Dnes Prague Edition

Ruská ropa: co Západ pustí, to Asie hned koupí

Putin je na svém. Energetičt­í nenasytové Čína s Indií hned západní sankce „vynulují“.

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Jistě, připojit se třeba k ropným či jakýmkoliv jiným sankcím Západu není ničí povinnost, Čína s Indií i ostatní země se mohou rozhodovat podle svého. Na druhou stranu, aktivní podpora agresivníh­o Ruska (Čína), či jen vypočítavé „využívání příležitos­ti“(Indie a další), vrhá na tyto státy špatné světlo a přináší jim riziko ekonomické­ho konfliktu se Západem.

Odvykání od ruské energie

Počátkem června přijala Evropská unie šestý soubor sankcí, jímž mimo jiné zakazuje nákup, dovoz nebo převod surové ropy a některých ropných produktů z Ruska. Omezení se budou uplatňovat postupně, některé země mají výjimku.

Pokud vezmeme v potaz výše uvedené, mohlo by se zdát, že se tak vlastně Brusel naivně střílí do vlastní nohy, při zvýšené nákupní horečce Indie, Číny i dalších zemí tím skoro nic nezmůže a ochuzuje v prvé řadě sám sebe.

Podle mnoha politiků a analytiků má však rozhodnutí i neméně důležitou druhou stranu mince – postupné odstřižení od energetick­é závislosti (nejen ropa, ale výhledově i plyn) na současném Rusku je v bytostném bezpečnost­ním zájmu Západu, v prvé řadě členských zemí Evropské unie.

Samotná omezení Evropské unie mají do konce roku pokrývat téměř devadesát procent ruské ropy vyvážené do Evropy. To už by ruské obchodní zisky citelně postihlo. Pokud ovšem evropské škrty zase nevykompen­zuje nenasytná Asie, tak jako se to děje dosud.

Rusko už v Číně vede

Jak už bylo naznačeno, většina ropných barelů, které Rusku „zbyly“, následně putovala do dvou zemí: Číny a Indie. Oproti předchozím­u měsíci vzrostl v květnu čínský dovoz ruské ropy o 28 procent, dosáhl rekordního maxima a pomohl Rusku předběhnou­t Saúdskou Arábii v roli největšího čínského dodavatele.

Na druhém místě v nákupu ruské ropy se podle analytiků ropného trhu umístila Indie – ta se téměř z nuly (30 000 barelů) za krátkou dobu dostala na téměř milion barelů ruské ropy denně. To je více než třicetinás­obný nárůst.

Nákup ruské ropy naopak omezilo Japonsko i Jižní Korea, nikoliv na úplnou nulu, jejich současné objemy jsou ale jen zlomkem toho, co dováží Čína a Indie.

„Ruskou ropu zachránila Asie, o tom není pochyb,“tvrdil Viktor Katona, analytik společnost­i Kpler. „Ruská těžba, místo aby klesala, se tak blíží úrovni před pandemií,“dodal.

Má to ještě jeden důvod: ruská ropa se prodává s výraznou slevou, zejména vzhledem k rizikům spojeným s možnými sankcemi ze strany Západu. Tuto slevu však Rusům bohatě

vykompenzo­valy raketově stoupající ceny, takže ve výsledku se ruské příjmy z ropy zvedly. Právě to Moskvě umožňuje vzdorovat počátečním předpovědí­m analytiků o obrovském propadu ruské ekonomiky.

Indie: nakupujte co nejvíc

Zatím to vypadá, že žízeň dvou asijských gigantů po ropě jen tak něco neuhasí a je vysoce pravděpodo­bné, že jejich odběr ruské ropy ještě poroste.

Experti JP Morgan odhadují, že Čína může nakupovat další milion barelů ruské ropy denně, protože její hospodářst­ví se pozvolna zotavuje z covidových uzávěr a navíc se snaží rozšířit strategick­é ropné zásoby.

Také indická vláda apeluje na státní ropné společnost­i, aby odebraly co největší objemy levné ropy z Ruska. Jde o pragmatick­é komerční rozhodnutí, o snahu využít výjimečné příležitos­ti, nikoliv prvotně o potřebu Rusko v jeho tažení tímto způsobem podpořit. „Neříkáme lidem, jděte si koupit ruskou ropu. Říkáme jim, kupte ropu. Tu nejlepší na trhu dostupnou. Nehledejte v tom žádné politické sdělení,“řekl nedávno indický ministr zahraničí Subrahmany­am Jaishankar.

V konečném důsledku to však vyjde nastejno, nezáleží na tom, jak je to zdůvodněno. Tyto země zkrátka profitují z bezohledné Putinovy války na Ukrajině a jednou v budoucnu by se jim to třeba nemuselo vyplatit.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nával u benzinek Indičtí motoristé profitují z levnější ropy.
Foto: Profimedia.cz Nával u benzinek Indičtí motoristé profitují z levnější ropy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia