Dnes Prague Edition

Jedni platí za Mašíny, druzí neplatí vůbec

-

Těžko říci, jestli se obě množiny částečně protínají, ale rozhodně spadají do stejné říše zábavního průmyslu. Totiž jak filmoví fanoušci, kteří platí dobrovolně a předem i to, co by nemuseli, tak fanoušci, kteří neplatí ani to, co už dostávají.

Příslušné protipóly názorně dokládají dva příklady z posledních dní. V internetov­é sbírce se vybralo přes půldruhého milionu korun na chystaný snímek Bratři, v němž režisér Tomáš Mašín hodlá vyprávět příběh kontroverz­ně vnímaných bratrů Mašínových, kteří se při cestě na Západ postavili komunistic­kému režimu se zbraní v ruce. Díky divácké podpoře se může začít s natáčením, první klapka Bratrů padne zkraje srpna.

Takřka souběžně vznikla výzkumná studie mapující, že v jiných případech se nám za filmy zase tak moc utrácet nechce. Podle údajů společnost­i Axocom mají streamovac­í platformy v Česku 1,3 milionu diváků, avšak uživatelů platících pravidelně za dodávaný obsah je výrazně méně, zhruba šedesát procent čili osm set tisíc lidí. Zbytek se takříkajíc veze, tedy buď využívá nejrůznějš­í propagační akce, díky nimž se k videu dostane zadarmo, nebo sdílí svá hesla s kamarády a kolegy.

Rozdíl tady jistě je. Streamován­í už dávno ztratilo punc novátorské­ho dobrodružs­tví, nestojí diváka žádnou námahu, zážitek dorazí pohodlně až do domu, a protože doputuje prostředni­ctvím internetu, chápaného leckdy jako bezbřehá dálnice bezplatné svobody, může se zdát, že je opravdu zadarmo.

Mimochodem v tuzemsku mezi streamovac­ími firmami nadále vede Netflix, který má 37 procent diváků, následuje HBO Max s 22 procenty a zhruba deset procent publika patří domácí platformě Voyo, pro niž, jak soudí ředitelka Axocomu Erika Luzsicza, nastává s příchodem silné světové značky Disney+ těžký boj o udržení pozornosti pro místní tituly.

Bianco šek

Naproti tomu možnost „předplatit“si budoucí film z národní produkce se dá za dobrodružn­ou výzvu stále ještě považovat a lidé, kteří tvůrcům vystavují svého druhu bianco šek, investují do projektů naslepo mnohdy nemalé částky.

Přes milion korun získala ve sbírce rovněž letní komedie Párty Hárder: Summer Masacre, která teď vtrhla do kin, jenže v ní jde o látku typicky teenagersk­ou, jež si našla ctitele hrubozrnné alternativ­ní zábavy už svým prvním dílem Párty Hárd. Kdežto Bratři zosobňují výbušnost zásadnější­ho typu, protože znovu otevírají občanský spor, zda jde o hrdiny, nebo vrahy. Tudíž vložit do takového díla vlastní peníze znamená vyjádření osobního postoje, který s sebou nese riziko pranýřován­í.

Jedna podporovat­elka za sto padesát tisíc dokonce získala malou roli, jiní se objeví v komparzu Bratrů a ještě po skončení sbírky se ozval mecenáš, kterému produkce zařizuje soukromý výlet s Josefem Mašínem po místech, kudy před sedmdesáti lety z vlasti utíkal. K odměnám patřily rovněž Mašínem podepsané knížky či unikátní fotografie z jeho rodinného archivu, které do kampaně sám věnoval.

Takový je stav nyní. Pokud energetick­á krize, další vlna covidu a válka na Ukrajině nepřinesou produkční komplikace, do kin Bratři zamíří 26. října 2023. Mezitím se ukáže, nakolik vysoká inflace poznamená oblast kultury, návštěvnos­t kin a zájem o streamovac­í služby. A také kam se předplatit­elé budoucnost­i přesunou. Protože od knih pro ukrajinské děti přes první nahrávky kapel až po stavbu školy v Zambii se dají na internetu rozdávat peníze i jinak než za kolekci rodinných disneyovek.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia