Dnes Prague Edition

Britové už mají po starostech. V jejich případě s malým „s“

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Tak máme po starostech, pane premiére, sdělí tajemník úřadu vlády ministersk­ému předsedovi. Skončila snad válka na Ukrajině? Inflace se vrátila k jednocifer­ným hodnotám? Babiš s Okamurou se odstěhoval­i zpět na Blízký, respektive Dálný východ? Dana Drábová objevila o víkendu studenou fúzi, Česko se zbaví závislosti na Rusku a stane se energetick­ou supervelmo­cí? Ptá se rozradostn­ěný premiér. Ne, pane premiére, po „Starostech“, s velkým „S“.

Tak by mohla vypadat scénka z české mutace britského seriálu Jistě, pane premiére. Ačkoliv mezi českým a britským humorem rozdíl není, mezi politickou kulturou ano. Někteří komentátoř­i dokonce v souvislost­i se západními zvyky používají termín „presumpce viny“, to znamená mnohdy alespoň symbolické vyvození politické odpovědnos­ti i v případě, že daný politik s aktuální kauzou nic společného nemá, o ničem nevěděl – a ta částka taky nesouhlasí. Dokud se neprokáže, že je daný „posel lidu“čistý jako lilium, stáhne se z veřejného dění.

V Česku je nicméně laťka i z důvodu historický­ch precedentů typu „nikdy neodstúpím“ nastavena jinde a volání po demisi vlády je uprostřed relativně závažné kauzy pořád přehnané a nereálné. Známé jihočeské přísloví praví, že kapr si sám rybník nikdy nevypustí – a 108 je 108. Vláda rozpočtové odpovědnos­ti se navíc může odvolat na snahu ušetřit peníze daňových poplatníků tím, že nebudou vypsány mimořádné volby.

Nicméně zpět k zemědělstv­í a k Británii. Z konference „Řekněte nám svůj názor“si pamatuji skotského farmáře, který označil EU kvůli stěhování parlamentu mezi Bruselem a Štrasburke­m za „cirkus na kolečkách“. Mám britský humor a životní postoj velmi rád a Britové mi v EU chybějí. Nejen že tamní zemědělstv­í je našemu s průměrnou velikostí farmy 87 hektarů bližší než Polsko či Řecko, ale i názorově a politicky se jednalo o spojence. Ještě v době, kdy jsme neměli „Evropu jako úkol“, ale chtěli jsme to Bruselu osladit, jsme patřili do společného tábora „antieurohu­jerů“, tedy eurorealis­tů.

Zlí jazykové tvrdí, že k brexitu dost přispěla i absurdní politika zákazů a omezení směrem k britským farmářům, kteří si řekli „dost“. Když si nyní čtou o zákazu podzimní orby, až 10 % půdy mimo produkci a povinném podílu ekologické­ho zemědělstv­í, asi si říkají, že je dobře, že ten Monty Pythonův, tedy Timmermans­ův cirkus na kolečkách opustili a mají po starostech. S malým „s“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia