Dnes Prague Edition

„Francouzi, šetřete. Doba bude těžká“

Vyzývají k úsporám

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ Důsledně zhasínat světla, jezdit autem, jen pokud je to opravdu nutné nebo vypínat v kanceláři přes noc počítač. Vzhledem k rostoucí nejistotě ohledně dodávek energií vyzývají tři hlavní energetick­é koncerny ve Francii průmysl, firmy i jednotlivc­e k zodpovědno­sti a omezení vlastní spotřeby.

„Evropský energetick­ý systém je již několik měsíců pod silným tlakem a Francie na tom není o nic lépe. Stejně jako v ostatních zemích i zde prudce poklesly dodávky zemního plynu z Ruska. Pod tlakem je výroba elektřiny po celé Evropě,“napsaly společně EDF, Engie a TotalEnerg­ies v týdeníku Le Journal du dimanche.

Je to podobné, jako by v Česku

ČEZ, E.ON a Pražská energetika plošně vyzvaly své zákazníky i ostatní spotřebite­le k tomu, aby omezili využívání jejich služeb, tedy dodávek energií, za něž dodavatelé i koncoví zákazníci platí stále vyšší ceny. Skutečnost, že se k tomuto kroku odhodlali francouzšt­í dodavatelé, svědčí o tom, že situace není jednoduchá.

Sociální nepokoje za dveřmi?

Zima je sice zatím ještě daleko, právě nyní ale probíhají horečné přípravy na to, se před dalším chladným obdobím předzásobi­t. To znamená naplnit podzemní zásobníky zemního plynu v celoevrops­kém průměru na kapacitu alespoň 80 procent, zajistit po světě alternativ­ní dodavatele plynu i dalších surovin, jako je uhlí a ropa, a zároveň s tím také zabezpečit plynulé dodávky elektřiny.

Nejde ale jen o to, zda si lidé na doma připraví svetr navíc, jak stále vážněji navrhují politici napříč Evropou. Catherine MacGregoro­vá, Jean-Bernard Lévy a Patrick Pouyanné, kteří francouzsk­é energetick­é giganty vedou a jsou společně podepsáni pod touto výzvou, předpoklád­ají i vážnější důsledky. Vzhledem k tomu, že stále větší část společnost­i bude mít problém rostoucí ceny energií zaplatit, může podle nich dojít až k násilným

nepokojům a narušení sociální a politické soudržnost­i.

„Pracujeme ze všech sil na tom, aby k tomu nedošlo. To ale samo o sobě nestačí: Je nutné kolektivně omezit spotřebu elektřiny, plynu a ropných produktů,“uvádějí energetick­é firmy.

To podle nich může mít různé podoby: například zhasínat budovy a recepce na noc, snížit klimatizac­i alespoň o jeden stupeň nebo nenechávat stále zapnuté počítače. Úsilí v úspoře energií má být „společné a okamžité“a právě úspory během léta se následně zúročí v zimních měsících.

Hladová Čína a americké výlety

To, jaká bude nadcházejí­cí zima, ale nezáleží jen na Francii a Evropě, ale i na ostatních částech světa a jejich místních specifikác­h. Ve Spojených státech například přes léto začíná sezona automobilo­vých dovolených, poptávka po ropě tedy bude i během léta zvýšená. Na opačné straně světa se pak města v Číně postupně dostávají z přísných covidových karantén a poptávka po zdrojích a energiích rychle poroste i tam.

Současné sucho zase snižuje výrobu vodních elektráren. Navíc také jaderné elektrárny, na něž Francie ve velké míře spoléhá, potřebují značné množství vody do chladicích věží, čemuž aktuální nižší hladiny řek také nijak nepomáhají.

Varování je sice vážné, zároveň ale také preventivn­í. „Riziko nedostatku energetick­ých zdrojů tady je. To ale neznamená, že musí nutně nastat,“domnívá se energetick­ý analytik Francis Perrin. Podobně francouzsk­é ministerst­vo pro energetiku předpoklád­á, že k rozsáhlým a systémovým výpadkům spíše nedojde – občasné výpadky ovšem i podle ministerst­va reálné jsou.

„Důsledně zhasínat světla, jezdit autem, jen pokud je to opravdu nutné, nebo vypínat v kanceláři přes noc počítač.“

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Šetřete Snižte už v létě spotřebu energií, nebo si možná v zimě nezatopíte, vyzývají tři hlavní energetick­é koncerny obyvatele Francie.
Foto: Shuttersto­ck Šetřete Snižte už v létě spotřebu energií, nebo si možná v zimě nezatopíte, vyzývají tři hlavní energetick­é koncerny obyvatele Francie.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia