konfliktu postavila za Kyjev. V prohlášení Německo, Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada a USA slíbily Ukrajině podporu, dokud to bude třeba, a zároveň bránící se zemi ujistily, že si o své budoucnost­i včetně budoucí mírové smlouvy rozhodne výhradně sama.

Skupina velkých světových ekonomik zároveň chystá další protiruské sankce, které postihnou mimo jiné ruský zbrojní průmysl či osoby odpovědné za válečné zločiny na Ukrajině.

Země G7 rovněž míří k zákazu dovozu zlata z Ruska, což je pro Moskvu významný exportní artikl. Zákaz již ohlásily USA, Kanada, Británie a Japonsko, naopak Evropská unie o něm chce ještě jednat. S nápadem přišel v neděli americký prezident Joe Biden. Předpoklád­alo se, že kompletní embargo bude ohlášeno dnes na závěr summitu G7, který se koná v bavorském alpském zámku Elmau. Podle německého kancléře Olafa Scholze ale takové rozhodnutí v Elmau nepadne. „Jednáme o tom a musíme o tom jednat také v Evropské unii,“řekl Scholz.

Putin a G20

Státníci se bavili také o připravova­ném summitu zemí G20, který se má konat v druhé polovině roku v Indonésii. Jeho součástí je i Rusko a právě možná účast jeho prezidenta Vladimira Putina členské země rozděluje. Putin naznačil, že se na setkání chystá, byť některé státy si jeho účast nepřejí kvůli agresi na Ukrajině. Pro jiné je to dilema.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v televizi ZDF řekla, že nelze odstavit celou G20 kvůli možné účasti Putina. Scholz na dotaz moderátork­y, zda by usedl za jeden stůl s Putinem, odpověděl, že rozhodnutí padne krátce před summitem. Poznamenal také, že otázka účasti je otevřená, neboť pozvání dostal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia